Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ – Μέρος 2ο

Τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ – Μέρος 2ο
Η Ευρώπη θα χρειαστεί μακροπρόθεσμη ή «εποχιακή αποθήκευση»
Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα τεθούν σύντομα σε ισχύ, αλλά ο συνεχιζόμενος δραματικός μετασχηματισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να αποτελέσουν κομβικό στοιχείο ενός ευρύτερου μετασχηματισμού.
Το WEN στις 19/4 είχε δημοσιεύσει το πρώτο άρθρο σχετικά με τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Στο πρώτο άρθρο, η Euractiv διερεύνησε διάφορες λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει πιο ευέλικτο, επιτρέποντας στο δίκτυο να εισάγει ενέργεια από αιολικά και ηλιακά πάρκα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις διακοπές ρεύματος ή τις διαρκείς αιχμές των τιμών.
Τώρα με το δεύτερο κείμενο, ο στόχος είναι να εμβαθύνει η συζήτηση σε ορισμένες από τις πιο σύνθετες προκλήσεις του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας - ενσωμάτωση εποχιακής αποθήκευσης, παροχή βοήθειας στους πελάτες να αλλάζουν δυναμικά την κατανάλωσή τους σε περιόδους έλλειψης και επέκταση και ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Εποχιακή αποθήκευση

Η Ευρώπη θα χρειαστεί μακροπρόθεσμη ή «εποχιακή αποθήκευση», η οποία θα μπορεί να τροφοδοτεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια εβδομάδων ή μηνών που υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Αυτή είναι μια δυσκολότερη πρόκληση σε σχέση με τη βραχυπρόθεσμη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας για λεπτά ή ώρες, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μπαταρίες.
Ενώ οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ εξέτασαν την αποθήκευση και συνέστησαν τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη στήριξη των πόρων αποθήκευσης, δεν αντιμετωπίζει πλήρως το ζήτημα της ισχυρής ανάπτυξης της αποθήκευσης, δήλωσε στο Euractiv η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αποθήκευση Ενέργειας (EASE).
Η EASE θα προτιμούσε ειδικούς μηχανισμούς, όπως π.χ. εποχιακές δημοπρασίες δυναμικότητας.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά το ζήτημα αυτό», υπερασπίστηκε η EASE.

Ανταπόκριση στη ζήτηση

Οι πελάτες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης μειώνοντας την κατανάλωσή τους όταν υπάρχει λιγότερη διαθέσιμη ισχύς - γνωστή ως απόκριση στη ζήτηση.
Η SmartEN, η ευρωπαϊκή ένωση για την ανταπόκριση στη ζήτηση, αναφέρει ότι τα εθνικά πλαίσια ανταπόκρισης στη ζήτηση θα πρέπει να εναρμονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζητά μια πιο επίσημη αναγνώριση της ανταπόκρισης στη ζήτηση ως διακριτού παίκτη της αγοράς.

Ένα διευρυμένο και ενισχυμένο πλέγμα

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μεγαλύτερο, πιο ευέλικτο δίκτυο για την καλύτερη διαχείριση των ζωνών συμφόρησης και την εφαρμογή τεχνικών όπως η αμφίδρομη ροή ενέργειας.
Για να επιτευχθεί αυτό, η βιομηχανία εκτιμά ότι θα υπάρξει επενδυτικό κενό άνω των 800 δισ. ευρώ έως το 2030.
Οι εθνικοί υπουργοί ενέργειας αφιέρωσαν δύο ημέρες για την πρόκληση αυτή στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης τη Δευτέρα και την Τρίτη (15 και 16 Απριλίου).
Η Eurelectric, η ένωση ηλεκτρισμού της ΕΕ, έγραψε στους υπουργούς ενέργειας πριν από τη συνάντηση και ζήτησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα τοπικά δίκτυα διανομής ειδικότερα.
«Η εξισορρόπηση του δικτύου θα βασίζεται όλο και περισσότερο σε αποκεντρωμένες λύσεις», δήλωσε ο Camille Defard στο Euractiv.
Η Eurelectric τάσσεται επίσης υπέρ του εξορθολογισμού της διαδικασίας αδειοδότησης και της διασφάλισης της πρόσβασης σε κρίσιμα υλικά και χημικές ουσίες.
Τέλος, κρίσιμη σημασία θα έχουν περισσότερες διασυνδέσεις μεταξύ των δικτύων των διαφόρων χωρών, που θα επιτρέπουν την όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη ροή ενέργειας μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου, για παράδειγμα, ηλιακής ενέργειας από την Ισπανία, υδροηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία ή αιολικής ενέργειας από τη Βόρεια Θάλασσα.

Χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση 2.0;

Σε τελική ανάλυση, η ευελιξία εξαρτάται από τον πολύ βαθύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας σε διασυνοριακό επίπεδο, οπότε οι λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι κρίσιμες.
«Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με πιθανές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια λευκή βίβλο, μελέτες ή ανακοινώσεις, για να τροφοδοτήσει αυτή τη συζήτηση και να προετοιμάσει το έδαφος για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν», λέει ο Defard.
Ένα ενδεχόμενο που προβλέπει και ο Rüdinger είναι μια πρέπει «μεταρρύθμιση 2.0».
Ο διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Fortum, Markus Rauramo, είναι πιο επιφυλακτικός.
Σε παρατηρήσεις του στην Euractiv, δήλωσε ότι «η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί» πέρα από την τελευταία μεταρρύθμιση, κυρίως για να διασφαλιστεί μια κερδοφόρα απόδοση για τους μηχανισμούς δυναμικότητας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Kristian Ruby δήλωσε στην Euractiv ότι «η αλλαγή των κανόνων και πάλι βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσει μόνο αβεβαιότητα και σύγχυση. Τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή και να παρακολουθήσουμε πώς λειτουργούν οι νέοι κανόνες όταν εφαρμόζονται».
Τούτου λεχθέντος, «δεδομένης της κλίμακας των απαιτούμενων επενδύσεων και του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, ίσως χρειαστεί να αναπτύξουμε πρόσθετα εργαλεία μείωσης του κινδύνου», τόνισε ο Ruby.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης