
σύμβολα :
FTSE/ΧΑ LARGE CAPΑΒΑΞ Α.Ε. - ΕΡΓ - ΤΟΥΡ - ΕΜΠ - ΒΙΟΜ - ΟΙΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣΕθνική Τράπεζα της ΕλλάδοςEUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜ Α.Ε.ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣΦουρλής Α.Ε.(KO)ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΑΕ (ΚΟ)ALPHA BANK Α.Ε.ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥCOCA-COLA HBC AGΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.
γράφει :
Ακόμα και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν την πορεία της αγοράς
Οι εισροές από το εξωτερικό είναι μεγάλες και ο τζίρος αρκετών συνεδριάσεων θυμίζει μέρες όπου γινόταν rebalancing και είχαμε έκρηξη συναλλαγών.
Οι αποδόσεις είναι εξαιρετικές, αλλά περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών.
Οι τράπεζες είναι μεταξύ των μετοχών που έχουν τραβήξει όλη σχεδόν τη ρευστότητα και καταγράφουν υπεραποδόσεις.
Έτσι ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει απόδοση 15% από την αρχή του έτους, ο τραπεζικός έχει 30%, δηλαδή διπλάσια απόδοση.
Η Alpha Βank έχει άνοδο 44%, η Πειραιώς 37%, η Εθνική 31% και η Eurobank 17%.
Επίσης η Κύπρου έχει άνοδο 26%.
Εκτός τραπεζών η Coca Cola στήριξε την αγορά και βοήθησε ώστε να ξεπεραστούν οι 1.700 μονάδες με τη βαρύτητα που έχει στο δείκτη και ενισχύεται από την αρχή του έτους 24%.
Πολύ καλή η άνοδος και για τη Σαράντης με 19%.
Αν τώρα δούμε και τι έχει γίνει σε διάστημα 15 μηνών, δηλαδή από την αρχή του 2024, ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 31% και ο τραπεζικός 58%.
Η Alpha Bank έχει άνοδο 51%, η Πειραιώς 65%, η Εθνική 60% και η Eurobank 62%.
Λίγες όμως μετοχές έχουν ακολουθήσει την κίνηση. Φέτος ξεχωρίζουν Άβαξ, Ιατρικό Αθηνών και ΕΧΑΕ.
Από 'κει και πέρα πολλές μετοχές, ακόμα και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ πέφτει χρήμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτές φαίνεται να κρατάνε ομπρέλα, καθώς η απόδοσή τους υστερεί όχι μόνο αν τη δούμε από την αρχή του 2025, αλλά και από την αρχή του 2024.
Όσοι δηλαδή έχουν 15 μήνες τις παρακάτω μετοχές έχουν χάσει μία μεγάλη κίνηση, η οποία για το Γενικό Δείκτη ξεκίνησε από τις 1.300 μονάδες.
Η ΕΥΔΑΠ είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση του FTSE 25, η οποία έχει φέτος άνοδο μόλις 1% και τους τελευταίους 15 μήνες έχει απώλειες 1%. Δηλαδή αν είχε κάποιος τη μετοχή από τα τέλη του 2023 έχει χάσει όλη την άνοδο της αγοράς και ίσως δεν έχει βγάλει ούτε την απόδοση που δίνουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Ούτε από τη Motor Oil θα μπορούσε κάποιος να είναι ικανοποιημένος, αφού φέτος έχει απόδοση μόλις 6% και σε διάστημα 15 μηνών απώλειες 7%.
Ανάλογη και η πορεία των ΕΛΠΕ φέτος, αλλά τουλάχιστον στους 15 μήνες έχουν άνοδο 5%.
Η περίπτωση της Φουρλής είναι επίσης ενδεικτική περίπτωση, αφού από την αρχή του έτους έχει άνοδο 9%, αλλά από την αρχή του 2024 έχει άνοδο 1%. Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα επίπεδα των 4 ευρώ.
Η Austiacard με άνοδο μόλις 2% φέτος έχει απώλειες 3% από το τέλος του 2023.
Στην Dimand όσοι αγόρασαν τέλος του 2023, χάνουν περίπου 20% και φέτος βλέπουν άνοδο μόλις 2%.
Τα Πλαστικά Θράκης έχουν επίσης μηδενική απόδοση και στις δύο εξεταζόμενες περιόδους.
Η Flexopack έχει απώλειες και φέτος και έχει και την ίδια πορεία σε διάστημα 15 μηνών αφού χάνει 5%.
Και η Intracom απογοητεύει τους μετόχους τους αφού φέτος έχει άνοδο 4% και από την αρχή του 2024 χάνει 8%.
Το 2024 ήταν έτος απωλειών και μάλιστα σημαντικών, για ένα αξιόλογο αριθμό μετοχών και φέτος δεν έχουν κάνει ακόμα κάποια κίνηση για να μειώσουν την υποαπόδοση.
Έτσι για παράδειγμα σε διάστημα 15 μηνών η MIG χάνει 40%, η Βιοκαρπέτ 37%, η ΣΙΔΜΑ 33%, η Κέκροψ 33%, η Medicon, 31%, η Κορδέλλου 26%, η Intertech 22%, η Δομική Κρήτης 21%, η AVE 15% και η Έλτον με τη Μοτοδυναμική 14%.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών