Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα της Πλ.Θράκης – Μονοψήφιο p/e, χαμηλό p/bv, υψηλό μέρισμα

Μια ματιά στα αποτελέσματα της Πλ.Θράκης – Μονοψήφιο p/e, χαμηλό p/bv, υψηλό μέρισμα
Η εικόνα της συνολικής πορείας κρίνεται θετική και εντός των εκτιμήσεων της διοίκησης, ενώ συνολικά ισχυρός είναι ο ισολογισμός
Σχετικά Άρθρα
Αν και το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης 2022 δεν έδωσε κάτι στην τελική γραμμή στον όμιλο της Πλαστικά Θράκης, ο τζίρος και τα EBITDA ενισχύθηκαν σε σύγκριση με τα αποτελέσματα εννεαμήνου που είχε ανακοινώσει.
Η ζήτηση υποχώρησε, ενώ σημαντική ήταν η πίεση για μείωση τιμών μετά και την πτώση των τιμών των πρώτων υλών.
Το ενεργειακό παρέμεινε υψηλό όπως και το μεταφορικό στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι πελάτες λόγω της αβεβαιότητας εστίασαν στη μείωση των αποθεμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η εικόνα πάντως της συνολικής πορείας κρίνεται θετική και εντός των εκτιμήσεων της διοίκησης, ενώ η κερδοφορία δίνει χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών, όπως αναμενόταν.
Παράλληλα καλή είναι και η μερισματική απόδοση (6%) και σε χαμηλά επίπεδα έχει κινηθεί ο καθαρός δανεισμός παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις υποχώρησαν 7,9% και στα 394,3 εκατ. ευρώ, καθώς το 2022 ήταν μειωμένα τα έσοδα από τα προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία και δεν αποτελούν βασική δραστηριότητα.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 48,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 25,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 64,3% λόγω της μη επανάληψης των κερδών που σχετίζονται με τα προϊόντα της πανδημίας. Τα κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα ήταν σημαντικά μειωμένα, αλλά περίπου στα 4,3 εκατ. ευρώ (κέρδη προ φόρων). 
Σημειώνεται πως τα κέρδη είναι αυξημένα κατά 4,5 εκατ. ευρώ από αντιλογισμό προεξόφλησης μακροχρόνιας απαίτησης του ΟΑΕΔ.
Η διοίκηση είχε ενημερώσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ότι θα έχει κέρδη προ φόρων κοντά στα 25 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες και πως το τελευταίο τρίμηνο είναι παραδοσιακά το πιο αδύναμο.
Το συνολικό μέρισμα ανέρχεται στα 0,258336 ευρώ ανά μετοχή και μετά την αφαίρεση του προσωρινού, το υπόλοιπο ανέρχεται στα 0,1897 ευρώ (μικτό).
Η αποτίμηση της Πλαστικά Θράκης ανέρχεται στα 188 εκατ. ευρώ και με βάση τα κέρδη του 2022 το p/e διαμορφώνεται στις 7,3 φορές.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 263,74 εκατ. ευρώ και δίνουν p/bv 0,71 φορές, ενώ ο συνολικός δανεισμός ήταν στα 61,067 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 39,61 εκατ. ευρώ, που δίνουν καθαρό δανεισμό 21,457 εκατ. ευρώ.
Οι ταμειακές ροές ήταν στα 13 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες και δεν κάλυψαν τις υψηλές επενδυτικές (37,8 εκατ. ευρώ), αυξάνοντας το δανεισμό και μειώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και πάλι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο καθαρός δανεισμός.
Επιπλέον υπήρχαν αποθέματα 76,4 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 64,7 εκατ. ευρώ από πελάτες. Σημειώνεται πως ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA είναι στις 0,44 φορές.
Για το 2023 στο πρώτο τρίμηνο αναμένει η διοίκηση σημαντική κερδοφορία με τα EBITDA στο παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο στα ίδια επίπεδα με το 2022, ενώ για το σύνολο του έτους δεν έχει δώσει κάποια εκτίμηση και μάλλον εμφανίζεται επιφυλακτική.
Στις 3 Μαΐου θα γίνει η τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης