Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα τρία «δεινά» του Μνημονίου που παραδέχτηκε ο Τόμσεν και η τυφλή υπακοή της κυβέρνησης στην Τρόικα για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και για νέα φορολόγηση των ακινήτων - Στα δύο «σπάει» το ΣΔΟΕ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα

Τα τρία «δεινά» του Μνημονίου που παραδέχτηκε ο Τόμσεν και η τυφλή υπακοή της κυβέρνησης στην Τρόικα για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και για νέα φορολόγηση των ακινήτων - Στα δύο «σπάει» το ΣΔΟΕ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα
Την τυφλή υπακοή της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, αποδεχόμενος παράλληλα τα λάθη που έχουν γίνει στην «συνταγή» του μνημονίου που εδώ και τρεισήμισι χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Οι υψηλές τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε αντίθεση με τις μεγάλες μειώσεις που έγιναν στους μισθούς και τις συντάξεις μαζί με την έξαρση της ανεργίας και της φοροδιαφυγής, είναι ορισμένα μόνο από τα τρία «δεινά» που όπως παραδέχτηκε το στέλεχος του Ταμείου χαρακτηρίζουν τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα .
Από το συνέδριο του Esonomist στο οποίο χθες ήταν κεντρικός ομιλητής ο κ. Τόμσεν εστίασε στην προστασία των θέσεων εργασίας που δείχνει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα, τη στιγμή που η τρόικα είναι ωμή ως προς τις απολύσεις και πιεστική στο θέμα για την άρση της μονιμότητας από την οποία προστατεύονται αυτοί οι εργαζόμενοι.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε επανειλημμένα ότι το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο έπρεπε να σπάσει και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ότι η συμφωνία που επετεύχθη θα επιτρέψει να συνδυαστούν οι απολύσεις με προσλήψεις νέων ατόμων.
Στο θέμα των απολύσεων η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με τις 15.000 απολύσεις που έχουν ζητήσει έως το τέλος του 2014 οι πιστωτές, εκ των οποίων 4.000 άτομα θα πρέπει να φύγουν φέτος.
Να σημειωθεί ότι μέσα σε μία νύχτα ο αριθμός των υπαλλήλων που θα οδηγηθεί στην έξοδο αυξήθηκε κατά 1.000 άτομα καθώς η αρχική συμφωνία που είχε γίνει με τους ξένους και αποτελούσε πρόταση του αρμοδίου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο για 14.000 αποχωρήσεις! Πρώτη στη λίστα των αποχωρήσεων βρίσκονται οι επίορκοι με τις πληροφορίες να επιμένουν για την απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο.
Οι απολύσεις δεν τροποποιούν τα σχέδια με τις 25.000 διαθεσιμότητες που προβλέπει για φέτος το μνημόνιο. Αντιθέτως τα ενισχύουν, αφού προσθέτουν άλλους 5.000 υπαλλήλους σε αυτό το καθεστώς. Όσοι υπάλληλοι περισσέψουν από τις μετακινήσεις – αποσπάσεις που θα γίνουν το 2014 και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι… αρκετοί, θα απολυθούν αναγκαστικά.
Ο κ. Τόσμεν άνοιξε χθες «παράθυρο» για αυτονομία του φοροελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που «φουντώνει» διαρκώς, με αποτέλεσμα αυτοί οι οποίοι την πληρώνουν διαρκώς να είναι τα γνωστά υποζύγια, που δεν είναι άλλα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Κατά τις πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι να «σπάσει» σε δύο αυτόνομα μέρη το ΣΔΟΕ. Η πρώτη υπηρεσία, που θα προκύψει από τον διαχωρισμό του ΣΔΟΕ θα περάσει στα «χέρια» του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και θα ασχολείται με φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις. Στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα είναι μεταξύ άλλων οι καθημερινοί προληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις και την αγορά για την απόδοση του ΦΠΑ, την έκδοση αποδείξεων, οι έλεγχοι για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Η δεύτερη υπηρεσία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και θα υπάγεται στον υφυπουργό Οικονομικών, θα ασχολείται με ειδικές υποθέσεις που αφορούν στο οικονομικό έγκλημα, τη διαφθορά, τη διακίνηση και το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, το έλεγχο των καταθετών του εξωτερικού, των offshore εταιρειών και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράνομο πλουτισμό και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Της είδησης περί αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ακολούθησε η δήλωση - «βόμβα» για το… service της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. «Είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται, όπως το ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι» είπε επί λέξει χθες ο Πόλ Τόσμεν αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκόμενους στο χώρο του συνεδρίου.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην υποχρέωση για εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων έως το 2040 που έχει η Ελλάδα.
Με την δήλωση του ότι «ο μείζων στόχος είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από φέτος, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας για δραστική μείωση του δημόσιο χρέους», ο κ. Στουρνάρας έδωσε νέα «τροφή» σενάρια που επιμένουν σε ένα νέο «γενναίο» κούρεμα του χρέους των 305,5 δισ. ευρώ.
Το 2012 ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 1% χαμηλότερο κατά 0,5% του στόχου του 1,5% που είχε τεθεί στο μεσοπρόθεσμο. Για φέτος προβλέπεται μηδενικό έλλειμμα.
Προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο κλείσιμο της συμφωνίας, η οποία συνοδεύτηκε και από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2013, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια, τις ρυθμίσεις με τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο για να μπορέσει να πάρει τις δύο δόσεις 2,8 δισ. ευρώ και 6 δις. ευρώ. Το πιθανότερο είναι τα μέτρα αυτά να προχωρήσουν με τη μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Όσον αφορά στα 2,8 δις. ευρώ αυτά αναμένεται να εγκριθούν σε Euro Working Group που θα διεξαχθεί εντός του Απριλίου, ενώ το δεύτερο του Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή του, ύψους 1,8 δις. ευρώ, στη συνολική δόση των 6 δις. ευρώ που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να εγκρίνει τα 4,2 δις. ευρώ της συμμετοχής της (στη δόση των 6 δις. ευρώ) στο Eurogroup στις 13 Μαΐου.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η δόση των 6 δις. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δις. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης