Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσγειώνει τη Wall Street ο Solomon της Goldman Sachs – Μην περιμένετε μείωση επιτοκίων από τη Fed

Προσγειώνει τη Wall Street ο Solomon της Goldman Sachs – Μην περιμένετε μείωση επιτοκίων από τη Fed
Θα υπάρξουν όμως μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη φέτος, καθώς η περιοχή αγωνίζεται με «μια πιο υποτονική οικονομία»
Η Federal Reserve δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια μείωση επιτοκίου φέτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, David Solomon, συστήνοντας στη Wall Street να προετοιμαστεί για τον επόμενο πληθωρισμό.
«Δεν είμαστε ακόμη σε φάση περικοπών», είπε ο Solomon σε εκδήλωση του Boston College.
«Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο επίμονο πληθωρισμό», ανέφερε.
Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve δήλωσαν την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες ακόμη για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός οδεύει πραγματικά προς το στόχο του 2% πριν μειώσει τα επιτόκια.

Οι προσδοκίες της Wall Street

Τα σχόλια του Solomon έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς για τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων από τη Fed φέτος.
Οι traders όμως μείωσαν τα στοιχήματα την Τετάρτη για περισσότερες από μία μειώσεις επιτοκίων φέτος, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου, τα οποία έδειξαν ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων πίστευαν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί.
Ο Solomon είπε σε ένα ακροατήριο περίπου 150 ανώτερων εταιρικών στελεχών και φοιτητών του Boston College ότι, ενώ πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι θεμελιωδώς αρκετά ισχυρή, δεν βιώνουν όλοι οι Αμερικανοί την ανάπτυξη ή τον αντίκτυπο του πληθωρισμού με τον ίδιο τρόπο.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι απλώς ονομαστικός, είναι σωρευτικός», είπε ο Solomon, επικαλούμενος μια συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας αλυσίδας παντοπωλείων που είδε πελάτες να μειώνουν το μέγεθος των αγορών ως απάντηση στην αύξηση των τιμών.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε τον μέσο Αμερικανό να επιβραδύνει και να αλλάζει τις συνήθειές του», πρόσθεσε ο Solomon.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs είπε επίσης ότι αναμένει να δει μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη φέτος, καθώς η περιοχή αγωνίζεται με «μια πιο υποτονική οικονομία».

Οι κίνδυνοι

Ο Solomon εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια σειρά από προκλήσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, που κυμαίνονται από πληθωριστικές πιέσεις έως γεωπολιτικές ανησυχίες.
«Η γεωπολιτική ευθραυστότητα είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζήσουμε για λίγο», είπε ο Solomon.
Ζήτησε επίσης μια ευρύτερη προσέγγιση της βιομηχανικής πολιτικής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πιθανώς οδεύουμε προς πολλαπλές αυξήσεις της ζήτησης ενέργειας χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα παράγουμε αυτήν την ενέργεια», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου υποστήριξης για επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και την αυξημένη επιβάρυνση που υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα έχει στο υπάρχον δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης