Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έργα 600 εκατ. λιρών από Μυτιληναίο εν μέσω της άσκησης για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με αξία άνω των 6 δισ

Έργα 600 εκατ. λιρών από Μυτιληναίο εν μέσω της άσκησης για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με αξία άνω των 6 δισ
Aυξάνει το αποτύπωμα της στο Ηνωμένο Βασίλειο η «Μυτιληναίος»
Ταυτόχρονα με την άσκηση για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), αυξάνει το αποτύπωμα της στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς χθες ανέλαβε δεύτερο ενεργειακό έργο αυξάνοντας την παρουσία με συμβάσεις άνω των 611 εκατ. λιρών.
Σε κοινοπραξία με θυγατρική της General Electric (Vernova), η ελληνική εταιρεία ανέλαβαν από τον Αγγλικό ΑΔΜΗΕ (National Grid) την σύμβαση κατασκευή της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ Σκωτίας – Αγγλίας, συνολικού ύψους 1 δισ. λιρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο έργο σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί στον συγκεκριμένο τομέα καθώς μέσω της υποθαλάσσιας διασύνδεσης θα μεταφέρεται ενέργεια από ΑΠΕ για την τροφοδοσία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων σπιτιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και η Μυτιληναίος, αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία αφού είναι υπεύθυνη για την μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού δυο σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, των βοηθητικών συστημάτων καθώς και την εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού.
Από την πλευρά της, η GE Vernova βάσει της σύμβασης θα προμηθεύσει την τεχνολογία Vsc hvdc από τις εγκαταστάσεις της στο Stafford του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μετατροπής τάσης δεύτερης γενιάς και του συστήματος ελέγχου eLumina™.

Το πρώτο έργο σε Φ/Β πάρκο

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Μυτιληναίος είχε αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 373 ΜW μαζί με την Quinbrook Infrastructure Partners, ένα διαχειριστή ενεργειακών επενδύσεων.
Η αξία του συμβολαίου για την Μυτιληναίος είναι 114 εκατ. λίρες.
H εισηγμένη ανέλαβε τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα παράγει κάθε χρόνο 373,922 GWh «πράσινης» ενέργειας, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 164 χιλ. ρύπους CO2.
Το έργο αναμένεται να ενισχυθεί επιπλέον και με ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών.

Το σχέδιο της εισαγωγής στο LSE

Με συμβούλους αμερικανικούς οίκους (Goldman sachs, Μorgan Stanley) από την περασμένη άνοιξη η Μυτιληναίος εξετάζει την εισαγωγή των μετοχών της (dual listing) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μια διαδικασία, η οποία είναι δυναμική και όχι στατική.
Πέραν του στόχου για αύξηση της κεφαλαιοποίησης πάνω από 6 δισεκ., δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα χρηματοοικονομικά μεγέθη.
Οι εκτιμήσεις για λειτουργική κερδοφορία EBIDTA λίγο πάνω από 1 δισ. για το 2023 (Edison, Citigroup), τα κέρδη από τον τομέα των Ανανεώσιμων, η χαμηλή μόχλευση (κάτω από 1,5 EV/EBIDTA από το 2024) και η μερισματική απόδοση έως 6% αποτελούν ορισμένες από τις παραμέτρους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης