Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνει ο χρόνος για τους 184.000 εγκλωβισμένους σε Τουρκία, Συρία – Πάνω από 20.000 οι νεκροί, θα ξεπεράσουν τους 30.000

Τελειώνει ο χρόνος για τους 184.000 εγκλωβισμένους σε Τουρκία, Συρία –  Πάνω από 20.000 οι νεκροί, θα ξεπεράσουν τους 30.000
Οργή κατά του Erdogan παρά τις υποσχέσεις για επίδομα 494 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια και νέο σπίτι σε έναν χρόνο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τις 72 ώρες από τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία και βόρεια Συρία να έχουν συμπληρωθεί, πλέον περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος για τα σωστικά συνεργεία προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια των χιλιάδων κτηρίων που κατέρρευσαν και στις δύο χώρες.
Τουρκία και Συρία καλούνται να διαχειριστούν μια πρωτοφανή καταστροφή, η οποία έχει αφήσει πίσω της πάνω από 20.000 νεκρούς, αν και πλέον όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 30.000, αποτελώντας έναν από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 63.000 τραυματίες (μόνο στην Τουρκία) ενώ εκτιμάται πως περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τους ισχυρότατους σεισμούς.
Εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει χωρίς στέγη, ενώ δυσκολεύονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες να εξασφαλίσουν τροφή και θέρμανση, αν και πιο σοβαρή εκτιμάται πως είναι η κατάσταση στη βόρεια Συρία, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν διαθέτουν ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό και τα ελάχιστα μέσα για να συνδράμουν τους σεισμοπαθείς.
Πάντως, στην Τουρκία επικρατεί οργή κατά του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, παρά το γεγονός ότι αυτός δεσμεύτηκε πως μέσα σε έναν χρόνο όλοι οι άστεγοι στις 10 πληγείσες επαρχίες θα έχουν κατοικία και παρά το επίδομα των 10.000 λιρών (494 ευρώ) που υποσχέθηκε σε κάθε πληγείσα οικογένεια.

Στους 20.296 οι νεκροί

Οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Δευτέρα (6/2/2023) τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία ανέρχονται σε περισσότερους από 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών αρχών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 17.134.
Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162.
Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Αγνοούνται Έλληνες στην Αντιόχεια

Ένα ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην Αντιόχεια, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό που σάρωσε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, όπως ενημερώθηκε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Η Ελληνική Πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές και τα σωστικά συνεργεία.
Οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Εκτιμήσεις για 184.000 εγκλωβισμένους

Σε μια εφιαλτική εκτίμηση προχώρησε ο Τούρκος σεισμολόγος Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.
«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει.
Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα σε τέσσερις ορόφους, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα).
Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί.

 

Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.
Φοβάμαι» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Ercan, ο οποίος σε σειρά αναρτήσεων του από την ημέρα των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία παραθέτει στοιχεία για τους φονικούς σεισμούς.
Συγκεκριμένα, ο Ercan αναφέρει ότι 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι και 4 εκατομμύρια κτήρια έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς, επισημαίνοντας πως το τελικό μέγεθος του σεισμού ήταν 7,8 Ρίχτερ.
6555.jpg
Οι κρίσιμες 72 ώρες

Όπως λέει ο Τούρκος σεισμολόγος, οι πρώτες 72 ώρες από το σεισμό είναι οι «χρυσές ημέρες», η τρίτη και τέταρτη ημέρα περιγράφονται ως «ασημένιες ημέρες» ενώ μετά την 9η ημέρα όλοι περιμένουν για ένα θαύμα, καθώς τα συντρίμμια αρχίζουν να μεταφέρονται.
Σύμφωνα με τον Ercan, μέσα στις δύο πρώτες ημέρες μπορεί να απεγκλωβιστεί κάποιος άνθρωπος με τα ελάχιστα δυνατά τραύματα.
Όπως επισημαίνει, το ποσοστό επιβίωσης όσων παραμένουν στα ερείπια στο τέλος της πρώτης ημέρας είναι μόλις 5%, ποσοστό που μειώνεται στο 2,5% στο τέλος της δεύτερης ημέρας και υποχωρεί στο 1% στο τέλος της 4ης ημέρας.
Το ποσοστό επιβίωσης την 6η ημέρα είναι μόλις 0,2% και στο τέλος της ένατης ημέρας είναι πλέον 0,01%.

Η διάρκεια του σεισμού

Σύμφωνα με τον Ercan, η διάρκεια του πρώτου σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν 47 δευτερόλεπτα ενώ ο δεύτερος διήρκεσε 45 δευτερόλεπτα.
Image
11_2.jpg

9_4.jpg
12.jpg
9_3.jpg

Erdogan: Σε έναν χρόνο θα ξανακτιστούν τα κτήρια


Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, υποδομές και οικονομία έχουν καταστραφεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 8/2 τις πληγείσες περιοχές, υποσχέθηκε πως μέσα σε έναν χρόνο θα ξανακτιστούν τα κτήρια που καταστράφηκαν στις 10 αυτές επαρχίες που επλήγησαν από τα 7,7 Ρίχτερ.
Ο Erdogan παραδέχθηκε πως υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχή ωστόσο απέδωσε τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης στα καταστραμμένα αεροδρόμια και δρόμους.
«Είναι αδύνατον να έχεις προετοιμαστεί για μία τέτοια καταστροφή.
Το κράτος κάνει τη δουλειά του.

 

Οι καιρικές συνθήκες έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων, όπου ζουν 13,5 εκατομμύρια κάτοικοι» είπε ο Erdogan, ο οποίος υποσχέθηκε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) σε κάθε οικογένεια σεισμόπληκτων.
8_4.jpg
6_6.jpg
Ισοπεδώθηκαν πόλεις


Οι εικόνες παραπέμπουν σε Αρμαγεδδώνα, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 5.775 πολυκατοικίες και κτήρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία, αν και οι αναφορές κάνουν λόγο για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει.
Αλλά και στη Συρία έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 244 κτήρια, ενώ άλλα 325 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

 

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τουλάχιστον 3.400 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε τρένα, που χρησιμοποιήθηκαν για να ικανοποιηθούν ανάγκες στέγασης.
Εκτιμάται πως περίπου 380.000 άνθρωποι διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σε κυβερνητικά κτήρια ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε στάδια, εμπορικά κέντρα, τζαμιά και άλλους ασφαλείς χώρους.
1_16.jpg

Κραυγές στα συντρίμμια

Την ίδια στιγμή, χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος με θερμοκρασίες στους – 6 βαθμούς Κελσίου, συνεχίζονται οι τιτάνιες των σωστικών συνεργείων που έχουν σπεύσει από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

 

Με τις 72 ώρες από τη στιγμή του σεισμού να έχουν συμπληρωθεί, πλέον γίνεται τεράστια προσπάθεια για την εύρεση και τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.
Σύμφωνα με την AFAD, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι.
Ωστόσο, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και το εύρος της καταστροφής δυσκολεύουν τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων.
16.jpg
Πέντε ανθρώπους έχουν ανασύρει ζωντανούς οι Έλληνες διασώστες

Πέντε ανθρώπους έχουν ανασύρει ζωντανούς από τα συντρίμμια κτηρίων στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι οι Έλληνες διασώστες, οι οποίοι πλέον αποτελούνται από δύο ομάδες ΕΜΑΚ.
Η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.
14_1.jpg

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε σήμερα Πέμπτη 9/2 στους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έξι φορτηγά με σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εισέλθει ήδη στη βόρεια Συρία.
Βάσει εκτιμήσεων του ΟΗΕ, οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό, «έχουν ανάγκη περισσότερα από τα πάντα».
17_1.jpg
Επικοινωνία Blinken - Cavusoglu


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken επικοινώνησε στις 9/2/2023 με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Mevlut Cavusoglu για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Τουρκία και τη Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
«Επρόκειτο πρωτίστως για μια προσπάθεια να μάθουμε από τους Τούρκους συμμάχους μας τι θα ήθελαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price.
Οι ΗΠΑ θα μπορούν σύντομα να πουν περισσότερα για τη βοήθεια που θα παράσχουν στην Τουρκία, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Price, ο Cavusoglu έδωσε λεπτομέρειες για τις ανάγκες της Τουρκίας και η Ουάσινγκτον «θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες που ανέφεραν οι Τούρκοι».
Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι αμερικανικά ελικόπτερα βοηθούν τους διασώστες να φτάσουν σε περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση.
Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενη από 200 άτομα.
Σχεδιάζεται επίσης η αποστολή γεννητριών, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνών για τους άστεγους, νερού και συστημάτων καθαρισμού του νερού.

Βοήθεια 1,78 δισ.δολαρίων στην Τουρκία από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) ανακοίνωσε στις 9/2/2023 ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του πάνω από 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.
Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης.
Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.


Δραματικές ώρες στη Συρία


Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που επιχειρούν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, απηύθυναν σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια από τον φονικό σεισμό.
«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα.

 

Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας.
Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια» τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, αναφέροντας πως τα Λευκά Κράνη «δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μπορούν να βρουν κάτω από ποια κτίρια που έχουν καταρρεύσει βρίσκονται θύματα» και ότι στηρίζονται στους κατοίκους να τους καθοδηγούν στις έρευνές τους.
«Καθώς ο χρόνος περνά, οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται.
Έχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
20.jpg
4_10.jpg
17.jpg
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης