Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Quest: Πονοκέφαλος η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο πληροφορικής – Τι επηρέασε την κερδοφορία

Quest: Πονοκέφαλος η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο πληροφορικής – Τι επηρέασε την κερδοφορία
Χαμηλότερες επενδύσεις στο σύνολο του 2023 λόγω της καθυστέρησης της ανάπτυξης των ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα
Πονοκέφαλο προκαλεί η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο της πληροφορικής στη διοίκηση της Quest, καθώς στον εν λόγω κλάδο έχει υψηλό ανεκτέλεστο 500 εκατ. ευρώ και αναμένονται έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ψηφιακή μετάβαση του δημόσιου τομέα.
Όπως είπε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, η βασική ανησυχία είναι να βρεθεί το προσωπικό που θα εκτελέσει τα έργα, ενώ τα έργα που περιλαμβάνονται σήμερα στο ανεκτέλεστο έχουν ορίζοντα μέχρι και 3-4 χρόνια.
Ωστόσο, βάσει της εμπειρίας της διοίκησης το ανεκτέλεστο παρά την εκτέλεση που γίνεται μέσα στην κάθε χρήση βελτιώνεται αντί να μειώνεται.
Μάλιστα δεν έχει ακόμα σε αυτό το ανεκτέλεστο έργα του δημόσιου τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από τα 500 εκατ. ευρώ το 50% είναι έργα στο εξωτερικό και συνολικά 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημειώνεται, πως ο κλάδος της πληροφορικής δεν είναι ο μόνος κλάδος στην Ελλάδα που υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
Για παράδειγμα τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται και στον κατασκευαστικό κλάδο.
Η διοίκηση απέφυγε να δώσει κάποια εκτίμηση για το 2024, ενώ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης είπε πως οι υψηλές αποσβέσεις και τo χρηματοοικονομικό κόστος θα κρατήσει περίπου στα ίδια επίπεδα την καθαρή κερδοφορία, παρά την άνοδο του τζίρου και του EBITDA που φάνηκε στο εννεάμηνο.
Παράλληλα, μείωσε την εκτίμηση για το ύψος της επενδυτικής δαπάνης, αφού όπως φάνηκε στο εννεάμηνο οι επενδύσεις υποχώρησαν στα 13 εκατ. ευρώ από 28,8 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τώρα, για το σύνολο της χρήσης εκτιμάται ότι οι επενδυτικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 20-25 εκατ. ευρώ, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ.
Το κεφάλαιο κίνησης από την άλλη ήταν ενισχυμένο στο εννεάμηνο λόγω της ανάπτυξης στη Ρουμανία (Xiaomi) και τις ανάγκες του κλάδου των κλιματιστικών όπου η ζήτηση και τα περιθώρια κέρδους είναι ισχυρά.
Για το σύνολο της χρήσης θα είναι κάτω από το εννεάμηνο το ύψος της ανάγκης για κεφάλαιο κίνησης αλλά πάνω από το 2022, καθώς ο εμπορικός κλάδος χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος στο εννεάμηνο είχε αύξηση πωλήσεων 11,8%, EBITDA 59,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 9,6% και καθαρά κέρδη 31,9 εκατ. ευρώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι αποσβέσεις ήταν αυξημένες (10,1 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ) ενώ σχεδόν διπλάσιο ήταν και το χρηματοοικονομικό κόστος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης