Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μεταξύ εφοπλιστών και Reggeborgh, τελικά κέρδισαν οι εφοπλιστές – Σπουδαίο το deal της Intrakat με Άκτωρ, διαλύεται ο Ελλάκτωρ

Μεταξύ εφοπλιστών και Reggeborgh, τελικά κέρδισαν οι εφοπλιστές – Σπουδαίο το deal της Intrakat με Άκτωρ, διαλύεται ο Ελλάκτωρ
Ο Ελλάκτωρ πήρε κεφάλαια μεν με την πώληση του Άκτωρ μιας μερικώς ζημιογόνας κατασκευαστικής εταιρίας αλλά στην πράξη… συνεχίζει την πολιτική αποεπένδυσης αφού πουλήθηκε η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, πωλήθηκε ο Άκτωρ και θα ακολουθήσουν και άλλες πωλήσεις
Σχετικά Άρθρα
Για όσους θυμούνται τις ομηρικές μάχες μεταξύ της Reggeborgh των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και του Αλέξανδρου Εξάρχου με επίκεντρο τον Ελλάκτωρα…τα μέσα ενημέρωσης που σήμερα εκθειάζουν το μεγάλο deal της Intrakat με τον Άκτωρ – πραγματικά μεγάλο deal στον κλάδο των κατασκευών – ήταν όλοι απέναντι καθώς υποστήριζαν το ολλανδικό family office Reggeborgh και τον επικεφαλή του τον Holterman.
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, μεν…αλλά στην πραγματικότητα το σχέδιο διαμελισμού του Ελλάκτωρ ήταν προμελετημένο, το bankingnews είχε αναδείξει πολλές φορές το θέμα αυτό... 

Ο Ελλάκτωρ θα διαλυθεί

Οι αναφορές περί επιστροφής κεφαλαίου από τον Ελλάκτωρ στους μετόχους, αποτελεί μέρος των σχεδίων της Reggeborgh αλλά και της Motor oil που είναι μέτοχοι του Ελλάκτωρ να πάρουν πίσω μέρος των κεφαλαίων που επένδυσαν.
Η πώληση του Άκτωρα έναντι 214 εκατ στην Intrakat μεταφράζεται ως επιτυχία από τον Ελλάκτωρ αλλά είναι μια προσπάθεια ωραιοποίησης της παρακμής του Ελλάκτωρ που θα διαλυθεί.
Μπορεί στον Ελλάκτωρ να αναφέρουν ότι έχουν τις παραχωρήσεις, ότι διαθέτουν τον Ηλέκτωρ που διαχειρίζεται απορρίμματα και βεβαίως την Reds που διαχειρίζεται ακίνητα αλλά στην πράξη… ο Ελλάκτωρ θα μείνει χωρίς αντικείμενο τους επόμενους μήνες.
Θα πωληθούν και οι παραχωρήσεις πιθανότατα στον Μυτιληναίο και η Ηλέκτωρ τα απορρίμματα στον όμιλο Βαρδινογιάννη.
Ο Ελλάκτωρ πήρε κεφάλαια μεν με την πώληση του Άκτωρ μιας μερικώς ζημιογόνας κατασκευαστικής εταιρίας αλλά στην πράξη… συνεχίζει την πολιτική αποεπένδυσης αφού πουλήθηκε η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, πωλήθηκε ο Άκτωρ και θα ακολουθήσουν και άλλες πωλήσεις…..

Στα 214 εκατ το deal για την εξαγορά του Άκτωρ από την Intrakat

Επήλθε η αναμενόμενη συμφωνία για την απόκτηση από την Intrakat του συνόλου των μετοχών της Άκτωρ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ, με to τίμημα να ανέρχεται στα 214 εκατ. ευρώ.
Έτσι δημιουργείται ο δεύτερος ισχυρότερος «πόλος» στον κατασκευαστικό κλάδο, πίσω µόνο από τον όµιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς το συνδυασμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των δύο εταιρειών θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Η απόκτηση της Ακτωρ από την Intrakat σηματοδοτεί και την εμπιστοσύνη των κ. Καϋμενάκη, Μπάκου και Εξάρχου στις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Στα 4 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Το συνδυασμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των δύο εταιρειών υπολογίζεται ότι θα προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ καθώς το ανεκτέλεστο της Άκτωρ είναι 2,7 δισ. και της Intrakat 1,3 δισ. ευρώ.
Πηγές του ομίλου σημειώνουν πως για τη διοίκηση της Intrakat, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, πράσινα υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα).
Η Intrakat από τον Ιούλιο του 2022 που πέρασε σε νέο μετοχικό σχήμα και υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου, έχει εστιάσει στην απόδοση επιχειρηματικής υπεραξίας στα έργα που αναλαμβάνει, ενώ πολλές φορές έχει τονίσει ότι είναι κρίσιμο τα έργα να εκτελούνται και να παραδίδονται στην ώρα τους ώστε να στηρίζουν την υγιή ανάπτυξη της χώρας και το θετικό momentum της Ελλάδας.

Συνέργειας και νέα έργα

Η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat αντανακλά αφενός την ισχυρή πίστη των μετόχων της στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και αφετέρου την στρατηγική πεποίθηση ότι το νέο εταιρικό σχήμα θα επωφεληθεί από πολύπλευρες συνέργειες και θα διαθέτει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα οδηγήσει την Intrakat να πρωταγωνιστήσει σε υποδομές και έργα ΣΔΙΤ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης
Ήδη και οι δύο εταιρείες έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ΝΑ Ευρώπη, το οποίο θα διευρυνθεί ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου Intrakat και εκτός συνόρων.
Αντίστοιχα, θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων
Τα μεγέθη των δύο εταιρειών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο έργων,
Σημειώνεται πως οι νέες συμβάσεις έργων που υπέγραψε ο Όμιλος Intrakat στο εννεάμηνο του 2022 ανέρχονται σε 406,4 εκ., ενώ αντίστοιχα η Άκτωρ το ίδιο διάστημα εξασφάλισε έργα ύψους 723 εκατ.
Και οι δύο εταιρείες κατέγραψαν θετικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2022 με αύξηση εσόδων, στα 148,3 εκατ., η Intrakat και στα 380 εκατ., ο Άκτωρ.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ

Για ενίσχυση της κερδοφορίας και της ρευστότητας μετά το deal Intrakat με Άκτωρ, κάνει λόγο η Ελλάκτωρ σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ διευκρινίζει πως θα καταβληθεί το τίμημα των 214 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης στις 24ης Μαρτίου 2023 υπεγράφη την 30.03.2023 συμφωνία με την εταιρεία ΙNTRAKAT Α.Ε. για την πώληση του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής που διαθέτει στην θυγατρική κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. άμεσα και έμμεσα (μέσω της κατά 100% θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.).

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όλων των λοιπών κατά νόμον εγκρίσεων και αδειών, καθώς και της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας και η ολοκλήρωσή της αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από τη συναλλαγή θα εισπραχθεί συνολικό ποσό €214 εκ., εκ των οποίων το ποσό των €100 εκ. θα εισπραχθεί με την ολοκλήρωσή της ως μετοχική αξία, ενώ το ποσό των €114 εκ. θα καταβληθεί σταδιακά εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγή αυτής, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

  • Ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους.
  • Ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.
  • Αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο Όμιλος θα εστιάσει τη δραστηριότητα του στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις επενδύσεις του στον τομέα των Παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανάπτυξης – Διαχείρισης Ακινήτων μέσω:

  • της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, η οποία παραμένει στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των Παραχωρήσεων στην Ελλάδα με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από υφιστάμενα έργα παραχωρήσεων που υπερβαίνουν τα €1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια.
  • της ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, παρέχει καινοτόμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των €120 εκ.
  • της REDS, η οποία αναμένεται να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους €350 εκ. (Γούρνες, Καμπάς, Μαρίνα Αλίμου).
  • της ANEMOS RES, στην οποία διατηρεί ποσοστό 25% στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ανακοίνωση της Intrakat

Η «INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ», δ.τ. «INTRAKAT», εφεξής η «Εταιρεία», ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & Συμβουλίου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για τα εξής:
Σε συνέχεια της από 24ης Μαρτίου 2023 σχετικής ανακοίνωσής της Εταιρείας, υπεγράφη στις 30.3.2023 δεσμευτική συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ της Εταιρείας και των εταιρειών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε» και «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» ( εφεξής «οι Πωλήτριες») για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. (εφεξής η «ΑΚΤΩΡ»).
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό τις συνήθεις αιρέσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Πωλητριών και η ολοκλήρωσή της αναμένεται το αργότερο εντός το Δ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Το τίμημα που θα καταβάλει η Εταιρεία στις Πωλήτριες ανέρχεται συνολικά στο ποσό των €100 εκ. το οποίο θα εξοφληθεί πλήρως με την ολοκλήρωσή της συναλλαγής, ενώ ποσό €114 εκ. το οποίο αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ προς εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από αυτήν με την Εγγύηση της Εταιρείας, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η ως άνω συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της Εταιρείας όπως έχει καταστεί ευρέως γνωστό στο επενδυτικό κοινό μέσω του Ενημερωτικού της Δελτίου, κατά την διάρκεια της προσφάτως ολοκληρωθείσας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και στοχεύει στην ενίσχυση και ισχυροποίηση κυρίως της κατασκευαστικήςδραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου ΙΝΤRΑΚΑΤ, καθιστώντας, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τον Όμιλο ΙΝΤRΑΚΑΤ ως έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους υποδομών της χώρας.

Τι ανέφερε το Bankingnews...

Πρόσφατα το bankingnews ανέφερε.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο, ύστερα από την εξαγορά της Intrakat, η επιχειρηματική ομάδα με τους εφοπλιστές Δημήτριο Μπάκο, Γιάννη Καϋμενάκη και τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Εξάρχου, επέστρεψε εκεί όπου ξεκίνησε (Ελλάκτωρ).
Εάν ληφθεί υπόψη ότι για την εξαγορά της Άκτωρ θα δαπανηθούν περίπου 214 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 120 εκατ. ευρώ της Intrakat, συνολικά 334 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις, δίχως να συμπεριλαμβάνεται μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Εκ των πραγμάτων, η συνένωση των δυο εταιρειών, Intrakat και Άκτωρ, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση διότι η επιχειρηματική τριάδα καλείται να αποδείξει στην αγορά πως ο ενιαίος όμιλος δεν θα αποτελέσει ένα άθροισμα παλαιότερων αμαρτιών, αλλά ένα σύνολο ικανό να παράγει κέρδη και υπεραξίες.
Οι επιθετικές κινήσεις λ.χ στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τώρα στις κατασκευές υποδεικνύουν ότι, το “στοίχημα” που αναλήφθηκε στοχεύει υψηλότερα.
Πιθανότατα, αυτό να αποτυπωθεί σε λίγους μήνες με την διεκδίκηση της Αττικής Οδού σε ένα μη ευνοϊκό χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Οι πέντε πυλώνες της Intrakat

Το πρώτο επιχειρηματικό βήμα πραγματοποιήθηκε με την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ της Intrakat.
Η ομάδα συνεπικουρούμενη από εφοπλιστές, funds μέσα σε 11 μήνες τοποθέτησε κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ προκειμένου η εταιρεία να ενεργοποιηθεί σε πέντε διακριτούς τομείς, δηλαδή, κατασκευές, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Αιολικά πάρκα), ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, αξιοποίηση ακινήτων καθώς και έργα διαχείρισης απορριμάτων.
Εάν συνυπολογιστεί το ποσό της εξαγοράς της Άκτωρ (περί τα 210 εκατ. ευρώ) τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ.
Μέσα στους εννιά μήνες του 2022 η Ιντρακάτ υπέγραψε νέες συμβάσεις, ύψους 406,4 εκατ. ευρώ. και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Intrakat προχώρησε σε εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 500MW, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, ισχύος 1,8MW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 0,7MW.
Εξασφαλίσθηκε δε χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW Aιολικών Πάρκων, οι χρηματορροές των οποίων θα ξεκινήσουν εντός του 2023.
Στο πρώτο 9μηνο του 2022, οι πωλήσεις της Ιντρακάτ ανήλθαν σε 148,3 εκατ. ευρώ, έναντι 140,3 εκατ. ευρώ ενω τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα για το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 45,2 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, το EBITDA σε κέρδη 5,23 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,66 εκατ. ευρώ και το EBIT σε κέρδη 3,99 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,47 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Ο δε τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 132, 8 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα δάνεια περιλαμβάνονται δάνεια 41,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 37,6 για την χρηματοδότηση επενδύσεων σε Αιολική Ενέργεια και 4,3 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση ακινήτων (ξενοδοχεία).
Από την άλλη πλευρά, η Άκτωρ, μπλεγμένη στην διελκυστίνδα της μάχης για τον Ελλάκτωρ έχασε έδαφος, αν και κεφαλαιοποιήθηκε με 98 εκατ. ευρώ το 2021.
Αιτίες της υποχώρησης ήταν οι παλαιότερες υποχρεώσεις σε Μέση Ανατολή, Αυστραλία – τις οποίες καλείται να διαγράψει ο νέος ιδιοκτήτης.
Το “όπλο” για την υπέρβαση των παλαιότερων ζημιών αποτελεί το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
mn-intrakat3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης