Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες – Χαμηλός ο τζίρος

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέες πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες – Χαμηλός ο τζίρος
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης και η δική μας αγορά ακολουθεί. Συνεχίζεται η υποχώρηση με επίκεντρο τις τράπεζες. Το πολιτικό ρίσκο που είχε υποβαθμιστεί πριν λίγες μέρες επιστρέφει και μαζί με κάποιες ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος φέρνουν απώλειες. Ο τζίρος έχει υποχωρήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μετράμε εισηγμένες με μονοψήφιο p/e και είναι πολλές. Μπορεί να βλέπουμε μία μείωση της ζήτησης στις αρχές του 2023 και να είναι επιφυλακτικές οι προοπτικές, αλλά μη βιαστείτε να πείτε κάποιες μετοχές ακριβές επειδή μπορεί να έχουν ανάλογη ή και λίγο μικρότερη κερδοφορία φέτος. Εδώ πάνε να εξαγοραστούν εταιρείες με p/e τριψήφιο. Υπάρχουν φθηνές μετοχές επομένως και μη μπαίνουμε στην κουβέντα τι θα γίνει αν ή πως πάει φέτος και τέτοια. Ή να την κάνουμε για όλες ή για καμία. Το βλέμμα μας στα αποτελέσματα αυτές τις μέρες και μέχρι να ολοκληρωθούν θα αναλύουμε καθημερινά και μετά θα κάνουμε και επικαιροποίηση επιλογών της στήλης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το αν θα μπει ή όχι η Πειραιώς στον MSCI, είναι το θέμα στον τραπεζικό κλάδο. Από εκεί που ήταν σίγουρη η είσοδος, τώρα θεωρείται ότι δεν πρόκειται να μπει. Κάποιες τελευταίες εκθέσεις από αναλυτές που προσπαθούν να βρουν τις αλλαγές δείχνουν χαμηλή έως μηδενική πιθανότητα. Έτσι πιέζεται η μετοχή που όμως έχει δώσει υπερκέρδη το προηγούμενο διάστημα. Χθες, στη Νέα Υόρκη, υπήρξε μία αναζωπύρωση της τραπεζικής κρίσης και επηρεάστηκαν οι δείκτες. Χάνει 1,5% ο τραπεζικός δείκτης. Όλες οι συστημικές με απώλειες πάνω από 1%.

ΕΥΔΑΠ: Μετοχή του FTSE 25 την αφήνουν με 37 τεμάχια να ανοίγει στο -2,24%.

COCA COLA: Με άνοδο η μετοχή και βάζει πλάτη. Κρατάει αποτίμηση πάνω από 10 δισ. ευρώ.

VIOHALCO: Με διαθέσεις για νέα ανοδική, αν το επιτρέψει το κλίμα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μας άρεσαν συνολικά τα αποτελέσματα αν και στο τέταρτο τρίμηνο είδαμε κάτι που έχει φανεί και σε άλλες εταιρείες. Έκατσε δηλαδή η ζήτηση, υπήρξε πίεση στις τιμές και προσπάθεια να μειωθούν τα αποθέματα από τους πελάτες. Σίγουρα επηρέασε, αλλά ο ισολογισμός είναι πολύ ισχυρός και όλοι οι δείκτες αρκετά χαμηλοί. Η αποτίμηση είναι αστεία. Έχουμε σε ξεχωριστό θέμα μία πιο αναλυτική παρουσίαση.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Ιστορικά υψηλές επιδόσεις πέτυχε ο όμιλος το 2022 με το τζίρο να ανέρχεται στα 231,22 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 23,5%, τα EBITDA να ανέρχονται στα 21,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 47,5% και τα καθαρά κέρδη στα 11,14 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 169%. Με αποτίμηση 48 εκατ. ευρώ το p/e είναι μονοψήφιο. Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται πως η Γ.Σ. θα αποφασίσει εάν θα δοθεί μέρισμα, ενώ στον ισολογισμό αναφέρεται πως δε θα δοθεί. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει είναι υψηλές και έχουν προγραμματιστεί και άλλες. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές όμως είναι φτωχές και ο δανεισμός υψηλός. Πρέπει να ενταθούν οι εισπράξεις απαιτήσεων.

MΙG: Με 87,779% η Τράπεζα Πειραιώς μετά τη δημόσια πρόταση. Ορθά έπραξαν οι επενδυτές και έδωσαν τις μετοχές τους. Ούτε στα όνειρά τους τέτοια τιμή… Με 1.000 τεμάχια άνοιξε σήμερα στο -14,63% και στα 0,1610 ευρώ.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Πωλήσεις 20 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,86 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ

ΔΟΥΡΟΣ: Πριν αρκετά χρόνια κάποιοι επενδυτές από την Κρήτη απέκτησαν ποσοστό στην εταιρεία και είχαν σχέδια, μέχρι που πήγαν στη Γενική Συνέλευση και βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες… Παραμένουν στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά νομίζουμε πως έχουν διαγράψει την επένδυση. Από το κακό στο χειρότερο η εταιρεία και εκεί που προσπαθούσε να τα βρει με τις τράπεζες, να δώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να βάλει κάποια λεφτά, μάλλον δεν έγινε κάτι. Κρίμα, γιατί το ρούχο ήταν καλό, αν και κάπως ακριβό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης