Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX -0,2% - Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX -0,2% - Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο
Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2%
Σχετικά Άρθρα
(upd) Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη της Δευτέρας.
Για πρώτη φορά οι traders βλέπουν τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% το 2024, στη σκιά της αιφνίδιας ανόδου του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών ενισχύθηκε ενώ στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η άνοδος του πληθωρισμού στη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα εδραιώσουν την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50% που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και θα ενισχύσουν τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέραν αυτού για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Τα στοιχεία ώθησαν τους traders να στοιχηματίσουν για πρώτη φορά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα είναι 2,5%, θα ανέλθει σε 4%.
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη αναμένονται την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση στο 8,3% από 8,6%.
Οι επενδυτές επεξεργάζονται τη νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την ανακοίνωση των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,2% στις 15.362 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,5% στις 7.892 μονάδες.
Στις 7.258 μονάδες με απώλειες 0,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει οριακές μεταβολές στις 27.291 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,6% στις 9.367 μονάδες.
Πτώση 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,1% στις 2.243 μονάδες.
Το φυσικό αέριο παραμένει στάσιμο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Μαρτίου στα 47 ευρώ στο +1%.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 1% στα 82,69 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +0,8% στα 76,39 δολ. το βαρέλι.

Brexit και πληθωρισμός στο επίκεντρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία τη Δευτέρα, επιδιώκοντας να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τους εμπορικούς κανόνες για το μοναδικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει χερσαία σύνορα με την ΕΕ.
Η συμφωνία, αν περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα ανοίξει πιθανότατα το δρόμο για μια καλύτερη σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και θα μπορούσε να απομακρύνει μέρος της αβεβαιότητας που έχει πλήξει τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία μετά την ψηφοφορία του 2016 για την αποχώρηση από το μπλοκ.
Οι αγορές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οι γερμανικές τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 1,2% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, μια ευπρόσδεκτη πτώση αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο η αναμενόμενη πτώση 1,5%.
Μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στα μέσα Μαρτίου αναμένεται ευρέως και οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος άλλες 75 μονάδες βάσης για κινήσεις στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philippe Lane, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου βεβαιωθεί ότι η αύξηση των τιμών κατευθύνεται και πάλι προς το 2%.
Στον εταιρικό τομέα, η Bayer βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την πρόβλεψη του γερμανικού γίγαντα της φαρμακευτικής και βιοτεχνολογίας για πτώση των λειτουργικών κερδών το 2023, που πλήττεται από το υψηλότερο κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης