Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2023 της Ξυλεμπορία και η παράταση διαπραγμάτευσης του δικαιώματος

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2023 της Ξυλεμπορία και η παράταση διαπραγμάτευσης του δικαιώματος
Περιμένει βελτίωση πωλήσεων και κερδών το 2024 η εισηγμένη
Σχετικά Άρθρα
Μία διαφορετική ανακοίνωση είχαμε την περασμένη Παρασκευή από την εισηγμένη Ξυλεμπορία η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.
Η εταιρεία ενημέρωσε πως επειδή θα δημοσίευε αποτελέσματα στις 15 Απριλίου, παρατάθηκε έως τις 17 Απριλίου η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προκειμένου να δώσει στους επενδυτές το δικαίωμα υπαναχώρησης αφού μελετήσουν τα αποτελέσματα.
Η ανακοίνωση εξέπληξε καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες, όσο θυμόμαστε, στο παρελθόν, αλλά η εξήγηση που έδωσε η εταιρεία ήταν λογική και σωστή.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία θέλει να αντλήσει 3,36 εκατ. ευρώ με τους βασικούς μετόχους να έχουν δεσμευτεί να καλύψουν μέρος της αύξησης.
Στα αποτελέσματα τώρα, όπως αναφέρει η εταιρεία το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε από την αυξημένη αβεβαιότητα και τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή επηρέασαν άμεσα την ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας αυξημένους κινδύνους και επιβράδυνση, ενώ ο πληθωρισμός αν και αποκλιμακούμενος, παρέμεινε υψηλός και η νομισματική πολιτική αυστηροποιήθηκε.
Ο όμιλος είδε τις πωλήσεις του το 2023 να μειώνονται στα 38,3 εκατ. ευρώ από 41,01 εκατ. ευρώ και αυτή η μείωση επηρέασε την καθαρή κερδοφορία αφού το κόστος των πωληθέντων παρέμεινε σταθερό.
Έτσι το καθαρό αποτέλεσμα της χρήσης προ φόρων ανέρχεται σε κέρδος 374 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 2,7 εκατ. ευρώ.
Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται: Στη σημαντική αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά περίπου 600 χιλ. ευρώ, λόγω της αύξησης του βασικού επιτοκίου δανεισμού Euribor, στη συνεχή πτωτική τάση των τιμών κυρίως το Α' Εξάμηνο, που οδήγησε σε σημαντική μείωση της μικτής κερδοφορία και στην αύξηση του κόστους μεταφοράς, λόγω της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα, των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι σημαντική, καθώς ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 29,3 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μόλις στα 9,1 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας σχέση ξένων/ίδια 3,21 φορές.
Ίσως μάλιστα να χρειαζόταν και μεγαλύτερη αύξηση ώστε να βελτιωθεί περισσότερο ο ισολογισμός. 
Επίσης με EBITDA 3,2 εκατ. ευρώ η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA είναι 9,15 φορές.
Επιπλέον όπως αναφέρει η εταιρεία είναι απαραίτητη η αύξηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η εκτίμηση για το 2024

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το 2024, παρά τα προβλήματα που σχετίζονται με τα κόστη προμηθειών και μεταφορών, προβλέπεται αύξηση των πωλήσεων, ιδίως λόγω των σημαντικών επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο και στον κλάδο εστίασης, καθώς επίσης, λόγω της έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό, το οποίο σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις , αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τις γειτονικές περιοχές.
Εκτιμάται ότι η μικτή κερδοφορία θα παρουσιάσει μικρή αύξηση.
Σχετικά με τις προοπτικές, ο Όμιλος σχεδιάζει με στρατηγική προσέγγιση την ανάπτυξή του, δίνοντας έμφαση στη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας με σύγχρονα προϊόντα, που εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική εμπορική πορεία και υψηλότερη μικτή κερδοφορία σε σχέση με τα παραδοσιακά.
Ενδεικτικά αναφέρεται η σύναψη συμφωνίας αντιπροσώπευσης με την εταιρεία Accsys για την προώθηση των προϊόντων της (Accoya & Tricoya) στην ελληνική αγορά , η οποία μαζί με άλλες σχεδιαζόμενες εμπορικές ενέργειες εκτιμάται ότι μελλοντικά θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εικόνας της Εταιρείας και στην διεύρυνση της πελατειακής της βάσης.
Διαβλέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, προγραμματίζει τη συμμετοχή του σε σημαντικές εκθέσεις που θα διοργανωθούν το 2024, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του στην αγορά και τη δυναμική παρουσίαση του συνόλου της προϊοντικής του γκάμας.
Η συμμετοχή αυτή αναμένεται να προσφέρει νέες ευκαιρίες επικοινωνίας με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος για τα προϊόντα της Εταιρείας και του Ομίλου.
Παράλληλα, η Εμπορική διεύθυνση διευρύνει την συνεργασία της με τις αλυσίδες DIY (Do it your self) και αξιολογεί το σύνολο των καναλιών διανομής στα οποία η Εταιρεία θα μπορούσε να διεισδύσει και να αυξήσει τόσο τον όγκο πωλήσεων , όσο και την κερδοφορία.
Επίσης αναπτύσσει δράσεις με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, συνδυάζοντας την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προγραμματίζεται η εγκατάσταση Φ/Β μονάδας 500 kWh, στη στέγη της παραγωγικής μονάδας της Εταιρείας που θα λειτουργεί με τη διαδικασία συμψηφισμού (net metering) και η οποία αναμένεται να ολoκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, συμβάλλοντας έκτοτε στην μείωση του κόστους παραγωγής.
Σχεδιάζεται επίσης η σταδιακή αντικατάσταση των περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων με νέα ηλεκτρικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης