Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood Mackenzie: Η Κίνα θα αντιπροσωπεύσει το 40% της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου

Wood Mackenzie: Η Κίνα θα αντιπροσωπεύσει το 40% της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου
Η επιστροφή της κανονικότητας στην Κίνα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος μοχλός ζήτησης πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η Κίνα θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης για πετρέλαιο, καθώς η παγκόσμια οικονομία προετοιμάζεται για επιβράδυνση στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων, εκφράζουν αναλυτές της Wood Mackenzie.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η επαναλειτουργία της Κίνας είναι ο «μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας ζήτησης» για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου φέτος. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα αποτελέσει περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης για το πετέλαιο.
«Η επιστροφή της κανονικότητας στην Κίνα είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος μοχλός ζήτησης, αντιπροσωπεύοντας το 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (b/d) της αύξησης των 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος» αναφέρεται στην ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι το 38,5% της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου θα προέλθει από την Κίνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα επιβεβαίωσε την οικονομική συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, για τα επόμενα χρόνια, μεταξύ άλλων και για την ενεργειακή ασφάλεια. Ο Xi, στο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, τόνισε επίσης τη σημασία της σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου.
«Εκτός από μια σημαντική ύφεση, βλέπουμε το Brent να αυξάνεται από τα τρέχοντα επίπεδα σε μέσο όρο 89,40 δολάρια/βαρέλι για το 2023» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.

Αισιοδοξία για την οικονομία το 2023

Η εταιρεία είναι, ωστόσο, αισιόδοξη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος - παρά τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά μας.
«Δεν αναμένουμε παγκόσμια ύφεση φέτος, παρά την πρόσφατη αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank», αναφέρουν οι αναλυτές της Wood Mackenzie. «Αναμένουμε όμως ότι η οικονομική επιβράδυνση στις δυτικές οικονομίες θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες πριν φτάσει σε σημείο καμπής το δεύτερο εξάμηνο του 2023» τονίζουν.

Ανάπτυξη 7% στην Κίνα

Αν και η Wood Mackenzie αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι ο κύριος παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, βλέπει μια ανοδική τάση στο βασικό της σενάριο, εάν η οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από τη βιομηχανία.
Στο σενάριο υψηλής ανάπτυξης, η εταιρεία αναμένει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα στραφούν σε μέτρα για την τόνωση της οικονομίας με την ενίσχυση των δαπανών για υποδομές, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, θα αυξήσουν την ανάπτυξη των κατασκευών κατά περισσότερο από 10% το 2023.
Η Wood Mackenzie προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 7% σε αυτό το σενάριο. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση θέτει τον στόχο για την ανάπτυξη στο 5% για το 2023.
Αλλά «ιστορικά, η αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα ξεπερνά τις κυβερνητικές προβλέψεις. Τα 12 από τα τελευταία 18 χρόνια, η ανάπτυξη ξεπέρασε τον επίσημο στόχο», επισημαίνει η Wood Mackenzie, προσθέτοντας ότι «πρόκειται πιθανότατα για άλλη μια περίπτωση υποσχέσεων και υπεραπόδοσης».
«Το σενάριό μας για την Κίνα με υψηλή ανάπτυξη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7% το 2023 και 5,5% το 2024» αναφέρουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης