Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Ας μην πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές, θα έρθει «διόρθωση» - Όταν σκάσει η φούσκα, ο πόνος θα είναι αφόρητος

BlackRock: Ας μην πανηγυρίζουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές, θα έρθει «διόρθωση» - Όταν σκάσει η φούσκα, ο πόνος θα είναι αφόρητος
Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη MSCI, οι μετοχές της ζώνης του ευρώ, σε τοπικό νόμισμα, έχουν ξεπεράσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 τις αντίστοιχες των ΗΠΑ κατά περίπου 14%, αλλά…
Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών σημειώνουν ράλι, ωστόσο δεν προεξοφλούν τον οικονομικό πόνο που έρχεται, προειδοποιεί η BlackRock, που επισημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα σταματήσουν την αυστηροποίηση των συνθηκών, παρά μόνο όταν προκληθεί πραγματικά σοβαρή ζημία στις οικονομίες.
Πράγματι, οι ευρωπαϊκές μετοχές «έγραψαν» ισχυρές αποδόσεις μέχρι τώρα το 2023, καθώς η κινεζική οικονομία πήρε ξανά μπρος ενώ η ενεργειακή κρίση απεδείχθη σοβαρή μεν αλλά λιγότερο επώδυνη από ό,τι αναμενόταν.
Ωστόσο, σύμφωνα με την BlackRock, «δεν βλέπουμε αυτές τις υπεραποδόσεις να διαρκούν, αφού οι επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν στον πληθωρισμό, καθώς μάλιστα οι εταιρείες αυξάνουν τους μισθούς, προκειμένου να μπορέσουν να προσλάβουν και να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό».
Τα «καλά νέα» για την οικονομία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός εύλογα αναμένει ύφεση… και για αυτό τον λόγο συστήνει αγορές ομολόγων βραχυπρόθεσμων λήξεων.

Υπεραπόδοση…

Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη MSCI, οι μετοχές της ζώνης του ευρώ, σε τοπικό νόμισμα, έχουν ξεπεράσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 τις αντίστοιχες των ΗΠΑ κατά περίπου 14%.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η οικονομία άντεξε σοβούσης της ενεργειακής κρίσης, παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Επιπλέον, οι τομείς που επικεντρώνονται στις εξαγωγές φαίνεται επίσης ότι θα επωφεληθούν από την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας.
Ωστόσο, τα καλά νέα για την ανάπτυξη σημαίνουν ότι η ΕΚΤ έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να μειώσει τον πληθωρισμό αργότερα.
«Πιστεύουμε ότι αυτά είναι κακά νέα για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου της Ευρώπης.
Τα επιτόκια θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση φέτος, αφού η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη στο τέλος του 2022.
Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που δείχνουν αύξηση του βασικού πληθωρισμού και βελτίωση της δραστηριότητας των υπηρεσιών ενδέχεται να ωθήσουν την ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της ακόμα περισσότερο.
Η τιμολόγηση της αγοράς αναμένει τώρα τα επιτόκια να κορυφωθούν περίπου στο 3,9% (πορτοκαλί γραμμή στο γράφημα) έναντι περίπου 3,2% τον Φεβρουάριο, με λιγότερες μειώσεις επιτοκίων να παρατηρούνται το 2024 (ροζ γραμμή)», αναφέρει η BlackRock.
Screenshot_2023-03-08_012933.png
Ο πληθωρισμός των προϊόντων ψύξης στην Ευρώπη και οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου «έριξαν» τον πληθωρισμό.
«Πιστεύουμε ότι οι αυξημένες τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών θα αποτρέψει την πτώση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της ΕΚΤ – γιατί στις υπηρεσίες εισρέει ο πληθωρισμός των μισθών…».
Ο λόγος: οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυξάνουν τους μισθούς για να κάνουν νέες προσλήψεις, δεδομένης της αύξησης των εργαζομένων που μεταπηδούν στον δημόσιο τομέα.
Αυτή η στεγανότητα του δείκτη εργασίας φαίνεται ότι θα παραμείνει.
Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας επιβεβαίωσαν ότι η ανεργία στη ζώνη του ευρώ πλησιάζει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Εύλογα, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα σκληρό δίλημμα: την αύξηση της ανεργίας ή την επιλογή να συμβιώσει με υψηλό πληθωρισμό.
Πάντως, σύμφωνα με την BlackRock, «αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του έτους και να μην τα μειώσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024».
«Πιστεύουμε ότι αυτό το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού ενισχύει την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλής ποιότητας.
Οι αποδόσεις έχουν εκτιναχθεί από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έπειτα από μια δεκαετία αρνητικών επιτοκίων.
Κατά την άποψή μας, οι ισχυροί εταιρικοί ισολογισμοί περιορίζουν τον κίνδυνο πιστωτικών αθετήσεων.
Είμαστε overweight και οι δύο σε έναν τακτικό ορίζοντα έξι έως 12 μηνών».

Δεν προεξοφλούν…

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, «δεν πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές προεξοφλούν τον οικονομικό πόνο που… έρχεται – ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις φαίνονται φθηνές».
Συνεπώς, «είμαστε underweight στις μετοχές… της Ευρώπης…
Εντός της Ευρώπης, ευνοούμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.
Μας αρέσει επίσης ο ενεργειακός τομέας, δεδομένης της έλλειψης ενέργειας, των ισχυρότερων ισολογισμών και της καλύτερης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων από ό,τι στο παρελθόν».
Συμπέρασμα; Η τάση υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών θα ατονίσει… αφού τα πρόσφατα στοιχεία ωθούν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης