Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λέκκας για Τουρκία: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός - Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα

Λέκκας για Τουρκία: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός - Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα
«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι», ανέφερε ο Ευ. Λέκκας
Σχετικά Άρθρα
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες», τόνισε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευ. Λέκκας, για τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε γύρω από τη θάλασσα του Μαρμαρά της Τουρκίας.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ μίλησε για μικρό και επιφανειακό σεισμό, που όμως αυξάνει την ανησυχία, καθώς δεν εκδηλώθηκε στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα.
«Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος , όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τον επηρέασε το 1999, αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Υπενθύμισε ότι «το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» και ακολούθησε ο σεισμός στην Πάρνηθα.
Όπως είπε, «όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και όσο αργεί ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος.
Περαιτέρω, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης.
«Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Κατά τον ίδιο, έχουν γίνει λεπτομερείς μελέτες και έρευνες και υπολογίζεται ότι ένας σεισμός της τάξεως των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 100.000 κτίρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης