Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H συντριπτική νίκη Μητσοτάκη φέρνει αναβαθμίσεις - «Σήμα» από τους οίκους αξιολόγησης

H συντριπτική νίκη Μητσοτάκη φέρνει αναβαθμίσεις - «Σήμα» από τους οίκους αξιολόγησης
Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προαναγγέλλουν οι οίκοι αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προαναγγέλλουν οι οίκοι αξιολόγησης στον απόηχο της συντριπτικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της (21/5), ενώ προεξοφλούν άνετη επικράτηση και στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, η οποία θα οδηγήσει στον σχηματισμό μίας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Scope Ratings: Credit positive για την Ελλάδα η νίκη της ΝΔ - Η επενδυτική βαθμίδα και οι κίνδυνοι

Credit positive για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές (21/5).
«Η συνέχεια της πολιτικής που απορρέει από την αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και η μακροπρόθεσμη συνέχιση της πρόσφατης προόδου θα στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας», σημειώνουν οι αναλυτές.
«Ο πρώτος γύρος των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα απέφερε ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, τοποθετώντας το συντηρητικό κόμμα σταθερά στην πρώτη θέση (Σχήμα 1) και καθιστώντας σχεδόν αναπόφευκτο τον δεύτερο γύρο εκλογών στις 25/6.
Στον δεύτερο γύρο, το μεγαλύτερο κόμμα θα μπορούσε να λάβει έως και 50 έδρες μπόνους, αυξάνοντας την πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία», σημειώνει η Scope.

Η επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν αξιολογείται σήμερα με επενδυτική βαθμίδα από τη Scope.
Ωστόσο, για να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από το 2010, η μεταρρυθμιστική δυναμική, η συνετή δημοσιονομική στάση και η ενισχυμένη σχέση με την Ευρώπη, παράγοντες που στήριξαν τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.
Η χώρα έχει επωφεληθεί από τη στήριξη της ΕΚΤ μετά την κρίση της Covid-19 μέσω της απαλλαγής από την επιλεξιμότητα των εξασφαλίσεων.
Όμως, για να διατηρηθεί το backstop της ΕΚΤ απαιτείται συνεχής συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Τυχόν απροσδόκητη επιστροφή σε ένα πιο ταραχώδες πολιτικό σκηνικό, η μη τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και η οπισθοχώρηση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσφατη πρόοδο.

Η Ελλάδα έμεινε όρθια μετά από μια δύσκολη δεκαετία

Τα τελευταία 15 χρόνια, η ελληνική οικονομία υπέστη πτώση της παραγωγής της κατά 30% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο της από το 2008-13.
Υπέστη κρατική χρεοκοπία, κερδοσκοπία των αγορών για έξοδο από το ευρώ, αυστηρή λιτότητα, τραπεζική κρίση και, πιο πρόσφατα, ύφεση που προκλήθηκε από την covid και κρίση κόστους ζωής.
Όμως η χώρα επέμεινε, υιοθετώντας φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και αυξάνοντας σημαντικά τις επενδύσεις και την οικονομική της ανταγωνιστικότητα.
Η ολοκλήρωση της εποπτείας μετά τη διάσωση και η συναφής ελάφρυνση του χρέους της ευρωζώνης που εξαρτάται από την πολιτική, το περασμένο καλοκαίρι, αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της Ελλάδας.
Η πρόοδος της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην πορεία της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Η Scope έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά πέντε βαθμίδες αξιολόγησης από Β- σε ΒΒ+ από την πρώτη δημόσια αξιολόγηση του κράτους το 2017 (Σχήμα 2) και ήταν ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα μόνο κατά μία βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα, τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Scope ήταν επίσης ο πρώτος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που έθεσε θετική προοπτική στην αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας.

Σημαντικές οικονομικές προκλήσεις παραμένουν στον ορίζοντα

Στο τέλος του 2022, η τριμηνιαία παραγωγή της Ελλάδας παρέμενε 22% κάτω από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - ενδεικτικό παράδειγμα των ιστορικών οικονομικών προκλήσεων των τελευταίων 15 ετών.
Και αυτό παρόλο που αναβαθμίσαμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη από 1,3% σε 2,2% για το 2023, ακολουθούμενη από 1,4% για το 2024 (αναθεωρημένη από 2%) - διατηρώντας την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη από τις κορυφές της κρίσης του Covid-19.
Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από την κορύφωση του 28% και αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 10,9% το 2023 και το 2024.
Οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν το εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις έχουν ανακάμψει στο 95% των προ της πανδημίας επιπέδων κατά το έτος έως τον Φεβρουάριο του 2023.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σχετικής φτώχειας στην ΕΕ. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ (μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία).
Τα capital controls καταργήθηκαν και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί από σχεδόν 50% τον Ιούνιο του 2017 σε 8,2%.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε 1,8%.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι αυξημένο, στο 171% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αν και κάτω από το ανώτατο επίπεδο του 206% το 2020. Η Scope προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 143% του ΑΕΠ έως το 2028, σύμφωνα με ένα αισιόδοξο σενάριο χωρίς σημαντικές ανατροπές στην ανάκαμψη. Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως, το spread του ελληνικού χρέους προς τη Γερμανία έχει πέσει κάτω από τις 140 μ.β. από 295 μ.β. τον περασμένο Οκτώβριο- και σε επίπεδο ρεκόρ 48 μ.β. κάτω από εκείνο της Ιταλίας με επενδυτική διαβάθμιση (BBB+/σταθερό).
Η Ελλάδα παρουσίασε ένα ισοσκελισμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο πέρυσι - ξεπερνώντας τις περισσότερες προσδοκίες.
Παρ' όλα αυτά, επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσον θα διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως και πόσο ανθεκτικό θα αποδειχθεί το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας υπό συνθήκες ελαφρύτερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας και ουσιαστικότερης πρόσβασης στις αγορές.
Η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία επανεξέτασης της Ελλάδας από το Scope είναι η 4η Αυγούστου.

DBRS: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ μετά και τις επόμενες εκλογές στις 25/6

Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν φτάνουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη ΝΔ, εκτιμά η DBRS στο σημερινό (23/5) σχόλιο της για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 στην Ελλάδα.
Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την DBRS.
Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τα κονδύλια ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από την DBRS Morningstar σε ΒΒ (high) με Σταθερή προοπτική.

Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2023

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής πολιτικής σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την DBRS.
Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και η στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστήριξαν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενο από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα.
Η εφαρμογή του RRF αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 της κυβέρνησης, η δημοσιονομική θέση θα βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ.
Κατά την εκτίμηση της DBRS, η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία της, ωστόσο, παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με οικονομικές κληρονομιές, όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.

Standard & Poor's: Οι Έλληνες έδωσαν εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - Αυτές θα φέρουν και την αναβάθμιση

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου 2023 υποδηλώνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει ο οίκος Standard & Poor's, στο σύντομο σχόλιο του για τις εκλογές της Ελλάδας, το οποίο όμως φέρει την επισήμανση ότι δεν αποτελεί ενέργεια αξιολόγησης (rating action).

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, η νυν κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά η S&P Global Ratings δεν αναμένει ότι η επιτυχία της ΝΔ θα μεταφραστεί σε απόλυτη πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές έως τις αρχές Ιουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα των μπόνους εδρών, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.
Αν και η ΝΔ θα παραμείνει πρωτοπόρος στις επόμενες εκλογές, αν δεν καταφέρει να επαναλάβει την επιτυχία, τα κόμματα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συνομιλίες για συνασπισμό.

Τι θα φέρει την αναβάθμιση

Στις 23 Απριλίου 2023, ο οίκος υπενθυμίζει ότι αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις σε "BB+/B".
Όπως αναφέρει θα μπορούσε να αυξήσει τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο των προβλέψεών έως το 2026.
Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθεί από το κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Moody's: «Πιστωτικά θετική» η κυβερνητική συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας

Πιστωτικά θετική (credit positive) θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα ο οίκος Moody's, καθώς αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες μια ισχυρής κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο του οίκου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενδεχομένως στις δεύτερες εκογές, θα σημάνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές πολιτικές που βελτιώνουν την πιστωτική θέση της Ελλάδος.
Και αυτή η προοπτική είναι credit positive καθώς ανοίγει το δρόμο προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το Ba2 από το Ba3.
Όπως αναφέρει η Moody's, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη συγκέντρωσε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να της λείπουν μόνο λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει τον συνασπισμό, ένας δεύτερος γύρος εκλογών θα διεξαχθεί πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου.
Αυτός ο δεύτερος γύρος θα γίνει βάσει ενός εκλογικού νόμου που επαναφέρει το πριμ πλειοψηφίας, ξεκινώντας από 20 έδρες για το πρώτο κόμμα, εάν έχει ποσοστό 25%, και αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.
Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας άλλης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα υποδηλώνει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που αποτελεί πιστωτικό θετικό γεγονός.
Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας".

JP Morgan: Εγγύηση δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Ως εγγυητή των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων βλέπει η JP Morgan την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογες.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.
Η κεντροδεξιά ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από το αναμενόμενο.
Η ΝΔ κατέκτησε το 41% των ψήφων (σε σύγκριση με το 35% των δημοσκοπήσεων), ενώ ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κατακόρυφα με μόλις 21% των ψήφων (σε σύγκριση με το 29% των δημοσκοπήσεων).
Ωστόσο, δεδομένου του συστήματος της αναλογικής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ δεν κατάφερε να επιτύχει πλειοψηφία εδρών.
Επομένως, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουνίου παραμένει το πιθανότερο αποτέλεσμα.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες, το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η ΝΔ θα μπορέσει να επιτύχει μια απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, χάρη σε έναν διαφορετικό εκλογικό μηχανισμό που απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους.
Συγκεκριμένα, το όριο για την πλειοψηφία με το σύστημα μπόνους είναι κοντά στο 38%, επομένως η ΝΔ φαίνεται να έχει ένα περιθώριο ασφαλείας με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη θητεία για τη ΝΔ και τον αρχηγό της Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.
Κατά την άποψη της JP Morgan, μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πορεία των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων.
Έτσι, συνεχίζει να αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Teneo: Η κυριαρχία της ΝΔ με αδύναμη αντιπολίτευση, εγείρει ανησυχίες για τις πελατειακές σχέσεις

Από την άλλη πάντως, ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo, προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκύπτουν από την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερα αδύναμη αντιπολίτευση.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ευπρόσδεκτο από τους επενδυτές, αλλά η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να εγείρει ανησυχίες για τις πελατειακές σχέσεις και την ποιότητα στην άσκηση πολιτικής» υποστήριξε μιλώντας στο Politico.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόισε πως «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας τη ΝΔ σε θέση να κυριαρχήσει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και να κυβερνήσει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης