Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από τράπεζες, ΟΠΑΠ ανοδικά το ΧΑ +0,72% στις 1.292 μον. – Η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Με στηρίξεις από τράπεζες, ΟΠΑΠ ανοδικά το ΧΑ +0,72% στις 1.292 μον. – Η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια
Η Fed αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο εύρος από 5,25% έως 5,5%
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Με στηρίξεις από την Alpha Bank τον ΟΠΑΠ, τη Eurobank και την Εθνική, το ελληνικό χρηματιστήριο έφτασε στις 1.292 μονάδες, με τις συναλλαγές όμως να καθηλώνονται και την επενδυτική ορατότητα να παραμένει θολή, ενώ πολλοί επενδυτές αναμένουν και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα.
Γενικότερα η διάθεση ανάληψης ρίσκου έχει περιοριστεί...
Η αγορά έδειξε ήπια διάθεση να αναρριχηθεί προς τις 1.300 μονάδες, ενώ ισχυρή στήριξη παρείχαν χαμηλότερα ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών των 1.205 και 1.185 μονάδων (απλός και εκθετικός αντίστοιχα).
Οι επενδυτές τήρησαν επίσης στάση αναμονής τις αποφάσεις της Federal Reserve σήμερα, μετά και τα τελευταία στοιχεία τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, με τη μέτρηση να ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Η Fed αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο εύρος από 5,25% έως 5,5%.
Στο επίκεντρο όμως θα είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Jerome Powell για ενδείξεις σχετικά με το πόσο σύντομα μπορούν να αναμένονται μειώσεις επιτοκίων.
Ακολουθούν την Πέμπτη 14/12 οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για την επιτοκιακή πολιτική, την τελευταία του τρέχοντος έτους.
Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική στις αρχές του νέου έτους, τροφοδοτώντας μια χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών για τις επιχειρήσεις, καθώς επικεντρώνονται στην πτώση των τιμών του πληθωρισμού.

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2024;

Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2024;
Ας ξεκινήσουμε με το εύρος, θα δούμε χαμηλό τις 1.000 μονάδες – υπό όρους θα επανέλθει το σενάριο των 950 μονάδων – και υψηλό τις 1.450 μονάδες.
Υπάρχει λοιπόν ένα περιθώριο 45% μεταξύ κάτω και άνω εύρους… αλλά γιατί 1.000 μονάδες και γιατί 1.450 μονάδες;
Θεωρούμε ότι στο β΄ 6μηνο 2024 λόγω και της επερχόμενης νίκης του Trump στις ΗΠΑ θα δούμε το πάνω εύρος της διακύμανσης δηλαδή τις 1.450 μονάδες.
Γενικά οι αγορές έχουν την τάση να ξεφουσκώνουν πριν φουσκώσουν πάλι και αυτό το αέναο αφήγημα κερδοσκοπίας θα συνεχιστεί με διαφορετικές εκδοχές…
Οπότε θεωρούμε ότι το χαμηλό στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι οι 1.000 μονάδες σε ένα δυσμενές σενάριο και οι 1450 μονάδες το ανοδικό σενάριο… το υπεραισιόδοξο θέλει τις 1550 μονάδες που θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,28%, τα οποία διατήρησε μέχρι το τέλος..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο με άνοδο +0,72% στις 1.292 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.292,52 μονάδες και χαμηλό τις 1.284,26 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88,3 εκατ. ευρώ, o όγκος στα 22,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Επίσης, μέσω πακέτων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια, αξίας 7,3 εκατ. ευρώ, κυρίως σε Εθνική, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΤΕ, Trade Estates και Lavipharm. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.292 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 1.280 μονάδων και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.325 και οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 1.205 μονάδων (απλός ΚΜΟ των 200 ημερών) και των 1.185 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.066 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.000 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 956 μονάδων (απλός ΚΜΟ των 200 ημερών) και των 937 μονάδων (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Σφαγή στην Viva Wallet

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan ήρθε στην Ελλάδα και πλήρωσε πανάκριβα μια δραστηριότητα της Wiva Wallet και των υπηρεσιών πληρωμών που εκτελεί… ωστόσο μετά από μήνες ελέγχων και αξιολόγησης της πραγματικότητας… το deal εξελίσσεται σε φιάσκο, είναι σαθρό και σίγουρα η JP Morgan παγιδεύτηκε παραδόξως…
Οι σχέσεις μεταξύ της JP Morgan και του Χάρη Καρώνη του επικεφαλής της Viva Wallet και βασικού μετόχου είναι έως τραγικές, επικοινωνούν με εξώδικα ενώ η JP Morgan σχεδιάζει να αλλάξει όλο το διοικητικό συμβούλιο αλλά πως αφού ακόμη είναι μέτοχος μειοψηφίας…
Η JP Morgan θεωρεί ότι περίπου εξαπατήθηκε… οπότε η ψήφος εμπιστοσύνης της JP Morgan στην Ελλάδα που είχε αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός μάλλον ήταν ψήφος εξαπάτησης…

Έργα 600 εκατ. λιρών από Μυτιληναίο

Ταυτόχρονα με την άσκηση για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), αυξάνει το αποτύπωμα της στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς χθες ανέλαβε δεύτερο ενεργειακό έργο αυξάνοντας την παρουσία με συμβάσεις άνω των 611 εκατ. λιρών.
Σε κοινοπραξία με θυγατρική της General Electric (Vernova), η ελληνική εταιρεία ανέλαβαν από τον Αγγλικό ΑΔΜΗΕ (National Grid) την σύμβαση κατασκευή της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ Σκωτίας – Αγγλίας, συνολικού ύψους 1 δισ. λιρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο έργο σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί στον συγκεκριμένο τομέα καθώς μέσω της υποθαλάσσιας διασύνδεσης θα μεταφέρεται ενέργεια από ΑΠΕ για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και η Μυτιληναίος, αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία αφού είναι υπεύθυνη για την μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού δυο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, των βοηθητικών συστημάτων καθώς και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού.
Από την πλευρά της, η GE Vernova βάσει της σύμβασης θα προμηθεύσει την τεχνολογία Vsc hvdc από τις εγκαταστάσεις της στο Stafford του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μετατροπής τάσης δεύτερης γενιάς και του συστήματος ελέγχου eLumina™.

«Κλείδωσε» για τον Απρίλιο 2024 η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο

«Κλειδώνει» για τον Απρίλιο 2024 η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες, η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ παίρνει μία ακόμα μικρή παράταση και αντί για εισαγωγή μέσα στο πρώτο τρίμηνο, η είσοδος θα γίνει τον Απρίλιο του 2024.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μία ακόμη παράταση στην προθεσμία εισαγωγής, έως την 15η Οκτωβρίου 2024.
Η γενική συνέλευση της εταιρείας έχει εγκρίνει στις 4 Σεπτεμβρίου την εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο με νέα ονομαστική αξία 2,5 ευρώ ανά μετοχή από 1 ευρώ ανά μετοχή και μείωση του συνολικού αριθμού μετοχών στα 107,46 εκατ. από 268,66 εκατ. μετοχές.
Οι μέτοχοι έχουν εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 89,5 εκατ. ευρώ (έως 33,33% του καταβεβλημένου).
H εσωτερική λογιστική αξία με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν στα

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,38% - Το spread με την Ιταλία στις -59 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, με την προσοχή στραμμένη στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ράλι στα ομόλογα καθώς κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι Κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και δεν πρόκειται να αυξήσουν άλλο τα επιτόκια αλλά και ότι θα προχωρήσουν νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν, σε μειώσεις τους μέσα στο 2024 .
Σήμερα Τετάρτη 13/12 θα ανακοινώσει η Fed την απόφαση νομισματικής πολιτικής της και την Πέμπτη 14/12 η EKT και η BoE.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου σε Ευρωζώνη έδειξαν υποχώρηση στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο.
Ο στόχος ήταν να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% αλλά ο πληθωρισμός ως νομισματικό φαινόμενο κατάφερε να τιθασευτεί λόγω της επερχόμενης ύφεσης στην Γερμανία και άλλες ισχυρές χώρες και βεβαίως στο γεγονός ότι κανένα από τα τοξικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ενεργά…
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ΕΚΤ σταματάει πλήρως τις αυξήσεις των επιτοκίων και από τα μέσα του 2024 θα ξεκινήσει τις μειώσεις με στόχο το βασικό παρεμβατικό να μειωθεί από 4,5% σε 3%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,38% και το 10ετές ιταλικό 3,97% με το μεταξύ τους spread στις -60 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,24% και το 2ετές στο 4,74%, ενόψει της απόφασης της Fed.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,40% ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 47 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Σε στάση αναμονής η Wall

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τελούν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αποφάσεις –ή μη– πολιτικής τις οποίες αναμένεται να λάβει η Federal Reserve.
Σε γενικές γραμμές, οι μετέχοντες στην αγορά αναμένουν πως οι Αμερικανοί policy makers θα διατηρήσουν το επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,5%, αλλά ουδείς μπορεί να ομνύει στο ότι μπορεί να γνωρίζει τις βουλές του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -0,1% στις 35.550 μον., ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο +0,1% στις 4.648 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται +0,4% στις 14.589 μον.

Στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές αγορές

Η Fed μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αγορών, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,1% στις 16.806 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 7.556 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.565 με άνοδο 0,2%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται 0,3% στις 30.402 μονάδες. 

Θετικά πρόσημα στις τράπεζες

Με σημαντικές κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες, με πρωταγωνίστριες την Εθνική και την Alpha Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,2980 ευρώ, με άνοδο +2,07% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,76 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5340 ευρώ, με άνοδο +2,61%, με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,60 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,21 ευρώ, με άνοδο +1,33%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6370 ευρώ, με άνοδο +1,49%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,76 ευρώ, με άνοδο +0,78%, με όγκο 114 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 567 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,39 ευρώ, με πτώση -1,17%και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,48 ευρώ, με άνοδο +3,42% και κεφαλαιοποίηση 555 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,65 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 291 δισ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει με το +2% που κατέγραψε.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,40 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση στα 9,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -0,76% και αποτίμηση 5,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +1,98% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με άνοδο +1,40% και αποτίμηση 4,16 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 21,40 ευρώ, με άνοδο +0,94% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,34 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,46 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,82 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,18 ευρώ, με άνοδο +1,13% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,16 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,58 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 3,48 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,36 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 5,33 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,16 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 656 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9240 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 721 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 5,05 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 161 εκατ. ευρώ

Bελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,38% - Το spread με την Γερμανία στις 118 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 12/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,38% και το 10ετές ιταλικό 3,97% με το μεταξύ τους spread στις -59 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 70 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,70% ή 70 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -59 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 40 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 12 Δεκεμβρίου του 2023 στο 3,97%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/12/2023 στο 2,20%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,53% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,98% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,21% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,33%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης