Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι απαντά η ΕΧΑΕ στο δημοσίευμα του Bankingnews (ΒΝ) για την αλλαγή του ποσοστού μεταβολής στη ΒΙΣ

Τι απαντά η ΕΧΑΕ στο  δημοσίευμα του Bankingnews (ΒΝ) για την αλλαγή του ποσοστού μεταβολής στη ΒΙΣ
Σε τεχνικές βελτιώσεις ώστε να αποτραπεί στο μέλλον κάποια ανάλογη δυσλειτουργία, προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου
Σχετικά Άρθρα
Σε δυσλειτουργία του συστήματος αποδίδει η ΕΧΑΕ, το λάθος στο ανώτατο ποσοστό μεταβολής της ΒΙΣ που εντόπισε και παρουσίασε το ΒΝ με χθεσινό δημοσίευμα.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εταιρεία, την ημέρα που το ΒΝ επικοινώνησε και ζήτησε ενημέρωση για το τι έχει συμβεί, η αρμόδια τεχνική υπηρεσία κοίταζε ήδη το θέμα, καθώς ο υψηλός όγκος στη μετοχή είχε σημάνει συναγερμό.
«Είχε χτυπήσει alarm, αφού εκείνη τη μέρα έκανε 170 χιλ. τεμάχια όγκο», ανέφεραν στο ΒΝ.
Έτσι βρέθηκε και η δυσλειτουργία και ότι το ποσοστό μεταβολής αντί να είναι 20% συν ή πλην, ήταν 10%.
Σε ερώτηση του ΒΝ, γιατί δεν είχε χτυπήσει ο συναγερμός δύο συνεδριάσεις πριν που είχε πάλι εξαιρετικά μεγάλο όγκο συναλλαγών (102 χιλ. τεμάχια) για τη συγκεκριμένη μετοχή, η απάντηση ήταν πως όντως ήταν υψηλός αλλά όχι όσο στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.
Στις 6 Φεβρουαρίου πάντως εντοπίστηκε το πρόβλημα και διορθώθηκε, όπως παρουσίασε το ΒΝ, ενώ παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου προχώρησαν σε επανέλεγχο όλων των συστημάτων, προκειμένου να δουν αν υπάρχει ανάλογο θέμα σε άλλη μετοχή.
Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα.
Στη συνέχεια προχώρησαν σε τεχνικές βελτιώσεις ώστε να αποτραπεί στο μέλλον να υπάρξει κάποια ανάλογη δυσλειτουργία.

Σημείωση συντάκτη: Δεν έχουμε λόγο να μη δεχθούμε τα όσα μας είπε επισήμως η ΕΧΑΕ, αν και όποιος κοιτάξει τους όγκους στη ΒΙΣ θα βγάλει το συμπέρασμα πως «συναγερμό» έπρεπε να είχε σημάνει η συνεδρίαση της 2/2 όπου ξεπέρασε τις 100 χιλ. τεμάχια και τέτοιο όγκο είχε να κάνει από το 2011!

bis.JPG
Το χθεσινό (8/2) δημοσίευμα του Bankingnews

Eίναι πραγματικά απίστευτα τα όσα παρακολουθούμε να γίνονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα.
Φυσικά και πολλά περνάνε απαρατήρητα, καθώς δε γίνονται αντιληπτά από τους πολλούς.
Αλλά είναι και κάποιες κινήσεις που δείχνουν ότι κάποια θέματα αντιμετωπίζονται τελείως ερασιτεχνικά και προκαλούν εκνευρισμό στους επαγγελματίες της αγοράς.

Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το BN στις 6 Φεβρουαρίου έγινε αποδέκτης ερωτημάτων επαγγελματιών για το ανώτατο ποσοστό ανόδου ή πτώσης που μπορεί να καταγράψει σε μία μέρα η μετοχή της ΒΙΣ.
Ως γνωστόν, η ΒΙΣ είναι στην κατηγορία της Επιτήρησης και πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου με επιτυχία.
Μέχρι να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου η μετοχή, όπως και όλες οι μετοχές της επιτήρησης είχε μέγιστο ποσοστό ανόδου ή πτώσης το 20%. Η μετοχή προς το τέλος του 2022 είχε καταγράψει άνοδο έως 19% ή πτώση 15%.
Ξαφνικά, στις συνεδριάσεις από 30 Ιανουαρίου και μέχρι 6 Φεβρουαρίου ο πωλητής που υπάρχει καιρό στη μετοχή δεν μπορεί να πουλήσει στο -20% αλλά μέχρι το -10%.
Η μετοχή καταγράφει έξι μέρες πτώσης 10% με χιλιάδες ανεκτέλεστα και ταλαιπωρία, αφού
Δηλαδή, έχει αλλάξει το όριο και άρα ο πωλητής χρειάζεται περισσότερες μέρες για να αποχωρήσει.

Το ΒΝ επικοινώνησε αμέσως με την ΕΧΑΕ και έκανε το ερώτημα:

Γιατί η ΒΙΣ που είναι στην Επιτήρηση δεν μπορεί να πάει μέχρι συν-πλην 20% αλλά μόνο 10%. Τί έχει αλλάξει;
Η απάντηση που λάβαμε ήταν «μεταφέρω το ερώτημα και σου απαντώ αμέσως».
Την επόμενη μέρα (7/2) και στην προσυνεδρίαση, παρατηρήσαμε πως το ανώτατο ποσοστό ανόδου και πτώσης της μετοχής της ΒΙΣ για τη συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου δεν είναι το 10%, αλλά έχει πάει στο 20%.

Δηλαδή ενώ για 6 συνεχόμενες συνεδριάσεις η μετοχή ήταν «κλειδωμένη» στο limit down του -10% και με χιλιάδες ανεκτέλεστα, ξαφνικά και κυρίως μετά το ερώτημα του ΒΝ, πήγε το όριο στο 20%.
Μέχρι εκείνη την ώρα βέβαια, το Χρηματιστήριο δεν είχε απαντήσει στο ερώτημά μας για το τι είχε συμβεί. Ούτε σε μήνυμα που στείλαμε απάντησαν.

Η στήλη «Το Παρασκήνιο της Αγοράς» στο κλείσιμο της συνεδρίασης είχε το παρακάτω σχόλιο για τη μετοχή:

ΒΙΣ: Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί ενώ πριν λίγες εβδομάδες η μετοχή είχε όριο το 20% (συν και πλην) ξαφνικά πήγε στο 10% (συν και πλην). Τί έγινε και άλλαξε; Στο -9,68% και στα 0,1680 ευρώ με όγκο 170 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστο στους πωλητές 152 χιλ. τεμάχια.
To ερώτημα βέβαια που τίθεται τώρα είναι αν κάποιος έχει την ευθύνη και θα πρέπει να την αναλάβει ή απλά έχει επιλεγεί η τακτική κρυβόμαστε και το αφήνουμε να περάσει.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες πάλι είχε υπάρξει αντίδραση επαγγελματιών του χώρου, αλλά και δημοσιογράφων με αφορμή την εισαγωγή νέων συμβολαίων επί μετοχών, χωρίς να δοθεί η απαραίτητη δημοσιότητα.
Η στήλη «Το Παρασκήνιο» και πάλι το είχε σχολιάσει με αποτέλεσμα να στείλει η ΕΧΑΕ δελτίο τύπου με 3 μέρες καθυστέρηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης