Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τραπεζική κρίση ή... μετάδοση συναισθήματος; Η απάντηση από Vanguard, Citi - Η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τραπεζική κρίση ή... μετάδοση συναισθήματος; Η απάντηση από Vanguard, Citi - Η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών
Η αστάθεια οδήγησε τους αναλυτές στο ερώτημα εάν η αγορά λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και όχι τα θεμελιώδη μεγέθη, όταν πρόκειται για φόβους συστημικής τραπεζικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την ελβετική UBS, πυροδότησε ένα sell off στις τραπεζικές μετοχές, καθώς εξαπλώθηκαν οι φόβοι μετάδοσης. Επόμενος στόχος ήταν η Deutsche Bank, με τις μετοχές της γερμανικής τράπεζας να υποχωρούν και τα CDS να εκτοξεύονται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, παρά τις ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας του γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος.
Ο πανικός της αγοράς φάνηκε να υποχωρεί τη Δευτέρα, αφού η First Citizens συμφώνησε να αγοράσει ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Silicon Valley Bank.

Το ερώτημα

Σύμφωνα με το CNBC, η αστάθεια οδήγησε τους αναλυτές στο ερώτημα εάν η αγορά λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και όχι τα θεμελιώδη μεγέθη, όταν πρόκειται για φόβους συστημικής τραπεζικής κρίσης.
«Αυτό δεν είναι σαν τη Lehman Brothers που υπόκειται σε κίνδυνο αντισυμβαλλομένου σε σύνθετα παράγωγα κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου», σημείωσε η Sara Devereux, επικεφαλής της Vanguard.
«Οι τράπεζες με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα είχαν προβλήματα διαχείρισης κινδύνου στα παραδοσιακά assets. Τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια αποκάλυψαν αυτές τις αδυναμίες. Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να γίνουν πωλητές και υπέστησαν απώλειες αφού οι επενδύσεις τους σε ομόλογα ήταν πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία».
Σύμφωνα με την ίδια, τράπεζες όπως η SVB και η Credit Suisse θα μπορούσαν να έχουν παραμείνει όρθιες, εάν δεν είχαν χάσει την εμπιστοσύνη των πελατών τους, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μαζικές εκροές καταθέσεων από τις δύο τράπεζες τους τελευταίους μήνες.
«Ήταν περισσότερο μια “μετάδοση συναισθήματος” παρά μια αληθινή συστημική μετάδοση, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οικονομολόγοι της Vanguard πιστεύουν ότι η ζημιά έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, χάρη στη γρήγορη δράση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και άλλων τραπεζών», δήλωσε η Devereux.

«Παράλογη αγορά»

Αυτή την άποψη επανέλαβε η Citi, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ελλείψει μιας σαφούς εξήγησης για τις κινήσεις της Παρασκευής, αυτό που βλέπουμε είναι μια «παράλογη αγορά».
Η διολίσθηση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank –που υποχώρησε 8,6% την Παρασκευή– θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα αυτού. Η τράπεζα ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια αναδιάρθρωσης το 2019 και έκτοτε έχει επιτύχει 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδών.
Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι η πτώση προκλήθηκε από την έκθεση της Deutsche Bank σε εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ ή από αίτημα πληροφοριών του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DoJ) σε ορισμένες τράπεζες σε σχέση με τις ρωσικές κυρώσεις, αλλά η Citi προσχώρησε στην αντίληψη των αναλυτών της αγοράς καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτά ήταν ανεπαρκή για να εξηγήσουν τις κινήσεις.
«Όπως είδαμε με την Credit Suisse, ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος διαφόρων τίτλων των μέσων ενημέρωσης προς καταθέτες, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», πρόσθεσαν οι ίδιοι αναλυτές.

Η κατάσταση των ευρωπαϊκά τραπεζών

Ο Dan Scott, επικεφαλής της Vontobel Multi Asset, δήλωσε στο CNBC ότι η εισαγωγή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ –μέτρα που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση για τη στήριξη της ρύθμισης, της εποπτείας και της διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών– σημαίνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «σημαντικά κεφαλαιοποιημένες».
Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι πριν από την έκτακτη πώλησή στην UBS, ο δείκτης κοινών μετοχών της Credit Suisse (common equity tier 1 ratio) και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας, δύο βασικοί δείκτες μέτρησης ισχύος μιας τράπεζας, έδειχναν ότι η τράπεζα εξακολουθούσε να είναι φερέγγυα και ρευστή.
Ο Scott δήλωσε ότι οι αποτυχίες ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια της ταχείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά τόνισε ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα από τις μικρομεσαίες και μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης