Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομακτική αποκάλυψη από το Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: Κανένας υγιής, ηλικίας 18–49 ετών δεν πέθανε από Covid - Γιατί εμβολιάστηκαν;

Τρομακτική αποκάλυψη από το Υπουργείο Υγείας Ισραήλ: Κανένας υγιής, ηλικίας 18–49 ετών δεν πέθανε από Covid - Γιατί εμβολιάστηκαν;
«Ήταν σίγουρα μια ασθένεια που στην πραγματικότητα έθεσε σε κίνδυνο μόνο τους ηλικιωμένους»
Σχετικά Άρθρα
Κανένας νεκρός σε ηλικία κάτω των 50 ετών που ήταν υγιής χωρίς υποκείμενα νοσήματα δεν έχει πεθάνει από COVID-19 στο Ισραήλ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανέφερε το ίδιο το Υπουργείο Υγείας.
«Μηδέν νεκροί ηλικίας 18–49 ετών χωρίς υποκείμενες νοσηρότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ (MOH) σε απάντηση μετά επίσημο αίτημα που κατέθεσε δικηγόρος κατόπιν αγωγών\.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η δήλωση ισχύει μόνο για θανάτους από COVID-19 όπου το Υπουργείο Υγείας διεξήγαγε αποσπασματική έρευνα και είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με τις υποκείμενες ασθένειες.
«Το μηδέν είναι ένας πολύ, πολύ σαφής αριθμός και δεν μπορεί να υπόκειται σε ερμηνεία», είπε ο Yoav Yehezkelli , ειδικός στην εσωτερική ιατρική και την ιατρική διαχείριση και πρώην λέκτορας στο Τμήμα Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. 
«Γιατί χρειάζονταν τότε όλα τα ακραία μέτρα: το κλείσιμο των σχολείων, ο εμβολιασμός των παιδιών και τα lockdown;» αυτός πρόσθεσε διερωτώμενος περί των περιορισμών που επιβλήθηκαν αναγκαστικά.

«Έλεγαν ψέματα επί 3 χρόνια»

Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν έπειτα από ένα αίτημα που υποβλήθηκε από τον δικηγόρο Ori Xabi, ο οποίος έχει υποβάλει πολλά παρεμφερή αιτήματα καθώς επιδιώκει να λάβει πληροφορίες από τον MOH σχετικά με την πανδημία COVID-19 και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.
Ο Xabi ζήτησε να μάθει τον μέσο όρο ηλικίας των ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19, τμηματοποιημένος ανά κατάσταση εμβολιασμού τη στιγμή του θανάτου, όπως και πόσοι ασθενείς με COVID-19 χωρίς υποκείμενη νοσηρότητα κάτω των 50 ετών πέθαναν. Επιπλέον, ζήτησε και τον ετήσιο αριθμό περιστατικών καρδιακής ανακοπής μεταξύ 2018 και 2022.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, η μέση ηλικία των εμβολιασμένων ασθενών με COVID-19 που πέθαναν ήταν 80,2 έτη. Ο μέσος όρος για τους μη εμβολιασμένους ήταν 77,4 χρόνια.
Το Υπουργείο Υγείας τόνισε ότι τα δεδομένα που έχουν για τις υποκείμενες ασθένειες των ασθενών είναι αποσπασματικά, καθώς στηρίζονται σε πληροφορίες που παρέχονται από τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους, εάν το επιλέξουν. 
Ως εκ τούτου, «οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την κατάσταση της υγείας του ασθενούς», έγραψε το MOH προσθέτοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών.
Δεν είναι σαφές γιατί το MOH απάντησε στο αίτημα του Xabi χρησιμοποιώντας μόνο περιπτώσεις όπου το Υπουργείο είχε διεξαγάγει έρευνα, και η οποία περιοριζόταν σε αποθανόντες ασθενείς όπου οι οικογένειες είχαν συνεργαστεί, αφού το 2020 το MOH είπε στην ισραηλινή Κνεσέτ —το ισραηλινό κοινοβούλιο— ότι χρησιμοποιούν ένα σύστημα νοημοσύνης που παρέχει εκτενείς πληροφορίες για αποθανόντες ασθενείς που είχαν «υποκείμενες ασθένειες».
Το σύστημα πληροφοριών του υπουργείου έχει δεδομένα για το φύλο, την ηλικία, την περιοχή κατοικίας και τα υποκείμενα νοσήλματα του θανόντος, σύμφωνα με το έγγραφο. Το σύστημα έδειξε ότι περίπου το 94 τοις εκατό των θανόντων ήταν 60 ετών και άνω και δεν υπήρχαν νεκροί από όσους ήταν υγιείς από άλλες παθήσεις.
Επιπρόσθετα, στις 4 Μαΐου 2020, η Ιατρική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας με επιστολή εξέδωσε οδηγίες στους επικεφαλής των νοσοκομείων και των ιατρικών τμημάτων των Οργανισμών Συντήρησης Υγείας —εθνικών οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης— για τον τρόπο συμπλήρωσης εγγράφων μετά τους θανάτους covid.
«Είναι λίγο αφελές» για το  εν λόγω Υπουργείο να λέει ότι δεν έχει τα πλήρη δεδομένα και πρόσβαση στα πιστοποιητικά θανάτου, δήλωσε ο Yehezkelli, ο οποίος ήταν επίσης ιδρυτής μιας ομάδας που συμβουλεύει τον γενικό διευθυντή του MOH.

«Λάθος Παρουσίαση»

Μελέτες και άλλα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του Στάνφορντ, Τζον Ιωαννίδη, δείχνουν ότι η θνησιμότητα από τον COVID-19, ακόμη και με την αρχική παραλλαγή, εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία.
«Ήταν σίγουρα μια ασθένεια που στην πραγματικότητα έθεσε σε κίνδυνο μόνο τους ηλικιωμένους», είπε ο Yehezkelli.
Στην ηλικία των 60 ετών, η πιθανότητα θνησιμότητας διπλασιαζόταν κάθε 5 χρόνια, ενώ κάτω από αυτή την ηλικία η θνησιμότητα ήταν αμελητέα και «τώρα βλέπουμε πραγματικά ότι ήταν μηδενική τουλάχιστον στην ηλικία των 50 ετών».
Η απάντηση του MOH έδειξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών από τον COVID-19 είναι περίπου τα 80 έτη, κάτι που δείχνει επίσης ότι «πρόκειται για ασθένεια των ηλικιωμένων, σχεδόν αποκλειστικά», είπε ο Yehezkelli.
«Αυτό σημαίνει μόνο ότι αυτό που μας έλεγαν για 3 χρόνια δεν ήταν αλήθεια», είπε.
Μπορεί να μην υπήρχαν πολλοί νέοι που αρρώστησαν σοβαρά, ωστόσο το MOH είχε δώσει έμφαση σε περιπτώσεις εγκύων γυναικών που νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση και νεαρών υγιών ατόμων που πέθαναν λόγω του COVID-19. Δεν ήταν η πραγματική κατάσταση, είπε.
«Δημιουργούσαν μια ψευδή παρουσίαση μιας πολύ σοβαρής επιδημίας που επηρεάζει ολόκληρο τον πληθυσμό και επομένως ολόκληρος ο πληθυσμός θα πρέπει επίσης να εμβολιαστεί, ανεξαρτήτως ηλικίας», είπε ο Yehezkelli.
Αν μιλάμε για άτομα κάτω των 50 ετών, αυτό σημαίνει ότι καμία έγκυος γυναίκα δεν πέθανε στην πραγματικότητα από COVID-19, είπε.
Η αιτιολόγηση που δόθηκε για τον εμβολιασμό εγκύων, νέων και παιδιών ήταν ότι και αυτές επηρεάζονται από τον COVID-19.
Ήταν γνωστό τότε ότι αυτό δεν συνέβαινε «και το βλέπουμε τώρα ξεκάθαρα», είπε ο Yehezkelli, υποστηρίζοντας ότι το MOH «έχασε την εμπιστοσύνη του κοινού» κάνοντας μια «ψευδή παρουσίαση» των κινδύνων του COVID-19.
«Τα εμβόλια έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπους στο κράτος του Ισραήλ και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο – η προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία είναι επικίνδυνη» απαντούσε το Υπουργείο υγείας της χώρας.
Μετά από διοικητική προσφυγή που υποβλήθηκε από τον Xabi και τους συναδέλφους του, το MOH δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες κατατμημένη ανά κατάσταση εμβολιασμού και ηλικία έως το τέλος αυτού του μήνα.
Αυτή η προσφυγή είναι μια εν εξελίξει υπόθεση που ακολούθησε αίτημα FOI που υποβλήθηκε στο MOH στις 10 Οκτωβρίου 2021, το οποίο δεν απαντήθηκε εντός του χρονικού πλαισίου σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία και τα δεδομένα που παρείχε η υπηρεσία κατά τη διάρκεια ορισμένων ακροάσεων έκτοτε, είναι ατελή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης