Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Θέατρο σκιών στις ΗΠΑ – Τρεις μύθοι και η... αλήθεια για το αμερικανικό χρέος των 32 τρισ. δολαρίων

Mises Institute: Θέατρο σκιών στις ΗΠΑ – Τρεις μύθοι και η... αλήθεια για το αμερικανικό χρέος των 32 τρισ. δολαρίων
Όταν οι ειδικοί που αντιτίθενται σε κάθε είδους χρεοκοπία επιμένοντας ότι θα έφερνε καταστροφή, αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι θα έφερνε καταστροφή για τους φίλους τους στη Wall Street και στην κυβέρνηση…
Σχετικά Άρθρα
Οι διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος συνεχίζονται… στην Ουάσιγκτον, με το ατύχημα, όσο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν τα βρίσκουν, να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερες πιθανότητες.
Όπως έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν το χρέος ως μοχλό διαπραγμάτευσης για το πώς θα δαπανηθούν τα ομοσπονδιακά δολάρια.
Με λίγα λόγια, τα περισσότερα από αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι θέατρο, γράφει το Mises Institute.
«Γνωρίζουμε πώς τελειώνουν πάντα αυτές οι διαπραγματεύσεις: το ανώτατο όριο του χρέους αυξάνεται, δημιουργούνται τεράστια ποσά νέου χρέους και οι ομοσπονδιακές δαπάνες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2013 το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από δέκα χρόνια, σε 32 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Την ίδια περίοδο, οι ομοσπονδιακές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από 80%, από 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2013, σε 6,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2022.
Και πάλι, λέει το Mises Institute, οι Αμερικανοί policy makers σκοπεύουν να διπλασιάσουν ξανά το εθνικό χρέος των ΗΠΑ και ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός.
Όσον αφορά λοιπόν την Ουάσιγκτον, όλα καλά…
Το ανώτατο όριο του χρέους θα αυξηθεί αρκετά, και το τρένο της φορολογίας δεν θα σταματήσει ποτέ.
Εξίσου σημαντικό είναι, βέβαια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην αθετήσει κανένα από τα τεράστια χρέη της για να διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό - και επομένως τεράστια ποσά ελλειμματικών δαπανών εις το επέκεινα.
Για να «αγοράσουμε», όμως, αυτό το αφήγημα, πρέπει να «αγοράσουμε» ακόμα μερικούς μύθους που οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθουσιωδώς επαναλαμβάνουν.
Αυτά τα ψέματα επιμένουν επειδή το καθεστώς πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους και τους φορολογούμενους ότι ό,τι κι αν γίνει, δεν θα επιτραπεί ποτέ να συμβεί καμία σημαντική αλλαγή στο status quo της φορολογίας και των δαπανών…

Οι τρεις μύθοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν λιτότητα: Στην Ουάσιγκτον, όταν οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη λέξη «cut» (περικοπές), συνήθως κάνουν λόγο για μικρές μειώσεις στον ρυθμό αύξησης των δαπανών.
Για παράδειγμα, εάν οι δαπάνες του Πενταγώνου αυξάνονται κατά 2% ετησίως (που ήταν πράγματι ο μέσος όρος την περασμένη δεκαετία), τότε μια αύξηση του επόμενου έτους κατά 1,5% θα καταγγελθεί από ορισμένους ως «κούρεμα».
Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι καθόλου cut, φυσικά.
Οι δαπάνες έχουν αυξηθεί.
Αλλά στο μυαλό των πολιτικών της Ουάσιγκτον, τα χρήματα των φορολογουμένων είναι δικαιωματικά δικά τους, επομένως οποιαδήποτε επιβράδυνση στη ροή του δωρεάν χρήματος χαρακτηρίζεται ως «cut».
Αυτά πρέπει να σκεπτόμαστε όταν οι υποστηρικτές των απεριόριστων αυξήσεων του ανώτατου ορίου του χρέους θρηνούν για «περικοπές» στην Κοινωνική Ασφάλιση ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα πρόνοιας.
Στην τρέχουσα συζήτηση, οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι θέλουν «λιγότερες δαπάνες από πέρυσι» για το οικονομικό έτος 2023, και στη συνέχεια ένα «ανώτατο όριο» στις δαπάνες οι οποίες θα μειώνονται κάθε χρόνο 1% για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Αλλά προτού κάποιος ισχυριστεί ότι αυτό είναι πράγματι κάποιου είδους ουσιαστική «περικοπή», ας δούμε τις ομοσπονδιακές δαπάνες τα τελευταία είκοσι χρόνια (το σύνολο του οικονομικού έτους 2023 είναι η πρόβλεψη του CBO):

Μετά από κάποια τιθάσευση των δαπανών κατά τη δεύτερη θητεία του Obama, οι δαπάνες επιταχύνθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνηση του Trump, μέχρι που έφτασαν σε νέα υψηλά.
Ο Trump διπλασίασε τις τεράστιες αυξήσεις των δαπανών κατά τη διάρκεια της Covid.
Φυσικά, αυτή η άνοδος συνεχίστηκε κατά τα χρόνια του Biden, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να παραμένουν τώρα πολύ πάνω από την τάση.
Πράγματι, για να επανέλθουν οι δαπάνες στα επίπεδα του 2019 θα απαιτηθούν τεράστιες περικοπές, άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Αυτό σίγουρα δεν είναι στα σχέδια των Ρεπουμπλικανών αυτήν τη στιγμή…
Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν μια μικρή μείωση των δαπανών από την εκτίμηση του CBO το 2023 (από 6,4 τρισεκ. δολ. το 2022 στα 6,27 τρισεκ. δολ.).
Ακόμη όμως και με αυτήν την επιβράδυνση, δεν υπάρχει κίνδυνος ο κινητός μέσος όρος 5 ετών να πέσει κάτω από αυτό που ήταν το 2022.
Σύμφωνα με το σχέδιο του GOP (Ρεπουμπλικανοί), μετά την προτεινόμενη ελάχιστη μείωση για το 2023, σκοπεύει να επιστρέψει σε ετήσιες αυξήσεις κατά 1%.
Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό το «όριο» στις ετήσιες αυξήσεις στο 1% δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικό για τα μελλοντικά Συνέδρια.
Το Κογκρέσο μπορεί να ξεχάσει οποιαδήποτε προηγούμενη συμφωνία και να αυξήσει τις δαπάνες για να καλύψει τις αντιληπτές «ανάγκες» ανά πάσα στιγμή.
Μάλλον, οι «περικοπές» για τις οποίες ακούμε είναι πιθανό να μοιάζουν με τη λεγόμενη «απομόνωση» που ακούγαμε συνέχεια το 2013.
Αυτό υποτίθεται ότι εγκαινίαζε την εποχή της λιτότητας.
Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές δαπάνες και το χρέος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε.
Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να περικόψουν τις δαπάνες είναι αληθινός μόνο βραχυπρόθεσμα.
Οι δαπάνες παραμένουν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να παραμένουν, πολύ πάνω από τις τεράστιες (τότε) αυξήσεις του προϋπολογισμού του Trump για το 2019.
Οι μεγάλες δαπάνες δεν εξαφανίζονται.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αθετήσει ποτέ χρέος: Περιόπτη θέση στη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους και τον προϋπολογισμό είναι ο συχνά επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν αμέσως για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα αθετήσουν τα χρέη τους.
Προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού μας λένε πως οι ΗΠΑ πληρώνουν πάντα τα χρέη τους.
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ψέμα.
Οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει στο παρελθόν.
Στον απόηχο της Αμερικανικής Επανάστασης, οι ΗΠΑ χρεοκόπησαν αθετώντας εγχώρια δάνεια.
Μετά τη θέσπιση του νέου συντάγματος το 1790, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναδιάρθρωσε το χρέος με λιγότερο ευνοϊκούς όρους για τους επενδυτές.
Αυτό είναι χρεοκοπία.
Έπειτα, υπήρξε η χρεοκοπία του δολαρίου του 1862.
Εκδόθηκαν ομόλογα 60 εκατ. δολ.
Λιγότερο από πέντε μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1862, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αθέτησε πληρωμές ομολόγων.
Ίσως η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν η χρεοκοπία του Liberty Bond το 1934.
Οι ΗΠΑ ήταν υποχρεωμένες να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε χρυσό.
Ο Franklin Roosevelt αποφάσισε να αθετήσει το σύνολο του εγχώριου χρέους αρνούμενος να πληρώσει χρυσό στους Αμερικανούς και υποτίμησε το δολάριο κατά 40% έναντι του συναλλάγματος.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να καλύψουν αυτά τα ομολογιακά συμβόλαια.
Ήταν επίσης χρεοκοπία.
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα μια μικρή χρεοκοπία το 1979.
Όπως σημείωσε ο Jason Zweig το 2011:
Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1979, εν μέσω υπολογιστικών δυσλειτουργιών, μεγάλης ζήτησης από μικρούς επενδυτές και στον απόηχο της συζήτησης στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, οι ΗΠΑ απέτυχαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές ομολόγων ύψους 122 εκατ. δολ.
Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε το πρόβλημα καθυστέρηση και όχι ως χρεοκοπία.
Ενώ το σφάλμα επηρέασε μόνο ένα ελάχιστο κλάσμα του χρέους των ΗΠΑ, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια -τότε γύρω στο 9%- εκτινάχθηκαν κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και οι ΗΠΑ μηνύθηκαν αμέσως από τους κατόχους ομολόγων για παραβίαση της σύμβασης.
Έτσι, την επόμενη φορά που ο Joe Biden ή η Janet Yellen βγουν στην τηλεόραση για να επιμείνουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ χρεοκοπήσει να ξέρετε ότι σας λένε ψέματα.

Η χρεοκοπία είναι το τέλος του κόσμου: Οποιαδήποτε συζήτηση για χρεοκοπία είναι βέβαιο ότι θα φέρει προβλέψεις οικονομικής καταστροφής.
Όσοι έχουν βιώσει μια ή δύο οικονομικές κρίσεις θα ξέρουν πώς λειτουργεί αυτό.
Μόλις εμφανιστούν προβλήματα στην οικονομία, το καθεστώς παρατάσσει «ειδικούς» για να μας πουν ότι εάν η κυβέρνηση δεν εξουσιοδοτηθεί να ξοδεύει ατελείωτα σε προγράμματα διάσωσης και «κίνητρα», τότε η οικονομία θα καταρρεύσει, η ανεργία θα αυξηθεί και θα δούμε την κόλαση επί Γης.
Οι φορολογούμενοι σίγουρα το άκουσαν αυτό το 2008 και το 2009, καθώς το καθεστώς επέμενε ότι πρέπει να είναι ελεύθερο να παραδώσει τρισεκατομμύρια δολάρια προς διάσωση πλουσίων τραπεζιτών και αυτοκινητοβιομηχανιών.
Μας είπαν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι σε θέση να τυπώνει τρισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους.
Μας είπαν ότι αυτό θα «φτιάξει» την οικονομία.
Φυσικά, όταν η ύφεση αποδείχθηκε ότι ήταν η χειρότερη από το 1982, οι «ειδικοί» είπαν τότε -χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο- τα πράγματα «θα ήταν χειρότερα» χωρίς τις διασώσεις τους.
Το ίδιο ακούμε τώρα, δεδομένου ότι το αμερικανικό χρέος είναι άνω των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Δώστε μας νέες αυξήσεις ανώτατου ορίου χρέους χωρίς δεσμεύσεις» φαίνεται να είναι η μόνιμη επωδός.
Χωρίς αυτή τη λευκή επιταγή, μας λένε, θα υπάρξει οικονομική καταστροφή.
Ο Trump υστερικά το ίδιο πράγμα όταν ζήτησε να περάσει το «σχέδιο διάσωσης» ύψους 2,2 τρισ.
Μας λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και κάθε αντίθεση κίνηση είναι «απερίσκεπτη».
Αντίθετα, όλες οι νέες δαπάνες πρέπει να εγκριθούν διότι θα αντιμετωπίσουμε συνέπειες αργότερα.
Αλλά το «αργότερα» δεν έρχεται ποτέ.
Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, επιμένουν οι ειδικοί, θα καταστρέψει την οικονομία.
Λοιπόν, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό το αφήγημα.
Και ναι, το σημερινό τεράστιο ομοσπονδιακό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί.
Δεν είναι καν διαχειρίσιμο.
Σημειώνεται πως οι τόκοι του χρέους καταναλώνουν σταδιακά όλες τις άλλες ομοσπονδιακές δαπάνες.
Με τα επιτόκια να αυξάνονται, η εξυπηρέτηση του χρέους δυσκολεύει.
Σύμφωνα με ανάλυση της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό:
Οι καθαροί τόκοι θα ξεπεράσουν τις αμυντικές δαπάνες έως το 2028, τις δαπάνες για το Medicare έως το 2044 και τις δαπάνες Κοινωνικής Ασφάλισης έως το 2050, γεγονός το οποίο σημαίνει πως η πληρωμή τόκων είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κονδύλι του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
Μέχρι το 2053, οι καθαροί τόκοι θα καταναλώνουν περίπου το 7,2% του αμερικανικού ΑΕΠ - σχεδόν το 40% των ομοσπονδιακών εσόδων.
Είναι σαφές σε αυτό το σημείο ότι η μοναδική στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να αντιμετωπίσει αυτό είναι να φουσκώσει το δολάριο μέσω νομισματικής χαλάρωσης, να μειώσει τα επιτόκια και να αποπληρώσει το χρέος σε υποτιμημένα δολάρια.
Η αποπληρωμή χρεών με υποτιμημένα δολάρια είναι ένας τύπος αθέτησης υποχρεώσεων, αλλά αυτή η μέθοδος βοηθά στην απόκρυψη του πιστωτικού γεγονότος.
Μην αυταπατάσθε: όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιλέγει να διαχειριστεί τα χρέη της φουσκώνοντας το δολάριο, αθετεί τις υποχρεώσεις της.
Μια πιο ειλικρινής και ορθολογική προσέγγιση θα ήταν η κλασική χρεοκοπία.
Αντί να προσπαθείς να διογκώσεις ανέντιμα την υποχρέωση χρέους.
Μια τίμια ομοσπονδιακή κυβέρνηση απλώς θα παραδεχόταν ότι μπορεί να αντέξει οικονομικά να αποπληρώσει το χρέος της μόνο σε κάποιο μειωμένο ποσό: ας πούμε, 90 σεντς στο δολάριο, ή λιγότερο.
Φυσικά, αυτό θα προκαλούσε άνοδο των επιτοκίων, όπως συνέβη στο παρελθόν όταν οι ΗΠΑ είχαν χρεοκοπήσει.
Από την άλλη, αυτή θα ήταν απλώς η διαδικασία προσαρμογής των επιτοκίων με τους πραγματικούς κινδύνους που συνεπάγεται η επένδυση στο δημόσιο χρέος.
Το τρέχον πολιτικό status quo, ωστόσο, βασίζεται στην προστασία των επενδυτών -και όχι των φορολογουμένων που πληρώνουν τελικά όλους τους λογαριασμούς- από τον κίνδυνο.
Αυτή η μέθοδος μετατροπής του χρέους σε πληθωρισμό είναι ελκυστική για τις κυβερνήσεις και τους μετέχοντες στη Wall Street, επειδή μεταθέτει το βάρος των δαπανών στους απλούς αποταμιευτές και καταναλωτές.
Είναι αυτοί που πληρώνουν το πραγματικό ακριβών κατοικιών, του στασιμοπληθωρισμού και της πτώσης των πραγματικών μισθών.
Όταν οι ειδικοί αντιτίθενται σε κάθε είδους χρεοκοπία επιμένοντας ότι θα έφερνε καταστροφή, αυτό που πραγματικά εννοούν είναι ότι θα έφερνε καταστροφή στους φίλους τους στη Wall Street και στην κυβέρνηση…
Οι ειδικοί προτιμούν το status quo που είναι μια αργή πληθωριστική καταστροφή που συμβαίνει στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών των απλών Αμερικανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης