Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με στόχο τις... ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα δοκίμασε νέο υπερηχητικό πύραυλο και νέα υπερ-μεγάλη πυρηνική κεφαλή

Με στόχο τις... ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα δοκίμασε νέο υπερηχητικό πύραυλο και νέα υπερ-μεγάλη πυρηνική κεφαλή
Η Πιονγκγιάνγκ αναφέρει ότι νέα κεφαλή σχεδιασμένη για πυραύλους κρουζ, προσθέτοντας ότι δοκιμάστηκε επίσης ένας νέος αντιαεροπορικός πύραυλος
H Βόρεια Κορέα δοκίμασε μια «υπερ-μεγάλη κεφαλή» σχεδιασμένη για τον στρατηγικό πύραυλο κρουζ «Hwasal-1 Ra-3», και ένα υπερ-υπερηχητικό πυρηνικό όπλο, ανάλογο του ρωσικού Avangard, το οποίο μπορεί να κτυπήσει μέσα σε ελάχιστα λεπτά με πυρηνική κεφαλή της ΗΠΑ, ενώ εκτόξευσε και έναν νέο τύπο αντιαεροπορικό πύραυλο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA!
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε επίσης μια δοκιμαστική εκτόξευση το απόγευμα της Παρασκευής ενός «Pyoljji-1-2», το οποίο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν «νέου τύπου αντιαεροπορικός πύραυλος».
Το KCNA πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκε ένας συγκεκριμένος στόχος» μέσω της δοκιμής, διευκρινίζοντας πως «δεν είχαν καμία σχέση με τη γύρω κατάσταση», χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στις αρχές Απριλίου, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο στερεού καυσίμου μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μοιράζονται ένα βίντεο με την εκτόξευση του ενώ ο ηγέτης Kim Jong-un παρακολουθούσε.

Οι πύραυλοι κρουζ συγκαταλέγονται σε μια αυξανόμενη συλλογή βορειοκορεατικών όπλων που έχουν σχεδιαστεί για να συντρίψουν τις περιφερειακές πυραυλικές άμυνες.

Συμπληρώνουν το τεράστιο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Βορρά, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών παραλλαγών, που λέγεται ότι στοχεύουν τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αναλυτές λένε ότι η τεχνολογία αντιαεροπορικών πυραύλων είναι ένας τομέας όπου η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εμβάθυνση της στρατιωτικής της συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες ευθυγραμμίζονται μπροστά στις ξεχωριστές, εντεινόμενες αντιπαραθέσεις τους με τις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μάλιστα αναφέρουν ότι για την ανάπτυξη και την κατασκευή του υπήρξε «κρίσιμη βοήθεια» από την Ρωσία σε ανταπόδοση των τεράστιων ποσοτήτων βλημάτων πυροβολικού (πάνω από 2 εκατ.) των 152 χλστ. αλλά και των ρουκετών των 122 χλστ. και των πυραύλων αντιγράφων του Iskander-M που παρέδωσε η Βόρεια Κορέα στην Ρωσία για να μπορέσει να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών που δαπανά καθημερινά
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν κατηγορήσει την Βόρεια Κορέα ότι παρέχει βλήματα πυροβολικού και άλλο εξοπλισμό στη Ρωσία για να συμβάλει στην επέκταση της πολεμικής του ικανότητας στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως από τη δεύτερη πυρηνική της δοκιμή το 2009, η Πιονγκγιάνγκ τελεί υπό βαριές διεθνείς κυρώσεις, αλλά η ανάπτυξη των πυρηνικών και οπλικών της προγραμμάτων συνεχίστηκε αμείωτη.

Ποιος είναι ο ρωσικός «Avangard»

Οι πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας ανέπτυξαν σε σιλό εκτόξευσης στη νότια Ρωσία ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με το υπερ-υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard» που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, αλλά το κυριότερο,  μπορεί να πλήξει τους στόχους του με 27 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα του ήχου!
Ο Putin ανακοίνωσε την ετοιμότητα μάχης του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης Avangard το 2018, λέγοντας γι’ αυτό πως απαντά στην ανάπτυξη εκ μέρους των ΗΠΑ μιας νέας γενιάς όπλων και ενός αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας το οποίο το Avangard μπορεί να διαπεράσει.
Καθώς πλησιάζει το στόχο του, το όχημα ολίσθησης Avangard αποσπάται από τον πύραυλο και μπορεί να κάνει απότομους ελιγμούς εκτός της πορείας του πυραύλου και με υπερηχητικές ταχύτητες οι οποίες φθάνουν ως και 27 φορές την ταχύτητα του ήχου (περίπου 34.000 χλμ/ώρα) σε αποστάσεις μέχρι και 2.500χλμ.

Πρόκειται για ένα όπλο το οποίο όταν αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς, θα σημαίνει ικανότητα πρώτου πλήγματος για την Ρωσία, χωρίς να υπάρχει καν δυνατότητα αντίδρασης από το αντίπαλο κράτος.
Το τηλεοπτικό κανάλι «Zvezda», μετέδωσε εικόνες ενός βαλλιστικού πυραύλου να μεταφέρεται σε σιλό εκτόξευσης, να υψώνεται αργά σε κάθετη θέση και στη συνέχεια να κατεβαίνει μέσα στο σιλό στην περιφέρεια Orenburg, κοντά στο Καζακστάν.
Η Ρωσία είχε αναπτύξει τον πρώτο εξοπλισμένο με το Avangard πύραυλό της το 2019 στην ίδια εγκατάσταση στο Orenburg.
Η διασπορά τέτοιων όπλων μόνο καλό νέο δεν μπορεί να αποτελεί για την παγκόσμια ασφάλεια. Δυστυχώς έχουμε εισέλθει σε μία εποχή που ένα απλό «λάθος» μπορεί να στείλει στην νεολιθική εποχή την ανθρώπινη κοινωνία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης