Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποκρισίας συνέχεια στην Ουάσινγκτον – Η ΥΠΟΙΚ Yellen προειδοποιεί για την ανεξαρτησία της Fed... αλλά λόγω Trump

Υποκρισίας συνέχεια στην Ουάσινγκτον – Η ΥΠΟΙΚ Yellen προειδοποιεί για την ανεξαρτησία της Fed... αλλά λόγω Trump
Τί «φοβάται» η πρώην επικεφαλής της Fed και τι ισχύει τελικά στην πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αναμένεται να κρούσει η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, σε ομιλία που αναμένεται να δώσει την ερχόμενη Παρασκευή 3/5 στο Ινστιτούτο McCain στην Αριζόνα.
Συγκεκριμένα, η Janet Yellen, πρώην επικεφαλής της Fed, αναμένεται να διατυπώσει το επιχείρημα ότι οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί -συμπεριλαμβανομένης μιας ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Τράπεζας- αποτελούν βασικό θεμέλιο για μια βιώσιμη και κοινή ανάπτυξη και ευημερία, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας που διέρρευσαν και μεταδίδει το Reuters.
Επίσης, αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι ταραχοποιοί που εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021 έθεσαν τη δημοκρατία υπό απειλή, «υποκινούμενοι από ένα ψέμα»: «Η υπονόμευση της δημοκρατίας υπονομεύει τα θεμέλια μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», σημειώνεται στην ομιλία της.
Η συγκεκριμένη ομιλία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται αφότου η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σύμμαχοι του Donald Trump συντάσσουν προτάσεις που θα επιχειρήσουν να διαβρώσουν την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ώστε να δώσουν στον Ρεπουμπλικάνο μεγαλύτερη επιρροή στην κεντρική τράπεζα εάν κερδίσει στις εκλογές τον Νοέμβριο.
Έτσι, η Janet Yellen θα επιχειρηματολογήσει ως προς τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Fed στην ομιλία της: «Ως πρόεδρος της Federal Reserve, επέμεινα στην ανεξαρτησία και τη διαφάνεια της Fed γιατί πιστεύω ότι έχει σημασία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».
«Η πρόσφατη έρευνα ήταν συνεπής με την πεποίθησή μου: έδειξε ότι η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας συνδέεται με μεγαλύτερη σταθερότητα τιμών, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ας δούμε τώρα και την πραγματικότητα:

1) Η Fed υπό την ηγεσία του Bernanke ξεκίνησε το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Εκείνη την εποχή, η οικονομία αναπτυσσόταν, η ανεργία έπεφτε και δεν υπήρχαν σημάδια συστημικής πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επομένως, αυτή ήταν μια σαφής παρέμβαση για να βοηθήσει την επανεκλογή της κυβέρνησης Obama το 2012.

2) Η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο μηδέν για επτά από τα οκτώ χρόνια που ο πρόεδρος Obama ήταν στην εξουσία. Μόλις άρχισε τελικά να αυξάνει τα επιτόκια, συμμετείχε σε ένα από τα πιο αδύναμα προγράμματα σύσφιξης στην ιστορία, αυξάνοντάς τα μόνο μία φορά το 2015 και μια φορά το 2016.

3) Ο Donald Trump κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016 σε μια μεγάλη ανατροπή για το πολιτικό κατεστημένο. Σε εκείνο το σημείο, η Fed άρχισε ξαφνικά να αυξάνει τα επιτόκια τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα αποστράγγιξε 500 δισεκ. δολάρια σε ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

4) Σήμερα, η Fed στηρίζει ενεργά τη χρηματιστηριακή αγορά μέσω πολλαπλών πιστωτικών διευκολύνσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ρευστότητα για να βοηθήσει την κυβέρνηση Biden στην επανεκλογής της. Η Fed υπόσχεται επίσης να μειώσει τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει πέσει στον στόχο του 2%.

Τι κάνει δηλαδή η Fed τώρα;
Προσπαθεί να βοηθήσει τον πρόεδρο Biden να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, συνδυάζοντας τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθαρή οικονομική θέση των Αμερικανών (μετοχές και κατοικίες).
Η Fed υποτίθεται ότι θα αποστράγγιζε ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης (QT).
Ωστόσο, η Fed παρέχει επίσης στις τράπεζες ρευστότητα 155 δισεκ. δολαρίων μέσω των πιστωτικών διευκολύνσεων μίας ημέρας. Είναι περισσότερη ρευστότητα από αυτή που παρείχε η Fed μέσω αυτής της διευκόλυνσης τον Μάρτιο του 2009 αμέσως μετά τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων 80 ετών!
Σαν να μην είναι αρκετά τρομακτικό αυτό, η Fed παρέχει επίσης σχεδόν 500 δισεκ. δολάρια σε ρευστότητα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Συμφωνίες Αντίστροφης Επαναγοράς.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η Wall Street βρίσκεται υψηλότερα. Η Fed παρέχει επείγουσα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια περίοδο που η οικονομία αναπτύσσεται!
Με άλλα λόγια, η Fed ανεβάζει τις μετοχές στα ύψη για να ενισχύσει την επανεκλογή της κυβέρνησης Biden στις εκλογές Νοεμβρίου 2024.

Μακάρι αυτό να ήταν το τέλος αυτής της ανησυχητικής πολιτικής, αλλά δεν είναι: η Fed αφήνει επίσης την αγορά κατοικιών να "ξαναφουσκώσει".
Τα ακίνητα είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία στις ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών κατοικιών κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους είναι πιθανό να επηρεάσει τους ψηφοφόρους.
Ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller, αυξήθηκε κατά 6% τον Ιανουάριο -από +5,6% τον Δεκέμβριο του 2023.
Όπως σημειώνει η HousingWire, αυτό αντιπροσωπεύει τον έβδομο συνεχόμενο μήνα ετήσιας αύξησης των τιμών. Είναι επίσης η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2022.
Παρεμπιπτόντως, ο πληθωρισμός ήταν γύρω στο 6% εκείνη την εποχή!
Έτσι, τα ακίνητα και οι μετοχές ανεβαίνουν ξανά, χάρη στην ευγενική προσφορά της Fed που παίζει πολιτικά παιχνίδια. Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι φανταστικό για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θα δουν τον πλούτο τους να αυξάνεται.
Τα άσχημα νέα είναι ότι η προσγείωση θα είναι, όπως και το 2008, πολύ απότομη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης