Οι επενδυτές αντιδρούν στη νέα κλιμάκωση της ρητορικής περί δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, η οποία συνδέεται με την επιμονή του για απόκτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.228 μονάδες, από τις 2.200 μονάδες χαμηλό ημέρας, με στηρίξεις από πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil +4,28% και ΕΛΠΕ +2,77%, ενώ στις τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας ξεχώρισε η Πειραιώς +2,01%, με αυξημένες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στις αγορές λόγω των νέων απειλών του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, αναφορικά με την Γροιλανδία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω οικονομικές πιέσεις από νέους εμπορικούς δασμούς.
Ο Donald Trump κλιμακώνει επικίνδυνα τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας στις απειλές των Βρυξελλών για χρήση του λεγόμενου «εμπορικού μπαζούκα» με ωμό εκβιασμό, δασμούς-τιμωρία και ένα γεωπολιτικό σχέδιο που αγγίζει τα όρια της διεθνούς πρόκλησης: την αγορά – ή αρπαγή – της Γροιλανδίας.
Κατά μέτωπο επίθεση στην Ευρώπη κήρυξε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επικαλούμενος «τις αυξανόμενες κρατικές δαπάνες, την ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση και τις ατελείωτες εισαγωγές από το εξωτερικό», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στην πράσινη ενέργεια τονίζοντας ότι «οι χώρες που έχουν περισσότερες ανεμογεννήτριες, χάνουν περισσότερα χρήματα και τόσο χειρότερα τα πάνε».
Για το επίμαχο ζήτημα ο πρόεδρος Trump επέμεινε στα περί απόκτησης της Γροιλανδίας, ζητώντας άμεσα διαπραγματεύσεις.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +2,01% από -2,11% χαμηλό ενδοσυνεδριακό και ακολούθησαν Eurobank +1,22% και Alpha Bank +0,21%, ενώ ήπια υποχώρησε η Eθνική -0,44% από -2,17% χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +4,28%, ΕΛΠΕ +2,77%, Aktor +2,63%... ενώ υποχώρησαν Metlen -1,1%, Τιτάν -0,74%, OTE -0,61%...
Σε μικρή αύξηση της short θέσης προχώρησε στη χθεσινή συνεδρίαση η Covalis Capital επί της μετοχής της Metlen, στο 0,90166%, ενώ υπενθυμίζεται πως στις 15/1 είχε μειώσει τη short θέση στο 0,89605% από 0,94986%.
Οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ οι οποίες βάζουν τη μετοχή στο επίκεντρο ξανά. Υπενθυμίζεται πως ΟΠΑΠ και Allwyn συμφώνησαν να ακυρώσουν τον όρο του 5% και θα αγοραστούν όσες μετοχές των διαφωνούντων μετόχων στη γενική συνέλευση προσφερθούν.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους συνεχίζοντας το θετικό momentum του 2025.
Ωστόσο, η ένταση του ράλι προκαλεί αυξανόμενους προβληματισμούς, καθώς η αγορά κινείται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα, περιορίζοντας τα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο χωρίς ενδιάμεση διόρθωση.
Τεχνικά, η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 2.150 μονάδες, ενώ η περιοχή των 2.280 μονάδων λειτουργεί ως άμεση αντίσταση, καθιστώντας το επόμενο διάστημα κρίσιμο για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 80% από τις αρχές του 2025, ενώ τον Ιανουάριο αναδεικνύονται πρώτες σε απόδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, της μεταφοράς της στην ενιαία πλατφόρμα του Euronext σε επόμενο χρόνο αλλα και της σταθερής κερδοφορίας, έφθασε στα 5 δισεκ. ευρώ, αυξανόμενα κεφάλαια, αυξανόμενες καταβολές μερισμάτων
Οι προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων, το υψηλότερο σημείο ανάπτυξης για τον τραπεζικό κλάδο τοποθετείται χρονικά στην επόμενη χρονιά, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια επιλεκτικής διόρθωσης στο μεσοδιάστημα, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.
Το Αμερικανικό DFC ή άλλος στρατηγικός επενδυτής μπαίνει στην Credia Bank με 10%
Η Credia Bank βρίσκεται κοντά στην εξαγορά ασφαλιστικής εταιρίας στην Μάλτα και ταυτόχρονα διερευνά εάν το Αμερικανικό DFC – το fund για τις αμερικανικές επενδύσεις διεθνώς θα εξαγοράσει το 10% της Credia bank που μεταξύ άλλων έχει και πρόβλημα διασποράς μετοχών.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να αποκτήσουν στρατηγικό ποσοστό στην Credia Bank.
Ήδη η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου ελέγχει το 51% της Credia bank μετά τις πρόσφατες πωλήσεις από τις οποίες οι μέτοχοι αποκόμισαν 120 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (Δημόσιο) ελέγχει το 36% και θα μειωθεί στο 26% άπαξ και πουλήσει το 10% των μετοχών.
To 10% της Credia bank αποτιμάται σήμερα 240 εκατ ευρώ.
Πάντως, η ικανότατη Ελένη Βρεττού, η διευθύνουσα σύμβουλος της Credia Bank ετοιμάζει με απόλυτη μυστικότητα ένα μεγάλο σχέδιο που θα εκπλήξει τους πάντες.
Αυτήν την τελευταία πρόταση, επενδυτές, κρατήστε την...
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,24% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,24%.
Περί τις 11:00, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,11%, Alpha Bank -1,46% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Coca Cola, Τιτάν -1%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,38% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,71%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές, με Πειραιώς +2,61%, Eurobank +1,5% αλλά και Motor Oil και ΕΛΠΕ +3% ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,99% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,71%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,53% στις 2.228 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.232,28 μονάδες και χαμηλό τις 2.200,72 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 350,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 72,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 51,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 72,27 εκατ. ευρώ και όγκου 11,36 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 6,94 εκατ. τεμάχια αξίας 27,4 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,57 εκατ. τεμάχια αξίας 23,15 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 392,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 257,5 χιλ. τεμάχια αξίας 2,07 εκατ. ευρώ, η Τρ. Κύπρου 64,4 χιλ. τεμάχια αξίας 551,3 χιλ. ευρώ, η CrediaBank 228 χιλ. τεμάχια αξίας 345 χιλ. ευρώ και η Optima Bank 1,4 χιλ. τεμάχια αξίας 11,7 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 81,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,45 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 56,4 χιλ. τεμάχια αξάις 1,04 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 243,2 χιλ. τεμάχια αξίας 3,97 εκατ. ευρώ, η Jumbo 198 χιλ. τεμάχια αξίας 5,07 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 1,5 χιλ. τεμάχια αξίας 44 χιλ. ευρώ, η Lamda 73,3 χιλ. τεμάχια αξίας 520 χιλ. ευρώ, o Aktor 50 χιλ. τεμάχια αξίας 500 χιλ. ευρώ, η Cenergy 29,2 χιλ. τεμάχια αξίας 512,5 χιλ. ευρώ, η ΕΛΧΑ 10 χιλ. αξίας 41 χιλ. ευρώ και o Tιτάν 50,5 τεμάχια αξίας 2,72 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΛΠ 3,4 χιλ. τεμάχια αξίας 130 χιλ. ευρώ, η BYLOT 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ, η Briq Properties 15 χιλ. τεμάχια αξάις 44,7 χιλ. ευρώ, η Quality & Reliability 100 χιλ. τεμάχια αξίας 130 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στος 2.228 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.250 - 2.255 μονάδες και ακολουθούν οι 2.280, οι 2.300 και οι 2.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.150 μονάδες και ακολουθούν οι 2.080, οι 2.050, οι 2000, 1.970, οι 1.964 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.962 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.600 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.700 μονάδες και ακολουθούν οι 2.750 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.400 μονάδες και ακολουθούν οι 2.280, οι 2.250, οι 2.200, οι 2.180, οι 2.160, οι 2.118 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.104 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -7 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις νέες εντάσεις σχετικά με τις φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία.
Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 1,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο από 2,1% τον Νοέμβριο. Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα από τότε που ολοκλήρωσε τον κύκλο μειώσεων τον Ιούνιο και τον προηγούμενο μήνα έστειλε μήνυμα ότι δεν βιάζεται να αλλάξει εκ νέου πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός δεν θεωρείται πλέον πρόβλημα και η ανάπτυξη εμφανίστηκε απροσδόκητα ισχυρή προς το τέλος του 2025.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, στο 2,7% επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη αλλά ελεγχόμενη ανοδική πορεία των τιμών στην αμερικανική οικονομία, ενώ υποχωρούν οι ανησυχίες αναφορικά με την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell
Υπενθυμίζεται, ότι η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της μέσα στο 2025, δίνοντας προτεραιότητα στις ανησυχίες για την επιδείνωση της αγοράς εργασίας έναντι των ενδείξεων επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, θεωρείται ευρέως ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, ενώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το εύρος των πιθανών μειώσεων εντός του έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι.
Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Iανουαρίου..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 3,48% με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης.
Στον αντίποδα, ήπιες αγορές καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,27% και το 2ετές στο 3,58%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Τον Μάρτιο, η Moody’s ήταν ο τελευταίος από τους «μεγάλους» οίκους που επανέφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, κλείνοντας έναν κύκλο πολυετούς υποβάθμισης που ξεκίνησε με την κρίση χρέους. Στη συνέχεια, μέσα στη χρονιά, ακολούθησαν νέες αναβαθμίσεις από τους DBRS, S&P και Fitch,
Παράλληλα, η Scope, η οποία είχε ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «BBB» από τον Δεκέμβριο του 2024, προχώρησε το 2025 σε αναβάθμιση του outlook από «σταθερό» σε «θετικό», ενισχύοντας τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο τη νέα χρονιά.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων ανοίγει στις 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS για να πάρει τη σκυτάλη στις 13 Μαρτίου η Moody’s, η γερμανική Scope στις 20 Μαρτίου, η S&P στις 24 Απριλίου και η Fitch στις 8 Μαΐου.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 21/1 οι ασιατικές αγορές, καθώς οι ισχυρές πιέσεις της Wall Street ώθησαν τους επενδυτές προς περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου όπως ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο ανέβηκε 2,5% στο νέο ιστορικό υψηλό των 4.876 δολαρίων, αντανακλώντας την αυξημένη αποστροφή κινδύνου μετά τις ανανεωμένες απειλές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών D. Trump για τη Γροιλανδία. Έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του επετείου, όπου απέρριψε επίσης τις ανησυχίες ότι οι δασμοί οδηγούσαν τον πληθωρισμό.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos, όπου αναμένονται τα σχόλια των παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Trump.
Τη ίδια ώρα οι αδύναμες δημοσιονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία επηρεάζουν την πορεία των ομολόγων.
Η σημασία της ιαπωνικής αγοράς ομολόγων ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο κάτοχο αμερικανικού χρέους, με τοποθετήσεις ύψους περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Ed Yardeni, η άνοδος των αποδόσεων στην Ιαπωνία ενδέχεται να οδηγήσει τους Ιάπωνες επενδυτές να διακρατήσουν κεφάλαια εντός χώρας, ασκώντας πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.Σημειώνεται ότι σε ένα τρίμηνο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιαπωνίας έχει επιβαρυνθεί κατά 8%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,47%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +0,08%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο +0,32%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο +0,49% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,37%.
Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις τελευταίες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump για τη Γροιλανδία, ενώ η προσοχή στρέφεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos. Η πλούσια σε ορυκτά επικράτεια της Δανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τrump στο Davos της Ελβετίας, όπου θα παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Trump μεταβαίνει πλέον στο Νταβός της Ελβετίας και θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήσει το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να εντείνει την πίεση υπέρ της απόκτησης της Γροιλανδίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ρήξη στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται μια «βαθιά επανεξέταση» για να αντιμετωπίσει «την αυγή μιας νέας διεθνούς τάξης».
Η Lagarde εκτίμησε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα έχουν μόνο περιορισμένο πληθωριστικό αντίκτυπο, με ισχυρότερη επίδραση στη Γερμανία σε σχέση με τη Γαλλία, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πολύ πιο ανθεκτικές αν καταργούσαν τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εσωτερικό της ΕΕ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελευταίες οικονομικές εκθέσεις.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 3,2% σε 3,4% τον Δεκέμβριο, υψηλότερεα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν 0,4% υψηλότερες τον αναφερόμενο μήνα.
Αμετάβλητες οι τιμές παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2024, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3,4%.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και 0,8% σε ετήσια βάση.
Άλμα καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στα 37,30 ευρώ.
Οριακά κέρδη καταγράφονται στις τιμές πετρελαίου, με το brent στο +0,05% στα 64,90 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 60,40 δολ. το βαρέλι στο +0,05%.
Αναλυτικά ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,55%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB -0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC ΣΤΟ +0,69% ( 70,36 δολ.).
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες, οι οποίες ανέστρεψαν την αρχική αρνητική εικόνα και επέστρεψαν ανοδικά - πλην Εθνικής - με αυξημένες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 14,7150 ευρώ, με πτώση -0,44%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 13,46 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,8460 ευρώ, με άνοδο +0,21% με όγκο 6,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,90 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 8,2040 ευρώ, με άνοδο +2,01% με όγκο 6,1 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,14 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,9680 ευρώ, με άνοδο +1,22% με όγκο 16,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 14,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 8,40 ευρώ, με πτώση -0,94% και όγκο 486 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,66 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,4980 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,42 δισεκ. ευρώ.
Η Optima έκλεισε στα 8,17 ευρώ, με άνοδο +2,12% , με όγκο 201 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Motor Oil +4%, ΕΛΠΕ +3%
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Motor Oil +4,28%, ΕΛΠΕ +2,77%, Aktor +2,63%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Metlen -1,1%, Τιτάν -0,74%, OTE -0,61%...
Η Coca Cola έκλεισε στα 45,00 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση στα 16,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 18,65 ευρώ, με άνοδο +0,70% και αποτίμηση 6,89 δισ. ευρώ, στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 17,74 ευρώ, με πτώση -0,11% και αποτίμηση 6,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με πτώση -0,61% και αποτίμηση 6,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η Μetlen έκλεισε στα 41,54 ευρώ, με πτώση -1,1% και κεφαλαιοποίηση 5,94 δισεκ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 54,00 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 4,23 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 31,18 ευρώ, με άνοδο +4,28% και κεφαλαιοποίηση 3,45 ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,60 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 3,44 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 30,84 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 12,06 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση στα 3,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,7250 ευρώ, με άνοδο +2,77% και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 10,16 ευρώ, με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,35 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,75 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 53 μονάδες βάσης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 3,8% με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,30% ή 300 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -7 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 21 Ιανουαρίου του 2026 στο 3,48%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/1/2026 στο 2,87%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,26% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,48% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στις αγορές λόγω των νέων απειλών του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, αναφορικά με την Γροιλανδία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω οικονομικές πιέσεις από νέους εμπορικούς δασμούς.
Ο Donald Trump κλιμακώνει επικίνδυνα τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας στις απειλές των Βρυξελλών για χρήση του λεγόμενου «εμπορικού μπαζούκα» με ωμό εκβιασμό, δασμούς-τιμωρία και ένα γεωπολιτικό σχέδιο που αγγίζει τα όρια της διεθνούς πρόκλησης: την αγορά – ή αρπαγή – της Γροιλανδίας.
Κατά μέτωπο επίθεση στην Ευρώπη κήρυξε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επικαλούμενος «τις αυξανόμενες κρατικές δαπάνες, την ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση και τις ατελείωτες εισαγωγές από το εξωτερικό», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στην πράσινη ενέργεια τονίζοντας ότι «οι χώρες που έχουν περισσότερες ανεμογεννήτριες, χάνουν περισσότερα χρήματα και τόσο χειρότερα τα πάνε».
Για το επίμαχο ζήτημα ο πρόεδρος Trump επέμεινε στα περί απόκτησης της Γροιλανδίας, ζητώντας άμεσα διαπραγματεύσεις.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +2,01% από -2,11% χαμηλό ενδοσυνεδριακό και ακολούθησαν Eurobank +1,22% και Alpha Bank +0,21%, ενώ ήπια υποχώρησε η Eθνική -0,44% από -2,17% χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +4,28%, ΕΛΠΕ +2,77%, Aktor +2,63%... ενώ υποχώρησαν Metlen -1,1%, Τιτάν -0,74%, OTE -0,61%...
Σε μικρή αύξηση της short θέσης προχώρησε στη χθεσινή συνεδρίαση η Covalis Capital επί της μετοχής της Metlen, στο 0,90166%, ενώ υπενθυμίζεται πως στις 15/1 είχε μειώσει τη short θέση στο 0,89605% από 0,94986%.
Οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ οι οποίες βάζουν τη μετοχή στο επίκεντρο ξανά. Υπενθυμίζεται πως ΟΠΑΠ και Allwyn συμφώνησαν να ακυρώσουν τον όρο του 5% και θα αγοραστούν όσες μετοχές των διαφωνούντων μετόχων στη γενική συνέλευση προσφερθούν.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους συνεχίζοντας το θετικό momentum του 2025.
Ωστόσο, η ένταση του ράλι προκαλεί αυξανόμενους προβληματισμούς, καθώς η αγορά κινείται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα, περιορίζοντας τα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο χωρίς ενδιάμεση διόρθωση.
Τεχνικά, η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 2.150 μονάδες, ενώ η περιοχή των 2.280 μονάδων λειτουργεί ως άμεση αντίσταση, καθιστώντας το επόμενο διάστημα κρίσιμο για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 80% από τις αρχές του 2025, ενώ τον Ιανουάριο αναδεικνύονται πρώτες σε απόδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, της μεταφοράς της στην ενιαία πλατφόρμα του Euronext σε επόμενο χρόνο αλλα και της σταθερής κερδοφορίας, έφθασε στα 5 δισεκ. ευρώ, αυξανόμενα κεφάλαια, αυξανόμενες καταβολές μερισμάτων
Οι προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων, το υψηλότερο σημείο ανάπτυξης για τον τραπεζικό κλάδο τοποθετείται χρονικά στην επόμενη χρονιά, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια επιλεκτικής διόρθωσης στο μεσοδιάστημα, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.
Το Αμερικανικό DFC ή άλλος στρατηγικός επενδυτής μπαίνει στην Credia Bank με 10%
Η Credia Bank βρίσκεται κοντά στην εξαγορά ασφαλιστικής εταιρίας στην Μάλτα και ταυτόχρονα διερευνά εάν το Αμερικανικό DFC – το fund για τις αμερικανικές επενδύσεις διεθνώς θα εξαγοράσει το 10% της Credia bank που μεταξύ άλλων έχει και πρόβλημα διασποράς μετοχών.
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να αποκτήσουν στρατηγικό ποσοστό στην Credia Bank.
Ήδη η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου ελέγχει το 51% της Credia bank μετά τις πρόσφατες πωλήσεις από τις οποίες οι μέτοχοι αποκόμισαν 120 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (Δημόσιο) ελέγχει το 36% και θα μειωθεί στο 26% άπαξ και πουλήσει το 10% των μετοχών.
To 10% της Credia bank αποτιμάται σήμερα 240 εκατ ευρώ.
Πάντως, η ικανότατη Ελένη Βρεττού, η διευθύνουσα σύμβουλος της Credia Bank ετοιμάζει με απόλυτη μυστικότητα ένα μεγάλο σχέδιο που θα εκπλήξει τους πάντες.
Αυτήν την τελευταία πρόταση, επενδυτές, κρατήστε την...
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,24% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,24%.
Περί τις 11:00, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,11%, Alpha Bank -1,46% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Coca Cola, Τιτάν -1%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,38% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,71%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές, με Πειραιώς +2,61%, Eurobank +1,5% αλλά και Motor Oil και ΕΛΠΕ +3% ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,99% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,71%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,53% στις 2.228 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.232,28 μονάδες και χαμηλό τις 2.200,72 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 350,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 72,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 51,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 72,27 εκατ. ευρώ και όγκου 11,36 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 6,94 εκατ. τεμάχια αξίας 27,4 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,57 εκατ. τεμάχια αξίας 23,15 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 392,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 257,5 χιλ. τεμάχια αξίας 2,07 εκατ. ευρώ, η Τρ. Κύπρου 64,4 χιλ. τεμάχια αξίας 551,3 χιλ. ευρώ, η CrediaBank 228 χιλ. τεμάχια αξίας 345 χιλ. ευρώ και η Optima Bank 1,4 χιλ. τεμάχια αξίας 11,7 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 81,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,45 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 56,4 χιλ. τεμάχια αξάις 1,04 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 243,2 χιλ. τεμάχια αξίας 3,97 εκατ. ευρώ, η Jumbo 198 χιλ. τεμάχια αξίας 5,07 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 1,5 χιλ. τεμάχια αξίας 44 χιλ. ευρώ, η Lamda 73,3 χιλ. τεμάχια αξίας 520 χιλ. ευρώ, o Aktor 50 χιλ. τεμάχια αξίας 500 χιλ. ευρώ, η Cenergy 29,2 χιλ. τεμάχια αξίας 512,5 χιλ. ευρώ, η ΕΛΧΑ 10 χιλ. αξίας 41 χιλ. ευρώ και o Tιτάν 50,5 τεμάχια αξίας 2,72 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΛΠ 3,4 χιλ. τεμάχια αξίας 130 χιλ. ευρώ, η BYLOT 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ, η Briq Properties 15 χιλ. τεμάχια αξάις 44,7 χιλ. ευρώ, η Quality & Reliability 100 χιλ. τεμάχια αξίας 130 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στος 2.228 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.250 - 2.255 μονάδες και ακολουθούν οι 2.280, οι 2.300 και οι 2.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.150 μονάδες και ακολουθούν οι 2.080, οι 2.050, οι 2000, 1.970, οι 1.964 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.962 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.600 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.700 μονάδες και ακολουθούν οι 2.750 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.400 μονάδες και ακολουθούν οι 2.280, οι 2.250, οι 2.200, οι 2.180, οι 2.160, οι 2.118 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.104 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -7 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις νέες εντάσεις σχετικά με τις φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία.
Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 1,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο από 2,1% τον Νοέμβριο. Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα από τότε που ολοκλήρωσε τον κύκλο μειώσεων τον Ιούνιο και τον προηγούμενο μήνα έστειλε μήνυμα ότι δεν βιάζεται να αλλάξει εκ νέου πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός δεν θεωρείται πλέον πρόβλημα και η ανάπτυξη εμφανίστηκε απροσδόκητα ισχυρή προς το τέλος του 2025.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, στο 2,7% επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη αλλά ελεγχόμενη ανοδική πορεία των τιμών στην αμερικανική οικονομία, ενώ υποχωρούν οι ανησυχίες αναφορικά με την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell
Υπενθυμίζεται, ότι η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της μέσα στο 2025, δίνοντας προτεραιότητα στις ανησυχίες για την επιδείνωση της αγοράς εργασίας έναντι των ενδείξεων επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, θεωρείται ευρέως ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, ενώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το εύρος των πιθανών μειώσεων εντός του έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι.
Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Iανουαρίου..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 3,48% με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης.
Στον αντίποδα, ήπιες αγορές καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,27% και το 2ετές στο 3,58%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Τον Μάρτιο, η Moody’s ήταν ο τελευταίος από τους «μεγάλους» οίκους που επανέφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, κλείνοντας έναν κύκλο πολυετούς υποβάθμισης που ξεκίνησε με την κρίση χρέους. Στη συνέχεια, μέσα στη χρονιά, ακολούθησαν νέες αναβαθμίσεις από τους DBRS, S&P και Fitch,
Παράλληλα, η Scope, η οποία είχε ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «BBB» από τον Δεκέμβριο του 2024, προχώρησε το 2025 σε αναβάθμιση του outlook από «σταθερό» σε «θετικό», ενισχύοντας τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο τη νέα χρονιά.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων ανοίγει στις 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS για να πάρει τη σκυτάλη στις 13 Μαρτίου η Moody’s, η γερμανική Scope στις 20 Μαρτίου, η S&P στις 24 Απριλίου και η Fitch στις 8 Μαΐου.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 21/1 οι ασιατικές αγορές, καθώς οι ισχυρές πιέσεις της Wall Street ώθησαν τους επενδυτές προς περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου όπως ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο ανέβηκε 2,5% στο νέο ιστορικό υψηλό των 4.876 δολαρίων, αντανακλώντας την αυξημένη αποστροφή κινδύνου μετά τις ανανεωμένες απειλές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών D. Trump για τη Γροιλανδία. Έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του επετείου, όπου απέρριψε επίσης τις ανησυχίες ότι οι δασμοί οδηγούσαν τον πληθωρισμό.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos, όπου αναμένονται τα σχόλια των παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Trump.
Τη ίδια ώρα οι αδύναμες δημοσιονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία επηρεάζουν την πορεία των ομολόγων.
Η σημασία της ιαπωνικής αγοράς ομολόγων ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, καθώς η Ιαπωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο κάτοχο αμερικανικού χρέους, με τοποθετήσεις ύψους περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Ed Yardeni, η άνοδος των αποδόσεων στην Ιαπωνία ενδέχεται να οδηγήσει τους Ιάπωνες επενδυτές να διακρατήσουν κεφάλαια εντός χώρας, ασκώντας πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.Σημειώνεται ότι σε ένα τρίμηνο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιαπωνίας έχει επιβαρυνθεί κατά 8%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,47%, ο δείκτης Shanghai στη Κίνα στο +0,08%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο +0,32%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο +0,49% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,37%.
Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις τελευταίες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump για τη Γροιλανδία, ενώ η προσοχή στρέφεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos. Η πλούσια σε ορυκτά επικράτεια της Δανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τrump στο Davos της Ελβετίας, όπου θα παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Trump μεταβαίνει πλέον στο Νταβός της Ελβετίας και θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήσει το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να εντείνει την πίεση υπέρ της απόκτησης της Γροιλανδίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ρήξη στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται μια «βαθιά επανεξέταση» για να αντιμετωπίσει «την αυγή μιας νέας διεθνούς τάξης».
Η Lagarde εκτίμησε ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα έχουν μόνο περιορισμένο πληθωριστικό αντίκτυπο, με ισχυρότερη επίδραση στη Γερμανία σε σχέση με τη Γαλλία, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πολύ πιο ανθεκτικές αν καταργούσαν τα μη δασμολογικά εμπόδια στο εσωτερικό της ΕΕ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελευταίες οικονομικές εκθέσεις.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 3,2% σε 3,4% τον Δεκέμβριο, υψηλότερεα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν 0,4% υψηλότερες τον αναφερόμενο μήνα.
Αμετάβλητες οι τιμές παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2024, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 3,4%.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και 0,8% σε ετήσια βάση.
Άλμα καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στα 37,30 ευρώ.
Οριακά κέρδη καταγράφονται στις τιμές πετρελαίου, με το brent στο +0,05% στα 64,90 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 60,40 δολ. το βαρέλι στο +0,05%.
Αναλυτικά ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,55%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB -0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC ΣΤΟ +0,69% ( 70,36 δολ.).
Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες, οι οποίες ανέστρεψαν την αρχική αρνητική εικόνα και επέστρεψαν ανοδικά - πλην Εθνικής - με αυξημένες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 14,7150 ευρώ, με πτώση -0,44%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 13,46 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,8460 ευρώ, με άνοδο +0,21% με όγκο 6,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,90 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 8,2040 ευρώ, με άνοδο +2,01% με όγκο 6,1 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,14 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,9680 ευρώ, με άνοδο +1,22% με όγκο 16,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 14,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 8,40 ευρώ, με πτώση -0,94% και όγκο 486 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,66 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,4980 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,42 δισεκ. ευρώ.
Η Optima έκλεισε στα 8,17 ευρώ, με άνοδο +2,12% , με όγκο 201 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Motor Oil +4%, ΕΛΠΕ +3%
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Motor Oil +4,28%, ΕΛΠΕ +2,77%, Aktor +2,63%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Metlen -1,1%, Τιτάν -0,74%, OTE -0,61%...
Η Coca Cola έκλεισε στα 45,00 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση στα 16,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 18,65 ευρώ, με άνοδο +0,70% και αποτίμηση 6,89 δισ. ευρώ, στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 17,74 ευρώ, με πτώση -0,11% και αποτίμηση 6,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με πτώση -0,61% και αποτίμηση 6,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η Μetlen έκλεισε στα 41,54 ευρώ, με πτώση -1,1% και κεφαλαιοποίηση 5,94 δισεκ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 54,00 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 4,23 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 31,18 ευρώ, με άνοδο +4,28% και κεφαλαιοποίηση 3,45 ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,60 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 3,44 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 30,84 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 12,06 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση στα 3,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,7250 ευρώ, με άνοδο +2,77% και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 10,16 ευρώ, με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,35 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 783 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,75 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 53 μονάδες βάσης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 3,8% με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,30% ή 300 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -7 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 21 Ιανουαρίου του 2026 στο 3,48%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/1/2026 στο 2,87%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,26% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,48% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών