Τελευταία Νέα
Διεθνή

BlackRock, Roubini, Bridgewater: Bιώνουμε ξανά στιγμές Lehman - Οι αγορές βρίσκονται σε αργή, κυλιόμενη κρίση

BlackRock, Roubini, Bridgewater: Bιώνουμε ξανά στιγμές Lehman - Οι αγορές βρίσκονται σε αργή, κυλιόμενη κρίση
Η χρεοκοπία της SVB είναι «το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» που θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο των venture capital και πολύ πέρα από αυτόν», ανέφερε ο Ray Dalio
Σχετικά Άρθρα
Στις αρχές της εβδομάδας ακόμη, οι σχεδιαστές πολιτικής και η πλειοψηφία των αναλυτών υποστήριζαν ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν θα επηρέαζε την Ευρώπη. 
Να όμως που τρεις μέρες μετά, η κρίση πέρασε τον Ατλαντικό και ήρθε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πλήττοντας την έτσι κι αλλιώς ευάλωτη λόγω των πολλών αδυναμιών της Credit Suisse.
Κατά συνέπεια στελέχη κι αναλυτές έχουν αρχίσει πλέον να αγωνιούν σχετικά με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Larry Fink

H κατάρρευση της SVB θα μπορούσε να αποτελεί την αρχή μιας αργής κυλιόμενης κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ που θα οδηγήσει σε καταρρεύσεις κι άλλων τραπεζών, με κατασχέσεις και λουκέτα, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, προέβλεψε επίσης σε επιστολή του προς τους επενδυτές και τα αφεντικά των εταιρειών ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί, το ίδιο και οι αυξήσεις επιτοκίων, τάσεις που και οι δύο συνέβαλαν στην κατάρρευση της SVB.
Οι αποτυχίες της τελευταίας εβδομάδας, όχι μόνο της SVB με έδρα την Καλιφόρνια αλλά και των τραπεζών Signature και Silvergate προκάλεσαν ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές.
Οι ανησυχίες αυτές τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω την Τετάρτη, 15/3/23 όταν οι μετοχές της Credit Suisse έπεσαν σε πρωτοφανή χαμηλά, όταν ο μεγαλύτερος επενδυτής της απέκλεισε το ενδεχόμενο να του παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση.
Ο Fink περιέγραψε την κατάσταση ως τo «κόστος του εύκολου χρήματος» που έπρεπε να πληρωθεί μετά την απόφαση της Fed να αρχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.
«Κάτι θα προέκυπτε καθώς ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 αποκάλυψε ρωγμές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε.
Ο Fink προσθέτει ότι δεν είναι ακόμη σαφές πού θα βρεθούν τα νέα θύματα της «αναντιστοιχίας μεταξύ ενεργητικού και παθητικού» την SVB.
«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά», έγραψε ο Fink.
«Η ρυθμιστική απόκριση ήταν μέχρι στιγμής ταχεία και οι αποφασιστικές ενέργειες έχουν βοηθήσει στην αποτροπή των κινδύνων μετάδοσης. Αλλά οι αγορές παραμένουν σε πολύ δύσκολη θέση».

Nuriel Roubini

Ο προβεβλημένος οικονομολόγος Nouriel Roubini δήλωσε στο Bloomberg ότι εάν η Credit Suisse καταρρεύσει, θα οδηγήσει σε μια «στιγμή Lehman» – μια αναφορά στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007 στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
O Roubini, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για κραχ στις διεθνείς αγορές, δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ότι η Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει αλλά και πολύ μεγάλη για να διασωθεί.
«Η αμερικανική Silicon Valley Bank αφορούσε μόνο 150 δισ. δολάρια ενεργητικό, ενώ στην περίπτωση της Credit Suisse μιλάμε για τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια.
Οτιδήποτε συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο ευρωπαϊκό χρηματοικονομικό σύστημα αλλά στο παγκόσμιο», τόνισε ο διάσημος οικονομολόγος.

Dalio

Παρά τις κρατικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των καταθετών της SVB και της Signature με έδρα τη Νέα Υόρκη, κορυφαία στελέχη της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι οι κρίσεις που επηρεάζουν τις περιφερειακές ή μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν τέλος, με περαιτέρω επιπτώσεις στην αγορά.
Ο Ray Dalio, ο πρόσφατα απομαχοποιημένος ιδρυτής της Bridgewater, ανέφερε στη σελίδα του στο LinkedIn ότι η αποτυχία της SVB υπήρξε μέρος του «πολύ κλασικού τμήματος ενός κύκλου βραχυπρόθεσμου χρέους που έσκασε σα φούσκα», προσθέτοντας:
«Η χρεοκοπία της SVB είναι «το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» που θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο των venture capital και πολύ πέρα από αυτόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης