Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ράλι ρεκόρ για τον χρυσό, ξεπέρασε τις 4.800 δολ. - Προβλέψεις για τιμή έως και 7.150 δολάρια

Ράλι ρεκόρ για τον χρυσό, ξεπέρασε τις 4.800 δολ. - Προβλέψεις για τιμή έως και 7.150 δολάρια
Επενδυτές και κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκια τους... μακριά από το δολάριο

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού υπερβαίνοντας τις 4.800 δολ., εν μέσω απειλών για δασμούς από τις ΗΠΑ αλλά κλιμάκωσης των ανησυχιών για ένα παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Πλέον το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη μπορούν να αυξηθούν οι τιμές, έπειτα από μια χρονιά-ορόσημο για το πολύτιμο μέταλλο.
Έπειτα από ένα ρεκόρ το 2025, ο χρυσός μπήκε στο 2026 με την ίδια ορμή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις, η πτώση των πραγματικών επιτοκίων και οι προσπάθειες επενδυτών και κεντρικών τραπεζών να διαφοροποιηθούν μακριά από το δολάριο ενισχύουν τον ρόλο του ως το απόλυτο παγκόσμιο καταφύγιο, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι προβλέψεις για την τιμή του χρυσού

Οι προβλέψεις γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του London Bullion Market Association εκτιμούν ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 5.000 δολάρια μέσα στη χρονιά, επικαλούμενοι προσδοκίες για χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ, συνέχιση της χαλάρωσης από τη Fed και διαρκή διαφοροποίηση των κεντρικών τραπεζών μακριά από το δολάριο.
Η Julia Du, ανώτερη στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων στην ICBC Standard Bank, βλέπει τις τιμές του χρυσού να φτάνουν έως και τα 7.150 δολάρια. «Ο χρυσός παραμένει η κεντρική ιστορία μετά το ρεκόρ του 2025», ανέφερε το LBMA στην έρευνα προβλέψεών του.
Η Goldman Sachs επανέλαβε επίσης τη θετική της στάση, χαρακτηρίζοντας τον χρυσό ως τη συναλλαγή με τη μεγαλύτερη βεβαιότητα επιτυχίας, λόγω της αλλαγής στο ποιοι αγοράζουν το μέταλλο. «Ο χρυσός παραμένει η τοποθέτηση με τη μεγαλύτερη βεβαιότητα για εμάς στο βασικό μας σενάριο, με την τιμή στο τέλος του έτους στα 4.900 δολάρια», δήλωσε ο Daan Struyven, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων στη Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές από κεντρικές τράπεζες οδήγησαν τα κέρδη το 2023 και το 2024, ενώ το ράλι επιταχύνθηκε το 2025 καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα. «Οι ιδιώτες επενδυτές αρχίζουν να διαφοροποιούνται προς τον χρυσό μέσω διαφορετικών καναλιών», είπε σε ενημέρωση προς τα μέσα την Τετάρτη, με τις εισροές σε ETF να αποτελούν μία σαφή ένδειξη αυτής της μετατόπισης, αν και είναι δύσκολο να διαχωριστεί η λιανική ζήτηση από τις θεσμικές ροές.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η ζήτηση προήλθε κυρίως από εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικού πλούτου, διαχειριστές κεφαλαίων, hedge funds και συνταξιοδοτικούς επενδυτές.
Για πολλούς αναλυτές, η γεωπολιτική παραμένει το καθοριστικό υπόβαθρο. Η Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην MKS PAMP, δήλωσε ότι ο τρέχων κύκλος δεν μοιάζει με μια κερδοσκοπική κορύφωση. Αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα φτάσουν τα 5.400 δολάρια μέσα στη χρονιά. «Η περσινή χρονιά ήταν ιστορική, κάτι σαν γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια σε όλα τα πολύτιμα μέταλλα, όπου το ασήμι ουσιαστικά διπλασιάστηκε», είπε. «Ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 60%, οπότε δεν θα δούμε επανάληψη αυτών των κερδών, αλλά τα 5.400 δολάρια αντιστοιχούν σε μια ισχυρή ετήσια άνοδο 30%», πρόσθεσε. «Πρόκειται για μια διαρθρωτική τάση. Δεν είναι μια εκρηκτική κορύφωση για το εμπόρευμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης