Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλλη μία νίκη Putin - Χιλιάδες Ρώσοι επιστρέφουν στην πατρίδα - Δικαιώνεται η θεωρία της ρωσοφοβίας

Άλλη μία νίκη Putin - Χιλιάδες Ρώσοι επιστρέφουν στην πατρίδα - Δικαιώνεται η θεωρία της ρωσοφοβίας
Έως και ένα εκατομμύριο Ρώσοι διέφυγαν στο εξωτερικό τον πρώτο χρόνο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία
Τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα παίρνουν χιλιάδες Ρώσοι που εγκατέλειψαν τη χώρα υπό τον φόβο της επιστράτευσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, έως και ένα εκατομμύριο Ρώσοι διέφυγαν στο εξωτερικό τον πρώτο χρόνο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, κατά χιλιάδες επιστρέφουν στην πατρίδα, χαρίζοντας μια νίκη στην προπαγάνδα του προέδρου Vladimir Putin και δίνοντας ώθηση στην πολεμική οικονομία.
Πολλοί Ρώσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη επιλογή: Απορρίπτεται η ανανέωση των αδειών διαμονής τους, ορθώνονται εμπόδια στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, δεν είναι παντού ευπρόσδεκτοι, επομένως αποφασίζουν να τερματίσουν την αυτοεξορία τους.

«Το εγχείρημα δεν προχώρησε, κανείς δεν μας θέλει» στο εξωτερικό, δηλώνει ο Alexei, 50χρονος πρώην σύμβουλος πολιτικής από τη Μόσχα, ο οποίος, αφού προσήχθη σε αντιπολεμική συγκέντρωση στη ρωσική πρωτεύουσα, στη συνέχεια μετακόμισε στη Γεωργία για να δραστηριοποιηθεί ως επιχειρηματίας.
Αλλά γύρισε πίσω, αφού η επιχείρησή του ξέμεινε από χρηματοδότηση.
Αυτός και άλλοι που μίλησαν στο Bloomberg ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν τα επώνυμά τους για λόγους ασφαλείας.
Η εισβολή του 2022 στην Ουκρανία προκάλεσε μαζική έξοδο από τη Ρωσία, σε κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Πολλοί έφυγαν για να δηλώσουν τη διαφωνία τους ενάντια στον πόλεμο, αλλά και από τον φόβο της επιστράτευσης.
Όταν ο Putin διέταξε κλήση 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, προκλήθηκε νέο κύμα φυγής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Η εκροή έχει επιβραδυνθεί, αν δεν έχει αντιστραφεί.
Τον Ιούνιο, το Κρεμλίνο υπερηφανεύτηκε ότι οι μισοί απ' όσους διέφυγαν τις πρώτες μέρες είχαν ήδη επιστρέψει, κάτι που επαληθεύεται από διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δημοφιλών χωρών προορισμού.
Με βάση τα δεδομένα πελατών της ρωσικής εταιρείας υπηρεσιών μετεγκατάστασης Finion, το 40%-45% όσων έφυγαν το 2022 έχουν επιστρέψει στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Vyacheslav Kartamisov.

Ρωσοφοβία

Ο Putin επιδοκίμασε ως «θετική τάση» την επιστροφή επιχειρηματιών και ειδικών υψηλής ειδίκευσης.
Υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένδειξη υποστήριξης προς τις πολιτικές του, ανεξάρτητα από τους πραγματικούς λόγους επιστροφής στην πατρίδα.
Χιλιάδες επαναπατριζόμενοι βοηθούν τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις εν καιρώ πολέμου και να διατηρήσει σταθερές οικονομικές επιδόσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, η αντίστροφη μετανάστευση πιθανότατα έχει προσθέσει έως και το ένα τρίτο της οικονομικής ανάπτυξης 3,6% που πέτυχε η χώρα το 2023.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,3% του συνολικού αριθμού απασχολουμένων, γεγονός που μειώνει ελάχιστα τις έντονες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, ωστόσο υπογραμμίζει την τεράστια συμβολή των επαναπατρισθέντων στην οικονομική δραστηριότητα.
Όσοι επιστρέφουν τείνουν να έχουν υψηλότερους μισθούς και να απασχολούνται σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το επίπεδο εισοδήματος συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την πιθανότητα μετανάστευσης για να αποφευχθεί η επιστράτευση του 2022.
Επίσης, οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν ενισχύουν τη δραστηριότητα κλάδων προσανατολισμένων στον καταναλωτή, όπως οικιακές υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και ακίνητα, αντί να ξοδεύουν το εισόδημά τους στο εξωτερικό.
Επομένως, αμβλύνθηκε η εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία το 2023, εκτιμά το Bloomberg.
Για ορισμένους, η Ρωσία προσφέρει πλέον καλύτερες συνθήκες εργασίας απ' ό,τι πριν από τον πόλεμο, επειδή η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει υψηλά ειδικευμένο προσωπικό.

Γιατί επιστρέφουν
 Παρότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό όσων έφυγαν ποικίλλουν, οι οικονομολόγοι της Alfa Bank στη Μόσχα υπολόγισαν ότι η Ρωσία έχασε περίπου το 1,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της το 2022, ή περίπου 1,1 εκατομμύρια άτομα. 
Άλλοι πήγαν στην Ευρώπη κι άλλοι σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, που δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς και σε γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Ωστόσο, αντιμετώπισαν δυσκολίες ή άρνηση στην προσπάθειά τους να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής που λήγουν, σύμφωνα με τον Καρταμισόφ της Finion. Οι περισσότεροι απ' αυτούς τελικά επιλέγουν να επιστρέψουν στη Ρωσία, τόνισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης