Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς θα βγάλουν κέρδη, οι εφοπλιστές (Thrivest) από τις μικρές τράπεζες; - Μέσω ΤΧΣ και σχέσης ανταλλαγής με Παγκρήτια…

Πώς θα βγάλουν κέρδη, οι εφοπλιστές (Thrivest) από τις μικρές τράπεζες; - Μέσω ΤΧΣ και σχέσης ανταλλαγής με Παγκρήτια…
Εάν δεν υπήρχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η HSBC και βεβαίως η Thrivest… το άθροισμα των τραπεζών Attica bank, Παγκρήτιας, ΗSBC και Σερρών θα ισοδυναμούμε με αποτυχία…
Σχετικά Άρθρα
Το βασικό ερώτημα που γεννάται από μια επένδυση στις τράπεζες είναι πως θα βγουν κέρδη.
Ο τραπεζικός κλάδος επιτυγχάνει κέρδη 7,4 δισεκ. την περίοδο 2022 με 2023, οι συστημικές τράπεζες παράγουν κέρδη και ως εκ τούτου υπάρχει δυναμική στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, τα ενσώματα ίδια κεφάλαια – tangible book – ανέρχονται πλέον στα 24,25 δισεκ. ευρώ.
Η συγκυρία είναι κατάλληλη, οι τράπεζες βγάζουν κέρδη…
Οι μικρές τράπεζες όμως ακόμη μεταφέρουν ζημιές από το παρελθόν.
Η Attica bank είναι σάπια στην κυριολεξία, η Παγκρήτια έχει βάρη από το παρελθόν αλλά καλύτερο ισολογισμό ενώ προστίθεται και η HSBC που δίνει bonus assets και κεφάλαια και η Συνεταιριστική Σερρών νυν Κεντρικής Μακεδονίας που ενσωματώθηκε στην Παγκρήτια…κυρίως ως πολιτική χάρη…είχε μαύρη τρύπα 35 εκατ.

Θα ξεπεράσουμε τις αναφορές περί 5ου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα που τις θεωρούμε επικοινωνιακό κατασκεύασμα και θα εστιάσουμε σε ένα θέμα… πως θα βγάλουν λεφτά οι εφοπλιστές η Thrivest από τις επενδύσεις σε Attica bank, Παγκρήτια, HSBC και Κεντρικής Μακεδονίας που θα συγχωνευθούν μέσα στο 2024.
H Thrivest είναι εταιρία των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου και αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας για αυτές τις μικρές παραπαίουσες τράπεζες.

Το ζητούμενο εδώ είναι πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες για να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και τι απαιτείται ώστε να επιτευχθούν υπεραξίες.
Ώστε στο τέλος της ημέρας να ειπωθεί ότι το εγχείρημα άξιζε τον κόπο και τα κεφάλαια που επενδύθηκαν.

Αναλύοντας την πραγματικότητα

Η Attica bank εμφανίζει 3,5 δισεκ. ενεργητικό, έχει 2,7 δισεκ. καταθέσεις και 1,35 δισεκ. δάνεια.
Κεφάλαια η Attica bank δεν έχει επιμένουμε ότι τα 290 εκατ είναι εικονική πραγματικότητα.
Με πάνω από 720 εκατ ζημιές έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα έσοδα είναι τραγικά χαμηλά 40 εκατ τα έξοδα προ προβλέψεων είναι τραγικά υψηλά η Attica bank εμφανίζει προ προβλέψεων έσοδα PPI ζημιές…
Πρόκειται για μια αποτυχία.
Η Attica bank είναι ακριβώς αυτό, αποτυχία.
Η Παγκρήτια έχει 2,69 δισεκ. ενεργητικό, 1,62 δισεκ. καταθέσεις, περίπου 1,25 δισεκ. δάνεια και 170 εκατ κεφάλαια μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.
Οι επιδόσεις εσόδων – εξόδων της Παγκρήτιας είναι καλύτερες από την Attica bank αλλά ακόμη διατηρεί, όπως και η Attica bank μεγάλο χαρτοφυλάκιο NPEs κόκκινων δανείων και χαμηλό δείκτη κάλυψης των NPEs με προβλέψεις.
Η HSBC που θα ενσωματωθεί στην Παγκρήτια έχει 1,78 δισεκ. ενεργητικό και 1,68 δισεκ. καταθέσεις…και έσοδα – έξοδα… καλύτερα από την Attica bank προφανώς που αποτελεί… στο σκέλος αυτό μοναδικό ίσως και παγκόσμιο φαινόμενο τέτοιας αποτυχίας.

Το άθροισμα όλων αυτών χωρίς κάποιες ουσιώδεις παραμέτρους… θα μας έκανε το απόλυτο τίποτα.
Εάν δεν υπήρχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η HSBC και βεβαίως η Thrivest… το άθροισμα των τραπεζών Attica bank, Παγκρήτιας, ΗSBC και Σερρών θα ισοδυναμούμε με αποτυχία…

Πως θα βγουν κέρδη…

Σήμερα θα αναλύσουμε πως θα βγουν κέρδη… για την Thrivest που είναι ο ιδιώτης επενδυτής.
Θα πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά πριν αθροίσουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Η Attica bank είναι μια διαχρονική αποτυχία αλλά αποφασίστηκε – για λόγους που γνωρίζουμε – να την σώσουν.
Η σωτηρία της Attica bank ονομάζεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Στην πρώτη αύξηση των 240 εκατ το ΤΧΣ επένδυσε 148 εκατ. δεν θα κάνουμε σχόλιο για Ellington και Rinoa ήταν ένα σκάνδαλο… προκλητικό όπου η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε τα στραβά μάτια… μάλλον είχε μυωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμό μαζί η ΤτΕ όταν παρακολουθούσε την Attica bank…
Δεν θα ασχοληθούμε με την ΤτΕ ούτε θα υιοθετήσουμε ότι ήταν μέρος της λύσης, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μέρος της αποτυχίας της Attica bank και όσοι γνωρίζουν ξέρουν καλά πως έκανε τα στραβά μάτια δεχόμενη μεγάλη κριτική από την Standard and Poor’s.
Να κατηγορεί ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard and Poor’s την ΤτΕ για πλημμελείς ελέγχους στην Attica bank είναι πρωτόγνωρο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε στην πρώτη αύξηση των 240 εκατ περίπου 148 εκατ.
Ξεκινάει άμεσα η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επενδύσει 330 εκατ ευρώ περίπου και 60 εκατ θα επενδύσει η Thrivest που θα αποκτήσει το 10% περίπου της Attica bank και το ΤΧΣ θα ελέγχει το 69,5% της τράπεζας.

Θυμίζουμε ότι η αύξηση των 473,3 εκατ στην τιμή των 13,5 ευρώ έχει το εξής χρονοδιάγραμμα
30 Μαρτίου έναρξη της διαπραγμάτευσης
19 Απριλίου τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης
25 Απριλίου κατανομή και διάθεση αδιάθετων μετοχών
28 Απριλίου έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών…

Θα ακολουθήσει και 3η αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ η λεγόμενη αναπτυξιακή όπου 300 εκατ θα επενδύσει το ΤΧΣ και 100 εκατ η Thrivest.
Οπότε έχουμε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 148 εκατ + 330 εκατ + 300 εκατ = 778 εκατ ευρώ… κατά μια σύμπτωση οι ζημιές της Attica bank ανέρχονται σε 710 με 730 εκατ οπότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις ζημιές της Attica bank…
Και πάλι όμως θα πρέπει να δούμε με πόσα κεφάλαια θα μείνει η Attica bank γιατί μια αναφορά της Ελένης Βρεττού της επικεφαλής της Attica bank μας προβλημάτισε… θα πουλήσει μόνο μια τιτλοποίηση NPEs και οι άλλες θα παραμείνουν για διαχείριση στην τράπεζα… αυτό σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστεί όλο το πρόβλημα και η Attica bank θα συνεχίσει να διακρατά τοξικά assets.
Εικάζουμε ότι η 3η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των 400 εκατ θα είναι και το τελικό κεφάλαιο της Attica bank… θα έχουν επενδυθεί 240 εκατ + 473,3 εκατ + 400 εκατ = 1,1 δισεκ. ευρώ κεφάλαια για να έχει καθαρό κεφάλαιο η τράπεζα 400 εκατ… σε ένα ιδεατό σενάριο.

Το bonus της HSBC στην Παγκρήτια

Η Παγκρήτια είναι λίγο πιο καθαρή περίπτωση όχι μόνο λόγω του μικρότερου μεγέθους των NPEs αλλά γιατί η ενσωμάτωση της HSBC θα προσδώσει έως 130 εκατ λογιστικό κεφάλαιο (αρνητικό goodwill) και ταυτόχρονα η HSBC μεταφέρει επαρκείς προβλέψεις που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση μέρους του χαρτοφυλακίου NPEs της Παγκρήτιας.
Η Παγκρήτια θα έχει περίπου 300 εκατ κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης.
Ωστόσο θεωρούμε ότι και λόγω της τρύπας των 35 εκατ της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας – πρώην Σερρών – θα χρειαστεί μια ακόμη κεφαλαιακή ενίσχυση η Παγκρήτια η οποία είναι εφικτή.
Να σημειώσουμε ότι η Thrivest θα έχει επενδύσει σχεδόν 85 εκατ μαζί με την αγορά του ποσοστού του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια συν τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν υπολογίζουμε 120 εκατ ευρώ ακόμη κεφάλαια στην Παγκρήτια.

Το άθροισμα όλων αυτών είναι 160 εκατ θα έχει επενδύσει η Thrivest στην Attica bank με την δεύτερη και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 140 εκατ υπολογίζουμε στην Παγκρήτια μαζί με την νέα ανακεφαλαιοποίηση που δυνητικά θα υπάρξει.
Άθροισμα περίπου 300 εκατ ευρώ.

Έχουμε λοιπόν 300 εκατ η Thrivest των εφοπλιστών και 1,1 δισεκ. το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επειδή εκτιμούμε ότι οι όροι ανταλλαγής της Attica bank και της Παγκρήτιας έχουν συμφωνηθεί με βάση τα μελλοντικά ίδια κεφάλαια η Παγκρήτια μπορεί να αποτελεί και το 70% της Attica bank όπερ σημαίνει ότι έχει ανατιμηθεί η Παγκρήτια στην σχέση ανταλλαγής.
Στην περίπτωση αυτή το σχήμα των συγχωνευόμενων τραπεζών θα έχει σε ένα ιδεατό σενάριο 600 εκατ κεφάλαια ή περίπου 650 εκατ – υπό τον όρο της ριζικής εξυγίανσης - ….

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι όροι της σχέσης ανταλλαγής ευνοούν την Παγκρήτια την Thrivest δηλαδή ώστε να έχει πλεονέκτημα στο νέο σχήμα και να ελέγχει πάνω από το 50% της νέας τράπεζας Attica bank και Παγκρήτιας…
Αντιθέτως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμούμε ότι θα υποστεί μια ζημιά 700 εκατ τουλάχιστον όσο η ζημιά της χρεοκοπημένης Attica bank.

Και ενώ βλέπουμε τις ενδείξεις πως θα κερδίσει η Thrivest αφού να σημειωθεί ότι η απορροφούμενη θα είναι η Παγκρήτια και όλο αυτό το σχήμα θα είναι στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να δούμε εν συνεχεία την αξία της Attica bank ως νέα ενοποιημένη τράπεζα και εξυγιασμένη – μερικώς ή ολικώς – μετά από όλες αυτές τις ενέργειες.
Ας υποθέσουμε ότι η τράπεζα αξίζει 500 εκατ ήδη η Thrivest χωρίς… άλλες κινήσεις περίπου θα βρεθεί στα λεφτά που επένδυσε και θα ποντάρει σε υπεραξία.
Έτσι εξηγείται γιατί η σχέση ανταλλαγής μεταξύ Attica bank και Παγκρήτιας ήταν ζωτικής επενδυτικής σημασίας.
Οι εφοπλιστές της Thrivest θα κερδίσουν εάν καταφέρει και παράξει και κάποια κερδοφορία η νέα Attica bank που λογικά θα καταφέρει να δημιουργήσει κέρδη…

Συμπέρασμα

Η Thrivest έχει σχεδιαστεί για να κερδίσει και το θεωρούμε εύλογο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σχεδιαστεί να χάσει αν και θα κρατήσει μετοχές και θα ποντάρει να κερδίσει κάτι από την άνοδο της αξίας της νέας τράπεζας αλλά η ζημιά είναι νομοτελειακή…
Θα το γράψουμε λίγο ανορθόδοξα αλλά αντικατοπτρίζει την αλήθεια.
Όσο περισσότερο χάσει το ΤΧΣ τόσο περισσότερα θα κερδίσει η Thrivest…
Το ΤΧΣ έχασε πάνω από 40 δισεκ. και δεν είμαστε οπαδοί ας χάσει και άλλα 700 εκατ τι έγινε…
Ωστόσο το ΤΧΣ πρέπει να υποστεί μια ζημιά… ώστε να έχει νόημα όλο αυτό το εγχείρημα επενδυτικά….για ένα ιδιώτη επενδυτή

Ακολουθεί προσεχώς νέα ανάλυση ακόμη πιο συγκεκριμένη… σήμερα σκόπιμα δεν αναφέρουμε πιο συγκεκριμένα νούμερα για τα οποία έχουμε πλέον γνώση… με έμφαση στο τελευταίο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης