Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιφνίδια άνοδος για τον πληθωρισμό σε Γαλλία, Ισπανία - Στο 4% «βλέπουν» οι traders τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αιφνίδια άνοδος για τον πληθωρισμό σε Γαλλία, Ισπανία - Στο 4% «βλέπουν» οι traders τα επιτόκια της ΕΚΤ
Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά οι traders βλέπουν τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% το 2024, στη σκιά της αιφνίδιας ανόδου του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών ενισχύθηκε ενώ στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η άνοδος του πληθωρισμού στη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα εδραιώσουν την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50% που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και θα ενισχύσουν τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέραν αυτού για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Τα στοιχεία ώθησαν τους traders να στοιχηματίσουν για πρώτη φορά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα είναι 2,5%, θα ανέλθει σε 4%.
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη αναμένονται την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν υποχώρηση στο 8,3% από 8,6%.

bloomberg1.jpg

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, για πρώτη φορά οι traders στοιχημάτισαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της έως το 2024, οδηγώντας σε ένα ξεπούλημα τα γερμανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 και πλέον ετών.
Η κίνηση των swaps καταδεικνύει ότι οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια έως και το 3,9% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Μόλις πριν από εβδομάδες, οι traders στοιχημάτιζαν σε ένα ανώτατο επιτόκιο περίπου 3,5% τον Ιούλιο του 2023.
Η αναπροσαρμογή των προσδοκιών προκλήθηκε από μια σειρά ισχυρών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Περαιτέρω επιδείνωση της κίνησης έχει επιφέρει η υπόσχεση ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 3%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως,

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης