Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φονικός σεισμός κρίνει το πολιτικό μέλλον του Erdogan - Ενδείξεις για αναβολή των εκλογών στις 14 Μαίου 2023

Ο φονικός σεισμός κρίνει το πολιτικό μέλλον του Erdogan - Ενδείξεις για αναβολή των εκλογών στις 14 Μαίου 2023
Ποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στον Erdogan ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία;

Με την Τουρκία να βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 14ης Μαϊου, ο φονικός σεισμός αλλάζει άρδην τα δεδομένα για τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτεη ίσως δοκιμασία της μακράς παραμονής του στην εξουσία.
Ο σεισμός στην Τουρκία ήρθε την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος μάχεται για το πολιτικό του μέλλον στις εκλογές του Μαΐου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times.
Άλλωστε, η αντίδραση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κρίσιμο ζήτημα στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, με τον Resul Serdar του Al Jazeera να σημειώνει ότι ο φονικός σεισμός «χτύπησε» την Τουρκία σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική στιγμή, όσον αφορά τις πολιτικές συνθήκες.
Ο Erdogan ανέβηκε στην εξουσία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που άφησε πίσω του περισσότερους από 17.000 νεκρούς και μια οικονομική κρίση.
Κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική για δύο δεκαετίες, αλλά η στήριξη στο πρόσωπό του έχει αποδυναμωθεί από τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό που έπληξε τη φήμη του ως ικανού, αν και αμφιλεγόμενου, διαχειριστή.

Καταστροφή για τον Erdogan ο σεισμός;

Ποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στον Erdogan ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία;
«Θα μπορούσε πραγματικά να καταστρέψει την εικόνα του ως ισχυρού, αυταρχικού, αλλά αποτελεσματικού ηγέτη», δήλωσε ο Soner Cagaptay, επικεφαλής της έρευνας για την Τουρκία στο Washington Institute, έναν οργανισμό πολιτικής έρευνας.
«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε», τονίζει.
Ο Erdogan αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στον απόηχο του σεισμού της Δευτέρας, ο οποίος ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες και καταστροφικές φυσικές καταστροφές του αιώνα.
Χιλιάδες είναι οι νεκροί και ο απολογισμός αυξάνεται.
O Erdogan αντιμετωπίζει επίσης μια πολιτική πρόκληση: οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς δεν θα κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ότι οποιοσδήποτε από τους δύο πιθανούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει τον Erdogan στον δεύτερο γύρο, με τις διαφορές να κυμαίνονται από μονοψήφια ποσοστά έως πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Βεβαίως, Τούρκοι αντίπαλοί του και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον Τούρκο πρόεδρο  ότι ωθεί τη χώρα προς την απολυταρχία: Κυρίως λόγω των σαρωτικών εξουσιών που παραχώρησε στον εαυτό του μετά το δημοψήφισμα το 2017.

Σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες

Την Τρίτη ο Erdogan κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό.
Ένα μέτρο που θέτει περιορισμούς στις ελευθερίες, με απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση ταξιδιών και υποχρεωτική ανάθεση έργου σε δημόσιους υπαλλήλους.
Η κίνηση του Erdogan προκάλεσε άμεσα ανησυχίες, δεδομένου του προηγουμένου των κινήσεων του το 2016 μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.
Τότε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα επρόκειτο αρχικά να διαρκέσει τρεις μήνες, αλλά παρατάθηκε για συνολικά δύο χρόνια.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τις δουλειές τους.
Πάντως, οι αναλυτές χαρακτήρισαν την ανακοίνωση της Τρίτης ένα κατανοητό βήμα υπό το φως της καταστροφής που επέφερε ο σεισμός.
Η τρίμηνη περίοδος προβλέπεται να τελειώσει λίγο πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Εάν ωστόσο παραταθεί, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών.
Σημειώνεται ότι η θητεία Erdogan ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου 2023.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι ο Erdogan επίσπευσε την ημερομηνία των εκλογών κατά ένα μήνα, προκειμένου να παρακάμψει ένα άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι ένα πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί ως πρόεδρος το πολύ δύο φορές.

Η αντιπολίτευση, πάντως, απέφυγε να επικρίνει την απάντηση στον σεισμό, με όλα τα πολιτικά κόμματα να εκδίδουν μια σπάνια κοινή δήλωση ενότητας απέναντι στον σεισμό στην Τουρκία.
Ωστόσο, αστάθμητο παράγοντα αποτελεί και η στάση του τουρκικού λαού απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, με την οργή για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού να γιγαντώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης