Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η πώληση με premium στον ΟΠΑΠ θα καθορίσει και την έκβαση των άλλων αποκρατικοποιήσεων του 2013 - Τι δηλώνει στο www.bankingnews.gr κορυφαίος αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ και γιατί μιλάει για στόχο 900 εκατ ευρώ για τον ΟΠΑΠ;

Η πώληση με premium στον ΟΠΑΠ θα καθορίσει και την  έκβαση των άλλων αποκρατικοποιήσεων του 2013 - Τι δηλώνει στο www.bankingnews.gr κορυφαίος αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ και γιατί μιλάει για στόχο 900 εκατ ευρώ για τον ΟΠΑΠ;
«Εάν η Κυβέρνηση δεχθεί χαμηλό τίμημα για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ ουσιαστικά υποδαυλίζει και τις άλλες  αποκρατικοποιήσεις που είναι και πιο δύσκολες στη διαδικασία».
Αυτό δηλώνει στο www.bankingnews.gr υψηλόβαθμη πηγή του ΤΑΙΠΕΔ, προσθέτοντας τα εξής: «μετά τον ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ είναι η βιτρίνα των αποκρατικοποιήσεων.
Πως θα πουληθεί το 33% σε τιμή χαμηλότερη από τα 738 εκατ. ευρώ που είναι η αποτίμηση με βάση το κλείσιμο στο ΧΑ;
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει την αμερικανική εταιρεία Duff & Phelps με στόχο τη δίκαια αποτίμηση του ΟΠΑΠ.
Αν συνυπολογιστεί όμως και η υποβολή ενός υπερτιμήματος λόγω ανάληψης του management στον ΟΠΑΠ, τότε μια δίκαια τιμή βρίσκεται μεταξύ 700 και 900 εκατ. ευρώ με στόχο τα 900 εκατ ευρώ.
Το ζητούμενο -εκτός βεβαίως από τα προσφερόμενα τιμήματα- είναι οι συμπράξεις που υπάρχουν πίσω από τους ενδιαφερόμενους.
Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως  δεν γνωρίζει τις επιχειρηματικές συμφωνίες που μπορεί να υπάρχουν πίσω από τους ενδιαφερομένους. Η Third Point έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό, καθώς πρόσφατα επένδυσε σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Σε επιστολή που έστειλε ο ιδρυτής του επενδυτικού κεφαλαίου με καταγωγή από τον Καναδά, Ντανιέλ Λόουμπ, στους επενδυτές του, γινόταν λόγος για υπερκέρδη του επενδυτικού fund από τις αγορές ΟΕΔ. H εταιρεία εκτιμάται ότι αποκόμισε κέρδη πάνω από 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ από τις αγορές ΟΕΔ που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Ντελαγουέαρ των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 10 δισ. δολ. Ωστόσο παραμένει ασυνήθιστο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει σε μια επιχείρηση, καθώς ο χαρακτήρας της επιτρέπει επενδύσεις μόνον σε τίτλους (hedge fund).
Η Emma Delta αποτελεί σύμπραξη των επιχειρηματιών Δημήτρη Μελισσανίδη (33%) και του Τσέχου στην καταγωγή Τζίμι Σμεκ (67%). Ο πρώτος είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των πετρελαιοειδών και ο δεύτερος είναι συνιδρυτής και συμμέτοχος του τσεχικού επενδυτικού κεφαλαίου PPF.
Η τελευταία είναι γνωστή από την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα συμμετέχει με τη συνεργασία της ΓΕΚ Τέρνα στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης