H NABU και η SAP διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια της ηγέτιδας του κόμματος Batkivshchyna, Yulia Tymoshenko, και του David Arahamia επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» του Zelensky - Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για το τι συμβαίνει στην 125η Ταξιαρχία Azov αφού εξαφανίζονται στρατιώτες
(upd16) Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν επιταχύνει την προέλαση τους σε 16 κατευθύνσεις στο Ουκρανικό μέτωπο με έμφαση την πόλη Lyman και στόχο προφανώς την πόλη φρούριο Slovyansk, την κατάληψη της πόλης Kostyantynivka, την προέλαση δυτικά του Pokrovsk και βεβαίως τα τρομερά Ρωσικά κέρδη σε όλη την ζώνη μάχης στην περιφέρεια της Zaporizhia.
Συνολικά όμως σε 16 κατευθύνσεις προελαύνουν οι Ρωσικές δυνάμεις που έχουν πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων αν και σε ορισμένες κατευθύνσεις υπάρχει σθεναρή αντίσταση.
Μετά τα χτυπήματα σοκ στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας προτείνουν Βουλευτές και υπεύθυνοι την εκκένωση του Κιέβου.
Ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος επιτέθηκε στον επικεφαλής της Γροιλανδίας τονίζοντας του ότι θα έχει κακά ξεμπερδέματα μετά τις δηλώσεις ότι η Γροιλανδία ανήκει στην Δανία.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι λατρεύει να νικάει και αυτό θα συμβεί με το Ιράν… αλλά παραδόξως το Ισραήλ απέτρεψε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν…
Ο Δημοσιογράφος Carlson δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μετά την επέμβαση στην Βενεζουέλα δεν μπορούν να επικρίνουν την Ρωσία, οι ΗΠΑ έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Εν τω μεταξύ αποκαλύπτεται ότι το Σύνδρομο της Αβάνας χτύπησε στην Βενεζουέλα…. πρόκειται για ένα μυστικό όπλο.
Πάντως η NABU και η SAP διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια της ηγέτιδας του κόμματος Batkivshchyna, Yulia Tymoshenko, και του David Arahamia επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» του Zelensky, σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση Obozrevatel
Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για το τι συμβαίνει στην 125η Ταξιαρχία Azov αφού εξαφανίζονται στρατιώτες…
Bloomberg: Στη Μόσχα σύντομα οι Witkoff, Kushner - Συνάντηση με Putin
Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Steven Witkoff, και ο γαμπρός του Αμερικανού ηγέτη, Jared Kushner, που επισκέφθηκαν τη Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο, σκοπεύουν σύντομα να επισκεφθούν ξανά τη Ρωσία και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.
Όπως επισημαίνεται, η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αλλά σημειώνουν ότι τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των εξελίξεων στο Ιράν.
TASS: Καμία προετοιμασία από Παρίσι για επαφές Macron - Putin
Eν τω μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι το Παρίσι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την προετοιμασία επαφών του Προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με τον Ρώσο ηγέτη, Vladimir Putin, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο στο μέλλον .
«Ακόμη δεν προγραμματίζεται καμία συγκεκριμένη συνομιλία σε αυτό το επίπεδο, αν και τίποτα δεν αποκλείεται», δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου.
Το Παρίσι είναι έτοιμο για διάλογο με τη Μόσχα μέσω διμερών ή πολυμερών διπλωματικών καναλιών, πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Προηγουμένως, ο Macron σε συνέντευξή του στο κανάλι France 2 δήλωσε ότι σκοπεύει να έχει συνομιλία με τον Putin το συντομότερο δυνατόν.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) : Η Ευρώπη μας ετοιμάζει πόλεμο - Έτοιμοι για διάλογο με ΗΠΑ με βάση την Αλάσκα
«Βόμβες» εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, ο οποίος αφού υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, τόνισε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή και διαθέσιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, εφόσον γίνονται σοβαρές συζητήσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ουκρανικής κρίσης
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη των Αμερικανών Steven Witkoff και Jared Kushner στη Μόσχα, ο Lavrov επανέλαβε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε επαφές, υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βασίζονται στα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών στην Αλάσκα.
«Ο Πρόεδρος Putin έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τη θέση μας περί της διάθεσης μας για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε διάφορες εκδηλώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι σοβαρές και ότι τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες είναι έτοιμα γι’ αυτές και έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν» υπογράμμισε ο Lavrov.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της Δύσης σχετικά με την ιδέα επιβολής καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός αποτελούν προσπάθεια να δοθεί χρόνος στο Κίεβο, ενώ αναφερόμενος στα περί επικοινωνίας του Putin με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmnanuel Macron που διαρρέει το Παρίσι, είπε πως αυτά λέγονται για την κοινή γνώμη και πως είναι «διπλωματία του μικροφώνου» και δεν είναι σοβαρές.
«Και όταν κάποιος, όπως ο κύριος Macron, δηλώνει: «θα μιλήσω, έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να μιλήσουμε με τον Putin, και σε μερικές εβδομάδες θα προτείνω κάτι», αυτό δεν είναι σοβαρό.
Είναι δουλειά για το κοινό, μια μορφή - δεν ξέρω - διπλωματίας του μικροφώνου, διπλωματίας του μεγαφώνου, η οποία ποτέ δεν οδήγησε σε κάτι καλό», είπε ο Lavrov.
Όπως είπε, μόνο η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της ουκρανικής σύγκρουσης θα καταστήσει δυνατό έναν μακροπρόθεσμο και βιώσιμο ειρηνικό διακανονισμό στην Ουκρανία.
«Οι συναντήσεις με τον Witkoff ήταν σοβαρές και ουσιαστικές.
Είχαν στόχο να κατανοήσουμε τις πρωταρχικές αιτίες της ουκρανικής κρίσης και να συμφωνήσουμε τρόπους υπέρβασής τους.
Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει καμία σταθερή και μακροπρόθεσμη ειρήνη» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Παράνομη η στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν δεν μπορούν να αλλάξουν από οποιαδήποτε τρίτη πλευρά δήλωσε ο Lavrov.
«Δεν πιστεύω ότι κάποια τρίτη πλευρά μπορεί να αλλάξει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης
Αυτός ο χαρακτήρας βασίζεται στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Ανταποκρίνεται στα συμφέροντα δύο κρατών και δύο λαών» επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βενεζουέλα.
«Με τη Βενεζουέλα μας συνδέει μια μακρά ιστορία καλών στρατηγικών σχέσεων.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί», δήλωσε ο Lavrov τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα, καθώς αυτή τη στιγμή οι αρχές της χώρας υπερασπίζονται τις εθνικές τους προτεραιότητες.
«Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια.
Ωστόσο, στο παρόν στάδιο βλέπουμε ότι η ηγεσία της Βενεζουέλας υπερασπίζεται τις εθνικές της προτεραιότητες, την εθνική της κυριαρχία και την ανάγκη συμμετοχής στις διεθνείς σχέσεις ως ισότιμο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Ελπίζω ειλικρινά ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για σχέσεις με τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο και θα σεβαστούν αυτές τις αρχές, οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να έχουν καθολικό χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται η συντριπτική πλειονότητα των κρατών του κόσμου.
Επίθεση με drones Ουκρανών στο Rostov-on-Don της Ρωσίας – Υπήρξαν τραυματίες
Αεροπορική επιδρομή απωθήθηκε στο Rostov-on-Don τη νύχτα της 14ης Ιανουαρίου.
Διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες σε αρκετές περιοχές της πόλης μετά από πτώση συντριμμιών, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια κατοικιών και σε μια βιομηχανική εγκατάσταση.
Σύμφωνα με τις αρχές, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός τετράχρονου παιδιού.
Όλα τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου η κατάστασή τους περιγράφεται ως μέτρια.
Τη νύχτα της Τρίτης 14 Ιανουαρίου, αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στο Rostov-on-Don.
Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές ανέφεραν ζημιές σε κτίρια κατοικιών και πυρκαγιές που προκλήθηκαν από πτώση συντριμμιών.
Ο δήμαρχος του Rostov-on-Don, ανέφερε τις αρχικές συνέπειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Πυρκαγιές ξέσπασαν σε ορισμένα διαμερίσματα.
Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έσπευσαν στο σημείο.
Trump στο CBS: Λατρεύω να νικάω και αυτό θα συμβεί με το Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος των ενεργειών του όσον αφορά το Ιράν είναι η «νίκη», σύμφωνα με το CBS.
«Ο απώτερος στόχος είναι η νίκη.
Λατρεύω να κερδίζω», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι σημαίνει «νίκη», ο Trump απαρίθμησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά την πρώτη και δεύτερη θητεία του: την πρόσφατη σύλληψη του ηγέτη της Βενεζουέλας Maduro, την επιχείρηση του 2019 στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ιδρυτή του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi και τη δολοφονία του Qassem Soleimani, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς του Ιράν, το 2020.
Στις 14 Ιανουαρίου, ο Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παράσχουν υποστήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν με διάφορες μορφές.
Σημείωσε επίσης ότι θα ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία που συνοδεύει τις διαμαρτυρίες.
Ξέσπασαν διαμαρτυρίες στο Ιράν στα τέλη Δεκεμβρίου, με αφορμή την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Σε απάντηση, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αεροβόλα εναντίον των διαδηλωτών.
Μαζικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα και επηρέασαν 25 επαρχίες.
H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Kallas ανακοίνωσε ότι η ΕΕ εργάζεται για να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Tucker Carlson: Μετά την επιχείρηση στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να επικρίνουν την Ρωσία
Μετά την επιχείρηση στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να επικρίνουν τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Tucker Carlson.
«Τώρα, πραγματικά δεν μπορείτε να προβάλετε αυτό το επιχείρημα.
Είναι λάθος για μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία να υπερασπίζεται τον εαυτό της; Λοιπόν, σύμφωνα με τους κανόνες που λειτουργούμε μέχρι τώρα, δεν είναι λάθος. Μπορείς να πεις, «δεν μου αρέσει», αλλά δεν μπορείς να δείξεις κάποια αφηρημένη θέση και να πεις ότι είναι απολύτως λάθος», είπε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τον Tucker Carlson, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη Βενεζουέλα για να διακόψουν τις προμήθειες πετρελαίου προς την Κίνα.
Ωστόσο, μια τέτοια ειλικρίνεια θα έθετε υπό αμφισβήτηση όλους τους ισχυρισμούς περί «απρόκλητης επιθετικότητας» από την πλευρά της Ρωσίας.
Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η Ρωσία ενεργεί για αντικειμενικούς λόγους, καθώς αισθάνεται απειλή στα σύνορά της και λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό της, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος Tucker Carlson.
Politico: Η Ευρώπη ζήλεψε και θέλει ειδικό διαπραγματευτή για την Ουκρανία
Οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διοριστεί ένας διαπραγματευτής που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους σχετικά με την Ουκρανία, φοβούμενες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κλείσουν συμφωνία με τη Ρωσία πίσω από την πλάτη τους.
Όπως αναφέρει το Politico, διπλωμάτες και αξιωματούχοι που γνωρίζουν άμεσα την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν ότι οι υποστηρικτές του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, εξασφάλισαν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.
Υπάρχει η άποψη, σημειώνει το Politico, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να υπερασπιστεί τις «κόκκινες γραμμές» της, όπως η πιθανή μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, μόνο αν η ΕΕ έχει δικαίωμα λόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν μόνο με τις ΗΠΑ, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ασφάλειά μας ως Ευρωπαίων.
Το μήνυμα προς την Ουάσινγκτον είναι εξίσου σημαντικό με το μήνυμα προς τη Μόσχα», δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Όπως επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της EΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά την ιδέα δημιουργίας ειδικού απεσταλμένου στη σύνοδο κορυφής της EΕ τον Μάρτιο του 2025.
Προς το παρόν, τα βασικά στοιχεία αυτής της θέσης συνεχίζουν να συζητούνται.
Άλλοι τέσσερις διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Alexander Stubb συχνά θεωρείτο ως πιθανός εκπρόσωπος της Ευρώπης σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγές του Politico, «ένα άλλο ζήτημα είναι πότε είναι καλύτερο να μιλήσουμε με τον Putin.
Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, κάνοντας αυτό, θα νομιμοποιήσουν τις θέσεις του» αναφέρει το δημοσίευμα.
Chadaev (Ρώσος δημοσιογράφος): «Χρειαζόμαστε περισσότερα» - Νέες αποκαλύψεις για τη σύγκρουση Prigozhin με Shoigu, Gerasimov
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεγάλη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει μεταξύ του Yevgeny Prigozhin, του ιδρυτή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, με τον τότε υπουργό Άμυνας, Sergey Shoigu και με τον αρχηγό του ρωσικού στρατού, Valery Gerasimov, σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών που αντιμετώπιζε η Wagner ενώ οι στρατιώτες της μάχονταν σκληρά για τον έλεγχο και για την κατάληψη του Bakhmut.
Τις νέες αποκαλύψεις υπογράφει ο Ρώσος δημοσιογράφος Alexey Chadaev, ο οποίος χαρακτηρίζει τη διαμάχη μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Wagner… αξέχαστη.
Σύμφωνα με τον Chadaev, ο Prigozhin πάντοτε λάμβανε απαντήσεις στις καταγγελίες του από το Υπουργείο Άμυνας.
Όπως λέει ο Chadaev, στον Prigozhin παρέχονταν επίσημα έγγραφα που περιείχαν όλες τις πληροφορίες για τη διανομή πυρομαχικών μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων της Ρωσίας.
Στα έγγραφα αυτά αναφερόταν ότι οι μαχητές της PMC «Wagner» λάμβαναν το κανονικό ποσό πυρομαχικών.
«Πολύ λιγότεροι γνωρίζουν ότι απαντούσαν στον Prigozhin με έγγραφα που έδειχναν με αριθμούς ότι οι μονάδες της PMC Wagner εφοδιάζονταν σύμφωνα με τα τυπικά πρότυπα, όχι περισσότερα και όχι λιγότερα από τους υπόλοιπους» υποστηρίζει ο Chadaev.
Ωστόσο, ο Chadaev τονίζει ότι στο επίκεντρο της σύγκρουσης ήταν το σκεπτικό ότι οι μαχητές της PMC εκείνη την περίοδο συμμετείχαν ενεργά στην επίθεση στο Bakhmut, σχεδόν πλήρως ελέγχοντάς το, ενώ άλλες μονάδες βρίσκονταν σε άμυνα, «και επομένως χρειάζεται περισσότερα [πυρομαχικά] από όλους».
Υπενθυμίζεται πως ο Prigozhin, πριν τον ξαφνικό θάνατο του, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες περί καταγγελιών προς το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post.
Η εφημερίδα τον ρώτησε αν είχε προσωπική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, κατά την οποία είχε επικρίνει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Ο Prigozhin είχε απαντήσει αρνητικά.
Παρά τις έντονες σχέσεις με τον πρώην Υπουργό Άμυνας, ο Prigozhin σημείωσε ότι δεν θα παραπονιόταν στους ανώτερους στρατιωτικούς, καθώς ο ίδιος δεν είναι στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Υπενθυμίζεται πως η έντονη αντιπαράθεση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε οδηγήσει στην περίφημη ανταρσία του Prigozhin τον Ιούνιο του 2023, όταν και η Wagner κατέλαβε την πόλη Rostov και κινήθηκε προς τη Μόσχα διαμαρτυρόμενη για τη διαφθορά και την ανικανότητα της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Η πορεία σταμάτησε μετά από παρεμβάσεις Ρώσων αξιωματούχων αλλά και του προέδρου της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.
Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer SA Legacy 600, στο οποίο επέβαινε ο Prigozhin συνετρίβη σε μια περιοχή μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Σε περίπτωση που η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SVO) ολοκληρωθεί με τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Donbass, η περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει δυνάμεις και εξοπλισμό της PMC «Wagner» επισημαίνει το κανάλι «Belorussky Silovik».
Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια Yulia Tymoshenko και Arahamia
Η NABU και η SAP διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια της ηγέτιδας του κόμματος Batkivshchyna, Yulia Tymoshenko, και του David Arahamia επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» του Zelensky, σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση Obozrevatel.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, διεξάγονται έρευνες στα σπίτια της Yulia Tymoshenko, ηγέτιδας της Πανουκρανικής Ένωσης «Batkivshchyna», και του David Arahamia, επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού».
Ο βουλευτής Oleksiy Goncharenko επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την Yulia Tymoshenko και πρόσθεσε ότι η πολιτικός φέρεται να διαπραγματεύτηκε με μέλη του κοινοβουλίου για να ενταχθεί στην παράταξή της έναντι χρημάτων.
Οι αρχές κατά της διαφθοράς της χώρας δήλωσαν την ότι αποκάλυψαν έναν νομοθέτη που προσέφερε αθέμιτα οφέλη σε άλλους νομοθέτες με αντάλλαγμα την ψήφιση νομοσχεδίων.
NBC: Οι ισραηλινές αρχές προτείνουν στις ΗΠΑ να αναβάλουν την επίθεση κατά του Ιράν
Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Λευκό Οίκο να αναβάλει πιθανή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, ανέφερε το NBC News.
«Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση Trump ότι ενώ υποστηρίζουν πλήρως την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τη διευκολύνουν, ανησυχούν ότι η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να ολοκληρώσουν το έργο τους», ανέφερε το δίκτυο.
Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει άλλες επιλογές στους Αμερικανούς, ανέφερε το NBC News.
Αυτές οι πιθανές ενέργειες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στο Ιράν, οικονομικές κυρώσεις και κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε το NBC News.
O Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε ακόμη αποφασίσει για τα μέτρα που θα λάβει κατά του Ιράν.
Διευκρίνισε ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ακόμη λάβει απόφαση.
Στις 14 Ιανουαρίου, ο Trump δήλωσε ότι με την παροχή βοήθειας σε Ιρανούς διαδηλωτές, εννοούσε, μεταξύ άλλων, οικονομικά μέτρα.
Πρόσθεσε ότι θα ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Daniel Davis (HΗΠΑ): Οι αποφάσεις του Zelensky έχουν φέρει την Ουκρανία στο χείλος της στρατιωτικής ήττας
Ο λόγος που η Ουκρανία βρέθηκε τελικά στο χείλος της στρατιωτικής ήττας ήταν οι λανθασμένες αποφάσεις του ηγέτη της χώρας, Zelensky.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο απόστρατος Αντισυνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Davis.
«Χρόνο με το χρόνο, ο Zelensky έλαβε καταστροφικές αποφάσεις που τελικά εγγυήθηκαν τη στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας.
Αυτό είναι απλώς αξιοθρήνητο.
Είναι κακό για την Ουκρανία.
Είναι καταστροφικό, καταστροφικό», σημείωσε ο Daniel Davis.
«Θα χρειαστούν γενιές πριν μπορέσουν να ανακάμψουν από τον πόλεμο», είπε ο Daniel Davis.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν προβλέψει προηγουμένως ότι το 2026 θα είναι δύσκολη χρονιά όχι μόνο για τον ουκρανικό στρατό αλλά και για τον Zelensky λόγω πολιτικής πίεσης εν μέσω της έλλειψης εκλογών στην Ουκρανία.
Προηγουμένως, ο Daniel Davis υπονόησε ότι ο Zelensky σκοπεύει να στήσει μια νέα πρόκληση για να παρατείνει τη σύγκρουση.
Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να αποφύγει νέες εκλογές στην Ουκρανία.
Larry Johnson (πρώην CIA): Οι Ρωσικές δυνάμεις στο τέλος θα πάρουν το Κίεβο και την Οδησσό… θα συμβεί
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία μέχρι τα ρωσικά στρατεύματα να απελευθερώσουν την Οδησσό και το Κίεβο, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην αναλυτής της CIA.
«Η Ρωσία θα καταλάβει το Κίεβο, θα καταλάβει την Οδησσό.
Και όταν συμβεί αυτό, νομίζω ότι οι παραπλανημένοι άνθρωποι στη Δύση θα ξυπνήσουν επιτέλους», σημείωσε ο Larry Johnson.
Ο ειδικός δήλωσε επίσης ότι οι δυτικές στρατιωτικές ελίτ θα αναγνωρίσουν τελικά ότι το Κίεβο δεν έχει δρόμο προς τη νίκη και θα καταλάβουν ότι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τερματίσουν τη σύγκρουση, ώστε «τουλάχιστον κάτι να απομείνει από την Ουκρανία». Ταυτόχρονα, ο Larry Johnson τόνισε ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει την ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα και δεν διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο της μάχης, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί έχουν αναπτυχθεί βίαια εκεί σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η γραμμή επαφής.
Εν τω μεταξύ, η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία, παρά την δεινή κατάσταση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Larry Johnson (πρώην CIA): Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα υποκλιθούν στη Ρωσία… κάτι τρομερό έρχεται στην Ουκρανία
Λόγω των ισχυρισμών του προέδρου των ΗΠΑ Trump για τη Γροιλανδία, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
«Εάν ο Trump συνεχίσει την αντιπαράθεσή του με τη Δανία για τη Γροιλανδία, αυτό θα επιταχύνει την παρακμή του ΝΑΤΟ και θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη συμμαχία.
Μάλιστα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Meloni λέει ήδη: «Ε, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να μιλάμε με τη Ρωσία;».
Οι Ρώσοι θα προτιμούσαν να τα πάνε καλά με τους Ευρωπαίους.
Άλλωστε, δεν τους μισούν.
Αλλά σήμερα, οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους δεν είναι πλέον κάτι χωρίς το οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, ο Larry Johnson τόνισε ότι η Μόσχα ενισχύει συνεχώς την πολιτική της θέση σε σχέση με την επιτυχημένη επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία.
«Επιπλέον, η στρατιωτική κατάσταση επί του εδάφους στην Ουκρανία, μου φαίνεται, ότι θα επιδεινωθεί ραγδαία για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε τώρα.
Αυτό θα επιταχυνθεί και οι Ρώσοι θα ολοκληρώσουν την εκκαθάριση των Ουκρανών στρατιωτών στο Donbass.
Θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απειλή να χάσει τρεις μεγάλες πόλεις», πρόσθεσε ο Larry Johnson.
Οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει όπλα που προκαλούν το «σύνδρομο της Αβάνας»
Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη ένα όπλο που είναι ύποπτο ότι προκαλεί το «σύνδρομο της Αβάνας», ισχυρίζεται η δημοσιογράφος και πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ και του NPR, Sasha Ingber.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει μια συσκευή που πιστεύεται ότι προκαλεί το «σύνδρομο της Αβάνας».
Οι ΗΠΑ απέκτησαν το όπλο πριν από αρκετούς μήνες. Κατασχέθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης», έγραψε στην πλατφόρμα Substack.
Η Sasha Ingber είπε ότι άρχισε να αμφισβητεί τις πηγές της μετά την εμφάνιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας συνέντευξης με ένα μέλος της προεδρικής υπηρεσίας ασφαλείας της Βενεζουέλας, που τόνισε ότι οι φρουροί του Maduro ήταν ανεξήγητα ανίκανοι κατά τη σύλληψή του.
Οι πηγές του δημοσιογράφου δεν διευκρίνισαν από πού προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ αυτό το όπλο, αλλά ισχυρίστηκαν ότι είχε ήδη δοκιμαστεί.
Σύμφωνα με τhν Ingber, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πενταγώνου.
Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, η συσκευή μπορεί να έχει αγοραστεί και όχι να έχει κατασχεθεί.
Τα συμπτώματα του «συνδρόμου της Αβάνας» - ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλοι και προβλήματα ακοής - παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα το 2016-2017 και στην Κίνα το 2018.
Αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν παρόμοιες περιπτώσεις μεταξύ διπλωματών, αξιωματικών πληροφοριών και άλλων υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης στη Βιέννη, την Αφρική, το Τατζικιστάν και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, William Burns, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν υποφέρει από το «σύνδρομο της Αβάνας».
Τον Μάρτιο του 2023, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το «Σύνδρομο της Αβάνας» δεν ήταν αποτέλεσμα κανενός ξένου αντιπάλου.
Παρά ταύτα, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ζήτησε τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με «αναδυόμενες τεχνολογίες ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κατηγορίες των ΗΠΑ εντελώς παράλογες με αλλόκοτα υπονοούμενα.
Oleksandr Syrskyi (Δυνάμεις Ξηράς Ουκρανίας): Οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει 13.300 πυραύλους και 142.300 drones κατά της Ουκρανίας
Ο Διοικητής των Ουκρανικών Χερσαίων Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, ανέφερε στις 13 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει πάνω από 13.300 πυραύλους και 142.300 drones εναντίον της Ουκρανίας από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής.
Η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει δραματικά το μέγεθος και τη συχνότητα των πακέτων επιθέσεων αυξάνοντας την παραγωγή με την υποστήριξη εταίρων όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Bloomberg: Παρά τις χιλιάδες επιθέσεις οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει μόνο 2.400 Ουκρανούς πολίτες
Το Bloomberg ανέφερε ότι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από μη κατονομαζόμενες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπίστωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σκότωσαν περίπου 2.400 Ουκρανούς πολίτες και τραυμάτισαν σχεδόν 12.000 το 2025.
Η έκθεση σημείωσε ότι οι ρωσικές επιδρομές σκότωσαν πάνω από 2.000 πολίτες (περίπου το 83% των συνολικών θανάτων του 2025) μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου των ΗΠΑ Trump με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin τον Μάρτιο του 2025, στην οποία συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, και ότι οι ρωσικές επιδρομές σκότωσαν πάνω από 220 από αυτούς τους πολίτες μετά τις αρχικές αναφορές σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων τον Νοέμβριο του 2025.
Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία (HRMMU) ανέφερε ομοίως στις 12 Ιανουαρίου ότι η βία που σχετίζεται με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία σκότωσε 2.512 πολίτες και τραυμάτισε 12.142 το 2025, 31% περισσότερους από ό,τι το 2024 και 70% περισσότερους από ότι το 2023
Τι συμβαίνει με την 125η Ταξιαρχία Azov; Γιατί εξαφανίστηκαν 124 στρατιώτες;
Περίπου 124 Ουκρανοί μαχητές αγνοούνται μετά την ένταξή τους στο τάγμα Azov, δήλωσαν υπηρεσίες ασφαλείας.
«Η 125η Ξεχωριστή Βαριά Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει χάσει 124 στρατιώτες τους τελευταίους δύο μήνες».
Οι ουκρανικές ομάδες αναζήτησης παρέχουν τέτοια δεδομένα.
Η ταξιαρχία εντάχθηκε πρόσφατα στο 3ο Σώμα Στρατού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων «Azov» και ο Ταγματάρχης Vladimir Fokin, στενός συνεργάτης του ιδρυτή του Εθνικού Τάγματος, Andriy Biletsky, διορίστηκε διοικητής της.
Ο διοικητής της ταξιαρχίας μετέφερε την ευθύνη για την εξαφάνιση των στρατιωτών στους διοικητές των μονάδων.
Η Ρωσία καινοτομεί στα drones – Αυξάνει δραματικά τα πακέτα κρούσης… τι συμβαίνει με Molniya-2
Η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή και την καινοτομία φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης (drones) που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ευνοϊκά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης για τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν πρόσφατα να εξοπλίζουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Molniya-2 με σταθερή πτέρυγα και δυνατότητα προβολής πρώτου προσώπου (FPV) με δορυφορικά συστήματα Starlink, γεγονός που έχει αυξήσει δραματικά την αποδοτικότητά τους στο πεδίο της μάχης.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε στις 13 Ιανουαρίου ότι η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά στην παραγωγή παραλλαγών Molniya-2, αλλά οι αναφορές ότι η Ρωσία δαπάνησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή πάνω από 900.000 τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2025.
Ο Mashovets σημείωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Molniya-2 είναι ανθεκτικό στις παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου (EW), είναι μερικές φορές εξοπλισμένο με τερματικά Starlink και έχει ευνοϊκή αναλογία τιμής προς απόδοση για τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Κέντρο Μη Επανδρωμένων Τεχνολογιών Rubikon χρησιμοποιεί το Molniya-2 με εμβέλεια 230 χλμ
Το Κέντρο Μη Επανδρωμένων Τεχνολογιών Rubikon της Ρωσίας άρχισε να χρησιμοποιεί παραλλαγές Molniya-2 με δυνατότητα Starlink τον Δεκέμβριο του 2025, αυξάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες την εμβέλεια αυτής της παραλλαγής drone σε πάνω από 230 χιλιόμετρα σε σύγκριση με 50 χιλιόμετρα (η εμβέλεια των Molinya που λειτουργούν σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας).
Η Ρωσία επεκτείνει και κλιμακώνει την παραγωγή και την προσαρμογή των drone για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της να δημιουργήσει αποτελέσματα εναέριας αναχαίτισης (BAI) στο πεδίο της μάχης σε όλη την πρώτη γραμμή.
Η εκστρατεία BAI της Ρωσίας περιλαμβάνει επιθέσεις εναντίον σημαντικών στόχων logistics στο εγγύς και επιχειρησιακό μετόπισθεν της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σιδηροδρόμων και γεφυρών, για να διευκολύνει τις επόμενες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν, υποβαθμίζοντας την ικανότητα της Ουκρανίας να συντηρεί τις δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή.
Οι Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Siverskyi Donets βορειοδυτικά του Lyman
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιανουαρίου δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Siverskyi Donets νοτιοδυτικά του Drobysheve (βορειοδυτικά του Lyman).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T-0514 νότια του Lyman και προχώρησαν νοτιοδυτικά του Stavky (βόρεια του Lyman), στο κεντρικό Zakitne (βορειοανατολικά του Slovyansk), βόρεια του Pazeno και στη νοτιοανατολική Nykyforivka (και οι δύο νοτιοανατολικά του Slovyansk).
















www.bankingnews.gr
Συνολικά όμως σε 16 κατευθύνσεις προελαύνουν οι Ρωσικές δυνάμεις που έχουν πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων αν και σε ορισμένες κατευθύνσεις υπάρχει σθεναρή αντίσταση.
Μετά τα χτυπήματα σοκ στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας προτείνουν Βουλευτές και υπεύθυνοι την εκκένωση του Κιέβου.
Ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος επιτέθηκε στον επικεφαλής της Γροιλανδίας τονίζοντας του ότι θα έχει κακά ξεμπερδέματα μετά τις δηλώσεις ότι η Γροιλανδία ανήκει στην Δανία.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι λατρεύει να νικάει και αυτό θα συμβεί με το Ιράν… αλλά παραδόξως το Ισραήλ απέτρεψε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν…
Ο Δημοσιογράφος Carlson δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μετά την επέμβαση στην Βενεζουέλα δεν μπορούν να επικρίνουν την Ρωσία, οι ΗΠΑ έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Εν τω μεταξύ αποκαλύπτεται ότι το Σύνδρομο της Αβάνας χτύπησε στην Βενεζουέλα…. πρόκειται για ένα μυστικό όπλο.
Πάντως η NABU και η SAP διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια της ηγέτιδας του κόμματος Batkivshchyna, Yulia Tymoshenko, και του David Arahamia επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» του Zelensky, σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση Obozrevatel
Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για το τι συμβαίνει στην 125η Ταξιαρχία Azov αφού εξαφανίζονται στρατιώτες…
Bloomberg: Στη Μόσχα σύντομα οι Witkoff, Kushner - Συνάντηση με Putin
Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Steven Witkoff, και ο γαμπρός του Αμερικανού ηγέτη, Jared Kushner, που επισκέφθηκαν τη Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο, σκοπεύουν σύντομα να επισκεφθούν ξανά τη Ρωσία και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.
Όπως επισημαίνεται, η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αλλά σημειώνουν ότι τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των εξελίξεων στο Ιράν.
TASS: Καμία προετοιμασία από Παρίσι για επαφές Macron - Putin
Eν τω μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι το Παρίσι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την προετοιμασία επαφών του Προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με τον Ρώσο ηγέτη, Vladimir Putin, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο στο μέλλον .
«Ακόμη δεν προγραμματίζεται καμία συγκεκριμένη συνομιλία σε αυτό το επίπεδο, αν και τίποτα δεν αποκλείεται», δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου.
Το Παρίσι είναι έτοιμο για διάλογο με τη Μόσχα μέσω διμερών ή πολυμερών διπλωματικών καναλιών, πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Προηγουμένως, ο Macron σε συνέντευξή του στο κανάλι France 2 δήλωσε ότι σκοπεύει να έχει συνομιλία με τον Putin το συντομότερο δυνατόν.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) : Η Ευρώπη μας ετοιμάζει πόλεμο - Έτοιμοι για διάλογο με ΗΠΑ με βάση την Αλάσκα
«Βόμβες» εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, ο οποίος αφού υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, τόνισε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή και διαθέσιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, εφόσον γίνονται σοβαρές συζητήσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ουκρανικής κρίσης
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη των Αμερικανών Steven Witkoff και Jared Kushner στη Μόσχα, ο Lavrov επανέλαβε πως η Ρωσία είναι ανοιχτή σε επαφές, υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βασίζονται στα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών στην Αλάσκα.
«Ο Πρόεδρος Putin έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τη θέση μας περί της διάθεσης μας για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε διάφορες εκδηλώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι σοβαρές και ότι τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες είναι έτοιμα γι’ αυτές και έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν» υπογράμμισε ο Lavrov.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της Δύσης σχετικά με την ιδέα επιβολής καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός αποτελούν προσπάθεια να δοθεί χρόνος στο Κίεβο, ενώ αναφερόμενος στα περί επικοινωνίας του Putin με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmnanuel Macron που διαρρέει το Παρίσι, είπε πως αυτά λέγονται για την κοινή γνώμη και πως είναι «διπλωματία του μικροφώνου» και δεν είναι σοβαρές.
«Και όταν κάποιος, όπως ο κύριος Macron, δηλώνει: «θα μιλήσω, έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να μιλήσουμε με τον Putin, και σε μερικές εβδομάδες θα προτείνω κάτι», αυτό δεν είναι σοβαρό.
Είναι δουλειά για το κοινό, μια μορφή - δεν ξέρω - διπλωματίας του μικροφώνου, διπλωματίας του μεγαφώνου, η οποία ποτέ δεν οδήγησε σε κάτι καλό», είπε ο Lavrov.
Όπως είπε, μόνο η εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της ουκρανικής σύγκρουσης θα καταστήσει δυνατό έναν μακροπρόθεσμο και βιώσιμο ειρηνικό διακανονισμό στην Ουκρανία.
«Οι συναντήσεις με τον Witkoff ήταν σοβαρές και ουσιαστικές.
Είχαν στόχο να κατανοήσουμε τις πρωταρχικές αιτίες της ουκρανικής κρίσης και να συμφωνήσουμε τρόπους υπέρβασής τους.
Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει καμία σταθερή και μακροπρόθεσμη ειρήνη» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Παράνομη η στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν δεν μπορούν να αλλάξουν από οποιαδήποτε τρίτη πλευρά δήλωσε ο Lavrov.
«Δεν πιστεύω ότι κάποια τρίτη πλευρά μπορεί να αλλάξει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης
Αυτός ο χαρακτήρας βασίζεται στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Ανταποκρίνεται στα συμφέροντα δύο κρατών και δύο λαών» επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βενεζουέλα.
«Με τη Βενεζουέλα μας συνδέει μια μακρά ιστορία καλών στρατηγικών σχέσεων.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί», δήλωσε ο Lavrov τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα, καθώς αυτή τη στιγμή οι αρχές της χώρας υπερασπίζονται τις εθνικές τους προτεραιότητες.
«Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια.
Ωστόσο, στο παρόν στάδιο βλέπουμε ότι η ηγεσία της Βενεζουέλας υπερασπίζεται τις εθνικές της προτεραιότητες, την εθνική της κυριαρχία και την ανάγκη συμμετοχής στις διεθνείς σχέσεις ως ισότιμο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Ελπίζω ειλικρινά ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για σχέσεις με τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο και θα σεβαστούν αυτές τις αρχές, οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να έχουν καθολικό χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται η συντριπτική πλειονότητα των κρατών του κόσμου.
Επίθεση με drones Ουκρανών στο Rostov-on-Don της Ρωσίας – Υπήρξαν τραυματίες
Αεροπορική επιδρομή απωθήθηκε στο Rostov-on-Don τη νύχτα της 14ης Ιανουαρίου.
Διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες σε αρκετές περιοχές της πόλης μετά από πτώση συντριμμιών, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια κατοικιών και σε μια βιομηχανική εγκατάσταση.
Σύμφωνα με τις αρχές, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός τετράχρονου παιδιού.
Όλα τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου η κατάστασή τους περιγράφεται ως μέτρια.
Τη νύχτα της Τρίτης 14 Ιανουαρίου, αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στο Rostov-on-Don.
Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές ανέφεραν ζημιές σε κτίρια κατοικιών και πυρκαγιές που προκλήθηκαν από πτώση συντριμμιών.
Ο δήμαρχος του Rostov-on-Don, ανέφερε τις αρχικές συνέπειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Πυρκαγιές ξέσπασαν σε ορισμένα διαμερίσματα.
Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διάσωσης έσπευσαν στο σημείο.
Trump στο CBS: Λατρεύω να νικάω και αυτό θα συμβεί με το Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος των ενεργειών του όσον αφορά το Ιράν είναι η «νίκη», σύμφωνα με το CBS.
«Ο απώτερος στόχος είναι η νίκη.
Λατρεύω να κερδίζω», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι σημαίνει «νίκη», ο Trump απαρίθμησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά την πρώτη και δεύτερη θητεία του: την πρόσφατη σύλληψη του ηγέτη της Βενεζουέλας Maduro, την επιχείρηση του 2019 στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ιδρυτή του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi και τη δολοφονία του Qassem Soleimani, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς του Ιράν, το 2020.
Στις 14 Ιανουαρίου, ο Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παράσχουν υποστήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν με διάφορες μορφές.
Σημείωσε επίσης ότι θα ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία που συνοδεύει τις διαμαρτυρίες.
Ξέσπασαν διαμαρτυρίες στο Ιράν στα τέλη Δεκεμβρίου, με αφορμή την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.
Σε απάντηση, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αεροβόλα εναντίον των διαδηλωτών.
Μαζικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη τη χώρα και επηρέασαν 25 επαρχίες.
H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Kallas ανακοίνωσε ότι η ΕΕ εργάζεται για να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Tucker Carlson: Μετά την επιχείρηση στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να επικρίνουν την Ρωσία
Μετά την επιχείρηση στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να επικρίνουν τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Tucker Carlson.
«Τώρα, πραγματικά δεν μπορείτε να προβάλετε αυτό το επιχείρημα.
Είναι λάθος για μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία να υπερασπίζεται τον εαυτό της; Λοιπόν, σύμφωνα με τους κανόνες που λειτουργούμε μέχρι τώρα, δεν είναι λάθος. Μπορείς να πεις, «δεν μου αρέσει», αλλά δεν μπορείς να δείξεις κάποια αφηρημένη θέση και να πεις ότι είναι απολύτως λάθος», είπε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τον Tucker Carlson, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη Βενεζουέλα για να διακόψουν τις προμήθειες πετρελαίου προς την Κίνα.
Ωστόσο, μια τέτοια ειλικρίνεια θα έθετε υπό αμφισβήτηση όλους τους ισχυρισμούς περί «απρόκλητης επιθετικότητας» από την πλευρά της Ρωσίας.
Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η Ρωσία ενεργεί για αντικειμενικούς λόγους, καθώς αισθάνεται απειλή στα σύνορά της και λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό της, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος Tucker Carlson.
Politico: Η Ευρώπη ζήλεψε και θέλει ειδικό διαπραγματευτή για την Ουκρανία
Οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διοριστεί ένας διαπραγματευτής που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους σχετικά με την Ουκρανία, φοβούμενες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κλείσουν συμφωνία με τη Ρωσία πίσω από την πλάτη τους.
Όπως αναφέρει το Politico, διπλωμάτες και αξιωματούχοι που γνωρίζουν άμεσα την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν ότι οι υποστηρικτές του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, εξασφάλισαν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.
Υπάρχει η άποψη, σημειώνει το Politico, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να υπερασπιστεί τις «κόκκινες γραμμές» της, όπως η πιθανή μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, μόνο αν η ΕΕ έχει δικαίωμα λόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν μόνο με τις ΗΠΑ, καθώς επηρεάζουν άμεσα την ασφάλειά μας ως Ευρωπαίων.
Το μήνυμα προς την Ουάσινγκτον είναι εξίσου σημαντικό με το μήνυμα προς τη Μόσχα», δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Όπως επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της EΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά την ιδέα δημιουργίας ειδικού απεσταλμένου στη σύνοδο κορυφής της EΕ τον Μάρτιο του 2025.
Προς το παρόν, τα βασικά στοιχεία αυτής της θέσης συνεχίζουν να συζητούνται.
Άλλοι τέσσερις διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Alexander Stubb συχνά θεωρείτο ως πιθανός εκπρόσωπος της Ευρώπης σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πηγές του Politico, «ένα άλλο ζήτημα είναι πότε είναι καλύτερο να μιλήσουμε με τον Putin.
Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, κάνοντας αυτό, θα νομιμοποιήσουν τις θέσεις του» αναφέρει το δημοσίευμα.
Chadaev (Ρώσος δημοσιογράφος): «Χρειαζόμαστε περισσότερα» - Νέες αποκαλύψεις για τη σύγκρουση Prigozhin με Shoigu, Gerasimov
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεγάλη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει μεταξύ του Yevgeny Prigozhin, του ιδρυτή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, με τον τότε υπουργό Άμυνας, Sergey Shoigu και με τον αρχηγό του ρωσικού στρατού, Valery Gerasimov, σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών που αντιμετώπιζε η Wagner ενώ οι στρατιώτες της μάχονταν σκληρά για τον έλεγχο και για την κατάληψη του Bakhmut.
Τις νέες αποκαλύψεις υπογράφει ο Ρώσος δημοσιογράφος Alexey Chadaev, ο οποίος χαρακτηρίζει τη διαμάχη μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Wagner… αξέχαστη.
Σύμφωνα με τον Chadaev, ο Prigozhin πάντοτε λάμβανε απαντήσεις στις καταγγελίες του από το Υπουργείο Άμυνας.
Όπως λέει ο Chadaev, στον Prigozhin παρέχονταν επίσημα έγγραφα που περιείχαν όλες τις πληροφορίες για τη διανομή πυρομαχικών μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων της Ρωσίας.
Στα έγγραφα αυτά αναφερόταν ότι οι μαχητές της PMC «Wagner» λάμβαναν το κανονικό ποσό πυρομαχικών.
«Πολύ λιγότεροι γνωρίζουν ότι απαντούσαν στον Prigozhin με έγγραφα που έδειχναν με αριθμούς ότι οι μονάδες της PMC Wagner εφοδιάζονταν σύμφωνα με τα τυπικά πρότυπα, όχι περισσότερα και όχι λιγότερα από τους υπόλοιπους» υποστηρίζει ο Chadaev.
Ωστόσο, ο Chadaev τονίζει ότι στο επίκεντρο της σύγκρουσης ήταν το σκεπτικό ότι οι μαχητές της PMC εκείνη την περίοδο συμμετείχαν ενεργά στην επίθεση στο Bakhmut, σχεδόν πλήρως ελέγχοντάς το, ενώ άλλες μονάδες βρίσκονταν σε άμυνα, «και επομένως χρειάζεται περισσότερα [πυρομαχικά] από όλους».
Υπενθυμίζεται πως ο Prigozhin, πριν τον ξαφνικό θάνατο του, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες περί καταγγελιών προς το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post.
Η εφημερίδα τον ρώτησε αν είχε προσωπική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, κατά την οποία είχε επικρίνει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Ο Prigozhin είχε απαντήσει αρνητικά.
Παρά τις έντονες σχέσεις με τον πρώην Υπουργό Άμυνας, ο Prigozhin σημείωσε ότι δεν θα παραπονιόταν στους ανώτερους στρατιωτικούς, καθώς ο ίδιος δεν είναι στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Υπενθυμίζεται πως η έντονη αντιπαράθεση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε οδηγήσει στην περίφημη ανταρσία του Prigozhin τον Ιούνιο του 2023, όταν και η Wagner κατέλαβε την πόλη Rostov και κινήθηκε προς τη Μόσχα διαμαρτυρόμενη για τη διαφθορά και την ανικανότητα της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Η πορεία σταμάτησε μετά από παρεμβάσεις Ρώσων αξιωματούχων αλλά και του προέδρου της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.
Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer SA Legacy 600, στο οποίο επέβαινε ο Prigozhin συνετρίβη σε μια περιοχή μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Σε περίπτωση που η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SVO) ολοκληρωθεί με τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Donbass, η περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει δυνάμεις και εξοπλισμό της PMC «Wagner» επισημαίνει το κανάλι «Belorussky Silovik».
Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια Yulia Tymoshenko και Arahamia
Η NABU και η SAP διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια της ηγέτιδας του κόμματος Batkivshchyna, Yulia Tymoshenko, και του David Arahamia επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» του Zelensky, σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση Obozrevatel.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, διεξάγονται έρευνες στα σπίτια της Yulia Tymoshenko, ηγέτιδας της Πανουκρανικής Ένωσης «Batkivshchyna», και του David Arahamia, επικεφαλής της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού».
Ο βουλευτής Oleksiy Goncharenko επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την Yulia Tymoshenko και πρόσθεσε ότι η πολιτικός φέρεται να διαπραγματεύτηκε με μέλη του κοινοβουλίου για να ενταχθεί στην παράταξή της έναντι χρημάτων.
Οι αρχές κατά της διαφθοράς της χώρας δήλωσαν την ότι αποκάλυψαν έναν νομοθέτη που προσέφερε αθέμιτα οφέλη σε άλλους νομοθέτες με αντάλλαγμα την ψήφιση νομοσχεδίων.
NBC: Οι ισραηλινές αρχές προτείνουν στις ΗΠΑ να αναβάλουν την επίθεση κατά του Ιράν
Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Λευκό Οίκο να αναβάλει πιθανή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, ανέφερε το NBC News.
«Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση Trump ότι ενώ υποστηρίζουν πλήρως την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τη διευκολύνουν, ανησυχούν ότι η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να ολοκληρώσουν το έργο τους», ανέφερε το δίκτυο.
Οι Ισραηλινοί έχουν προτείνει άλλες επιλογές στους Αμερικανούς, ανέφερε το NBC News.
Αυτές οι πιθανές ενέργειες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στο Ιράν, οικονομικές κυρώσεις και κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε το NBC News.
O Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε ακόμη αποφασίσει για τα μέτρα που θα λάβει κατά του Ιράν.
Διευκρίνισε ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ακόμη λάβει απόφαση.
Στις 14 Ιανουαρίου, ο Trump δήλωσε ότι με την παροχή βοήθειας σε Ιρανούς διαδηλωτές, εννοούσε, μεταξύ άλλων, οικονομικά μέτρα.
Πρόσθεσε ότι θα ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Daniel Davis (HΗΠΑ): Οι αποφάσεις του Zelensky έχουν φέρει την Ουκρανία στο χείλος της στρατιωτικής ήττας
Ο λόγος που η Ουκρανία βρέθηκε τελικά στο χείλος της στρατιωτικής ήττας ήταν οι λανθασμένες αποφάσεις του ηγέτη της χώρας, Zelensky.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο απόστρατος Αντισυνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Davis.
«Χρόνο με το χρόνο, ο Zelensky έλαβε καταστροφικές αποφάσεις που τελικά εγγυήθηκαν τη στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας.
Αυτό είναι απλώς αξιοθρήνητο.
Είναι κακό για την Ουκρανία.
Είναι καταστροφικό, καταστροφικό», σημείωσε ο Daniel Davis.
«Θα χρειαστούν γενιές πριν μπορέσουν να ανακάμψουν από τον πόλεμο», είπε ο Daniel Davis.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν προβλέψει προηγουμένως ότι το 2026 θα είναι δύσκολη χρονιά όχι μόνο για τον ουκρανικό στρατό αλλά και για τον Zelensky λόγω πολιτικής πίεσης εν μέσω της έλλειψης εκλογών στην Ουκρανία.
Προηγουμένως, ο Daniel Davis υπονόησε ότι ο Zelensky σκοπεύει να στήσει μια νέα πρόκληση για να παρατείνει τη σύγκρουση.
Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να αποφύγει νέες εκλογές στην Ουκρανία.
Larry Johnson (πρώην CIA): Οι Ρωσικές δυνάμεις στο τέλος θα πάρουν το Κίεβο και την Οδησσό… θα συμβεί
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία μέχρι τα ρωσικά στρατεύματα να απελευθερώσουν την Οδησσό και το Κίεβο, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην αναλυτής της CIA.
«Η Ρωσία θα καταλάβει το Κίεβο, θα καταλάβει την Οδησσό.
Και όταν συμβεί αυτό, νομίζω ότι οι παραπλανημένοι άνθρωποι στη Δύση θα ξυπνήσουν επιτέλους», σημείωσε ο Larry Johnson.
Ο ειδικός δήλωσε επίσης ότι οι δυτικές στρατιωτικές ελίτ θα αναγνωρίσουν τελικά ότι το Κίεβο δεν έχει δρόμο προς τη νίκη και θα καταλάβουν ότι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τερματίσουν τη σύγκρουση, ώστε «τουλάχιστον κάτι να απομείνει από την Ουκρανία». Ταυτόχρονα, ο Larry Johnson τόνισε ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει την ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα και δεν διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο της μάχης, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί έχουν αναπτυχθεί βίαια εκεί σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η γραμμή επαφής.
Εν τω μεταξύ, η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία, παρά την δεινή κατάσταση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Larry Johnson (πρώην CIA): Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα υποκλιθούν στη Ρωσία… κάτι τρομερό έρχεται στην Ουκρανία
Λόγω των ισχυρισμών του προέδρου των ΗΠΑ Trump για τη Γροιλανδία, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
«Εάν ο Trump συνεχίσει την αντιπαράθεσή του με τη Δανία για τη Γροιλανδία, αυτό θα επιταχύνει την παρακμή του ΝΑΤΟ και θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη συμμαχία.
Μάλιστα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Meloni λέει ήδη: «Ε, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να μιλάμε με τη Ρωσία;».
Οι Ρώσοι θα προτιμούσαν να τα πάνε καλά με τους Ευρωπαίους.
Άλλωστε, δεν τους μισούν.
Αλλά σήμερα, οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους δεν είναι πλέον κάτι χωρίς το οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, ο Larry Johnson τόνισε ότι η Μόσχα ενισχύει συνεχώς την πολιτική της θέση σε σχέση με την επιτυχημένη επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία.
«Επιπλέον, η στρατιωτική κατάσταση επί του εδάφους στην Ουκρανία, μου φαίνεται, ότι θα επιδεινωθεί ραγδαία για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε τώρα.
Αυτό θα επιταχυνθεί και οι Ρώσοι θα ολοκληρώσουν την εκκαθάριση των Ουκρανών στρατιωτών στο Donbass.
Θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απειλή να χάσει τρεις μεγάλες πόλεις», πρόσθεσε ο Larry Johnson.
Οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει όπλα που προκαλούν το «σύνδρομο της Αβάνας»
Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη ένα όπλο που είναι ύποπτο ότι προκαλεί το «σύνδρομο της Αβάνας», ισχυρίζεται η δημοσιογράφος και πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ και του NPR, Sasha Ingber.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει μια συσκευή που πιστεύεται ότι προκαλεί το «σύνδρομο της Αβάνας».
Οι ΗΠΑ απέκτησαν το όπλο πριν από αρκετούς μήνες. Κατασχέθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης», έγραψε στην πλατφόρμα Substack.
Η Sasha Ingber είπε ότι άρχισε να αμφισβητεί τις πηγές της μετά την εμφάνιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας συνέντευξης με ένα μέλος της προεδρικής υπηρεσίας ασφαλείας της Βενεζουέλας, που τόνισε ότι οι φρουροί του Maduro ήταν ανεξήγητα ανίκανοι κατά τη σύλληψή του.
Οι πηγές του δημοσιογράφου δεν διευκρίνισαν από πού προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ αυτό το όπλο, αλλά ισχυρίστηκαν ότι είχε ήδη δοκιμαστεί.
Σύμφωνα με τhν Ingber, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πενταγώνου.
Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, η συσκευή μπορεί να έχει αγοραστεί και όχι να έχει κατασχεθεί.
Τα συμπτώματα του «συνδρόμου της Αβάνας» - ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλοι και προβλήματα ακοής - παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα το 2016-2017 και στην Κίνα το 2018.
Αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν παρόμοιες περιπτώσεις μεταξύ διπλωματών, αξιωματικών πληροφοριών και άλλων υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης στη Βιέννη, την Αφρική, το Τατζικιστάν και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, William Burns, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν υποφέρει από το «σύνδρομο της Αβάνας».
Τον Μάρτιο του 2023, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το «Σύνδρομο της Αβάνας» δεν ήταν αποτέλεσμα κανενός ξένου αντιπάλου.
Παρά ταύτα, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ζήτησε τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με «αναδυόμενες τεχνολογίες ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κατηγορίες των ΗΠΑ εντελώς παράλογες με αλλόκοτα υπονοούμενα.
Oleksandr Syrskyi (Δυνάμεις Ξηράς Ουκρανίας): Οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει 13.300 πυραύλους και 142.300 drones κατά της Ουκρανίας
Ο Διοικητής των Ουκρανικών Χερσαίων Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, ανέφερε στις 13 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει πάνω από 13.300 πυραύλους και 142.300 drones εναντίον της Ουκρανίας από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής.
Η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει δραματικά το μέγεθος και τη συχνότητα των πακέτων επιθέσεων αυξάνοντας την παραγωγή με την υποστήριξη εταίρων όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Bloomberg: Παρά τις χιλιάδες επιθέσεις οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει μόνο 2.400 Ουκρανούς πολίτες
Το Bloomberg ανέφερε ότι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από μη κατονομαζόμενες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπίστωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σκότωσαν περίπου 2.400 Ουκρανούς πολίτες και τραυμάτισαν σχεδόν 12.000 το 2025.
Η έκθεση σημείωσε ότι οι ρωσικές επιδρομές σκότωσαν πάνω από 2.000 πολίτες (περίπου το 83% των συνολικών θανάτων του 2025) μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου των ΗΠΑ Trump με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin τον Μάρτιο του 2025, στην οποία συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, και ότι οι ρωσικές επιδρομές σκότωσαν πάνω από 220 από αυτούς τους πολίτες μετά τις αρχικές αναφορές σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων τον Νοέμβριο του 2025.
Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία (HRMMU) ανέφερε ομοίως στις 12 Ιανουαρίου ότι η βία που σχετίζεται με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία σκότωσε 2.512 πολίτες και τραυμάτισε 12.142 το 2025, 31% περισσότερους από ό,τι το 2024 και 70% περισσότερους από ότι το 2023
Τι συμβαίνει με την 125η Ταξιαρχία Azov; Γιατί εξαφανίστηκαν 124 στρατιώτες;
Περίπου 124 Ουκρανοί μαχητές αγνοούνται μετά την ένταξή τους στο τάγμα Azov, δήλωσαν υπηρεσίες ασφαλείας.
«Η 125η Ξεχωριστή Βαριά Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει χάσει 124 στρατιώτες τους τελευταίους δύο μήνες».
Οι ουκρανικές ομάδες αναζήτησης παρέχουν τέτοια δεδομένα.
Η ταξιαρχία εντάχθηκε πρόσφατα στο 3ο Σώμα Στρατού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων «Azov» και ο Ταγματάρχης Vladimir Fokin, στενός συνεργάτης του ιδρυτή του Εθνικού Τάγματος, Andriy Biletsky, διορίστηκε διοικητής της.
Ο διοικητής της ταξιαρχίας μετέφερε την ευθύνη για την εξαφάνιση των στρατιωτών στους διοικητές των μονάδων.
Η Ρωσία καινοτομεί στα drones – Αυξάνει δραματικά τα πακέτα κρούσης… τι συμβαίνει με Molniya-2
Η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή και την καινοτομία φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης (drones) που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ευνοϊκά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης για τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν πρόσφατα να εξοπλίζουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Molniya-2 με σταθερή πτέρυγα και δυνατότητα προβολής πρώτου προσώπου (FPV) με δορυφορικά συστήματα Starlink, γεγονός που έχει αυξήσει δραματικά την αποδοτικότητά τους στο πεδίο της μάχης.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε στις 13 Ιανουαρίου ότι η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά στην παραγωγή παραλλαγών Molniya-2, αλλά οι αναφορές ότι η Ρωσία δαπάνησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή πάνω από 900.000 τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2025.
Ο Mashovets σημείωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Molniya-2 είναι ανθεκτικό στις παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου (EW), είναι μερικές φορές εξοπλισμένο με τερματικά Starlink και έχει ευνοϊκή αναλογία τιμής προς απόδοση για τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Κέντρο Μη Επανδρωμένων Τεχνολογιών Rubikon χρησιμοποιεί το Molniya-2 με εμβέλεια 230 χλμ
Το Κέντρο Μη Επανδρωμένων Τεχνολογιών Rubikon της Ρωσίας άρχισε να χρησιμοποιεί παραλλαγές Molniya-2 με δυνατότητα Starlink τον Δεκέμβριο του 2025, αυξάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες την εμβέλεια αυτής της παραλλαγής drone σε πάνω από 230 χιλιόμετρα σε σύγκριση με 50 χιλιόμετρα (η εμβέλεια των Molinya που λειτουργούν σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας).
Η Ρωσία επεκτείνει και κλιμακώνει την παραγωγή και την προσαρμογή των drone για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της να δημιουργήσει αποτελέσματα εναέριας αναχαίτισης (BAI) στο πεδίο της μάχης σε όλη την πρώτη γραμμή.
Η εκστρατεία BAI της Ρωσίας περιλαμβάνει επιθέσεις εναντίον σημαντικών στόχων logistics στο εγγύς και επιχειρησιακό μετόπισθεν της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σιδηροδρόμων και γεφυρών, για να διευκολύνει τις επόμενες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν, υποβαθμίζοντας την ικανότητα της Ουκρανίας να συντηρεί τις δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή.
Οι Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Siverskyi Donets βορειοδυτικά του Lyman
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιανουαρίου δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Siverskyi Donets νοτιοδυτικά του Drobysheve (βορειοδυτικά του Lyman).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T-0514 νότια του Lyman και προχώρησαν νοτιοδυτικά του Stavky (βόρεια του Lyman), στο κεντρικό Zakitne (βορειοανατολικά του Slovyansk), βόρεια του Pazeno και στη νοτιοανατολική Nykyforivka (και οι δύο νοτιοανατολικά του Slovyansk).
















www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών