
σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Επιστολή όλων των φορέων της αγοράς με συμφωνία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τον Υπουργό που του ζητά να πάρει πίσω τις διατάξεις για τις οντότητες δημοσίου συμφέροντος - Η επιβεβαίωση του ΒΝ για το αλαλούμ που έχει προκληθεί
Το χάος βρίσκεται προ των πυλών λόγω των άσχετων διατάξεων που προώθησαν και ψήφισε η Βουλή στο νόμο για τα ESG.
To BankingNews με άρθρο του στις 27 Ιανουαρίου (πατήστε εδώ για να το διαβάσετε) είχε προειδοποιήσει για το αλαλούμ που ερχόταν.
Και η ώρα του λογαριασμού έφτασε καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν συνταχθεί και ελεγχθεί οικονομικές καταστάσεις στις χρηματιστηριακές εταιρίες.
Δημοσίου συμφέροντος …. χάος
Με βάση τις διατάξεις του νόμου για τα ESG (5164/2024) οι χρηματιστηριακές εταιρίες, οι ΑΕΔΑΚ, τις εταιρίες επενδύσεων και γενικότερα οι εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων αντιμετωπίζονται ως οντότητες δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τη χρήση που ξεκινά από 1//1/2024 ενώ ο νόμος πήρε ΦΕΚ στις 12-12-2024.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι πρέπει να έχουν επιτροπές ελέγχου, να έχουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής ελέγχου, να εκδίδουν οι ορκωτοί έκθεση ελέγχου με Key Audit Matters, να αλλάζουν ορκωτούς κάθε δέκα χρόνια, να μην παρέχουν σε αυτές τις εταιρίες απαγορευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες του Κανονισμού 537/2014 και γενικότερα να εφαρμόσουν τον βαρύ κανονισμό 537/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά στις οντότητες δημοσίου συμφέροντος που μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο στις εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά (όχι στην ΕΒΑ) καθώς και όλες τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές.
Όπως είναι αντιληπτό δεν υπάρχει τίποτα απολύτως από όλα αυτά περίπου δεκαπέντε ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία υποβολής των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2024 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι οποίες πρέπει να έχουν ελεγχθεί από ορκωτό. Και δεν υπάρχει γιατί ουκ ολίγες χρηματιστηριακές αδυνατούν να το υλοποιήσουν ενώ και ο χρόνος από την ψήφιση του νόμου ήταν πολύ περιορισμένος.
Απελπισμένοι ορκωτοί
Οι ορκωτοί έχουν στην κυριολεξία σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς θα πρέπει να καταγράψουν ένα σωρό παραβάσεις της νομοθεσίας εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι χρηματιστηριακές είναι δημόσιες εταιρίες και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη σειρά της που είναι εποπτεύουσα αρχή να επιβάλλει πρόστιμα.
Τα ίδια ισχύουν και για τις ΑΕΔΑΚ και γενικότερα τις επενδυτικές εταιρίες και τις εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων με αποτέλεσμα να προκαλείται χάος.
Σε όλα αυτά πρέπει προστεθεί και η σοβαρή επιβάρυνση του κόστους που μπορεί να οδηγήσει τις μικρές εταιρίες ιδιαίτερα τις χρηματιστηριακές σε λουκέτο.
Η επιστολή των φορέων
Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε σε συνασπισμό του ΣΜΕΧΑ, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και των εισηγμένων και όλων των φορέων της αγοράς οι οποίοι χθες 12/2 έστειλαν στον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο επιστολή με τροπολογία για να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε από την ένταξη των εταιριών που προαναφέρθηκαν στην κατηγορία των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος που δημιουργεί υποχρεώσεις ίδιες με αυτές των εισηγμένων.
Μάλιστα η τροπολογία που προωθήθηκε έχει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία αντιλαμβάνεται τη χαοτική και επικίνδυνη για τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς που δημιουργείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τους ερασιτεχνισμούς Θεοδωρικάκου-Αναγνωστόπουλου, καθώς το προηγούμενο ήταν η σύγκληση συνελεύσεων για τον ορισμό ελεγκτών των εκθέσεων βιωσιμότητας. Αυτό λύθηκε με αποφασιστική παρέμβαση των τραπεζών και ο Τάκης Θεοδωρικάκος άρον άρον πήγε τροπολογία στην Βουλή με την οποία απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση για φέτος να πραγματοποιήσουν όλες οι εισηγμένες έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Το επόμενο μπάχαλο που θα προκύψει είναι με τις εταιρίες που ελέγχει το δημόσιο, καθώς όλες χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος χωρίς να καταλάβουν ούτε ο Τάκης Θεοδωρικάκος ούτε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ούτε και οι άσχετοι νομικοί του Μαξίμου τι κάνουν.
Εκτός και επειδή είναι δημόσιο δεν εφαρμόσουν τίποτα όπως συνηθίζεται.
Βέβαια, το ερώτημα είναι πως ο πρωθυπουργός κρατά στη θέση τους ανθρώπους άσχετους με τα θέματα που χειρίζονται και κατά συνέπεια επικίνδυνους.
Είναι ένα ερώτημα χωρίς απάντηση αλλά για παράδειγμα στην περίπτωση Αναγνωστόπουλου μπορεί να παίζει ρόλο και ότι είναι προστατευόμενος του Άκη Σκέρτσου.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών