Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ιστορική απόφαση: Τελικά δεν θα εκτελεστεί ο θανατοποινίτης που πάσχει από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια

ΗΠΑ - Ιστορική απόφαση: Τελικά δεν θα εκτελεστεί ο θανατοποινίτης που πάσχει από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια
Η εκτέλεσή του «θα παραβίαζε την Όγδοη Τροπολογία (του Συντάγματος) που απαγορεύει κάθε βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία», τόνισε ο δικαστής Robert Pitman
Ένας άνδρας που πάσχει από σχιζοφρένεια και είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία των πεθερικών του στο Τέξας το 1992, δεν θα εκτελεστεί, λόγω της ασθένειάς του, αποφάσισε σήμερα ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο, έπειτα από δικαστική διαμάχη 20 ετών.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Austin, της πρωτεύουσας αυτής της Πολιτείας, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση κρίνοντας ότι η ψυχική ασθένεια του Scott Panetti, 65 ετών σήμερα, «δεν του επιτρέπει να κατανοήσει τους λόγους της εκτέλεσή του».
Ο Panetti καταδικάστηκε σε θάνατο το 1995.
Η εκτέλεσή του «θα παραβίαζε την Όγδοη Τροπολογία (του Συντάγματος) που απαγορεύει κάθε βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία», πρόσθεσε ο δικαστής Robert Pitman επικαλούμενος μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, του 1986. Ο δικαστής έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που αφορούσε μόνο την ψυχική υγεία του θανατοποινίτη.
Η απόφαση «εμποδίζει την Πολιτεία του Τέξας να εκδικηθεί έναν άνθρωπο που πάσχει από σχιζοφρένεια βαριάς μορφής και ως αποτέλεσμα αντιλαμβάνεται με στρεβλό τρόπο τον κόσμο που τον περιβάλλει» δήλωσε ο δικηγόρος του, Gregory Wiercioch.
Μολονότι οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι ο Scott Panetti έπασχε από σχιζοφρένεια από νεαρή ηλικία, οι αρχές του Τέξας επέμεναν να εφαρμοστεί η θανατική ποινή αφού απορρίφθηκε και η ύστατη προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2003.
Τον Σεπτέμβριο του 1992 ο Panetti σκότωσε τα πεθερικά του μπροστά στα μάτια της συζύγου του, που τον είχε εγκαταλείψει, και της τρίχρονης κόρης τους.
Τρία χρόνια αργότερα ο δικαστής που τον δίκασε του έδωσε την άδεια, παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και των εισαγγελέων, να αναλάβει μόνος του την υπεράσπισή του.
«Ντυμένος με μπορντό καουμπόικη στολή, ο Panetti έλεγε ασυναρτησίες καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης» και κάλεσε ως μάρτυρες υπεράσπισης τον Ιησού Χριστό, τον δολοφονημένο πρόεδρο John F. Kennedy και τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, υπενθύμισε ο δικαστής Pitman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης