Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διογκώνεται το ράλι στη Wall Street... αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί; - Τι δείχνουν τα στοιχεία της JP Morgan

Διογκώνεται το ράλι στη Wall Street... αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί; - Τι δείχνουν τα στοιχεία της JP Morgan
Ο Nasdaq 100 είναι έτοιμος για την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα του και ο S&P 500 διέσπασε ένα βασικό επίπεδο αντίστασης
Όποιος έζησε την ανοδική αγορά του 2020 γνωρίζει ότι οι επενδυτές, ιδίως αυτοί της λιανικής, μπορούν να αντέξουν πολύ πόνο.
Αυτό λειτούργησε στην πανδημία, όταν οι μετοχές εκτοξεύτηκαν στη μέση μιας βίαιης ύφεσης.
Τώρα, με την Federal Reserve του J. Powell να αφήνει υπονοούμενα εμπιστοσύνης ότι ο πόλεμος του πληθωρισμού μπορεί να κερδηθεί, το ίδιο πνεύμα φαίνεται να τροφοδοτεί ένα ράλι που έχει ωθήσει τον S&P 500 σχεδόν στο +17% σε τέσσερις μήνες.
Άλλο ένα επεισόδιο πρόβλεψης από το πλήθος;
Ίσως.
Τα κέρδη αρχίζουν να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, με τον Nasdaq 100 να είναι έτοιμος για την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα του και τον S&P 500 να διασπά ένα βασικό επίπεδο αντίστασης.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι αναμνήσεις ενός τυχερού επεισοδίου επιτρέπουν τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα σε ένα άλλο, παρά το ριζικά διαφορετικό σκηνικό του 2022.
Όποια και αν είναι η αιτία, η βιασύνη συνεχίζεται.
"Αυτή είναι μια μέρα FOMO", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Kim Forrest, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners.
"Ο κόσμος απλά μαζεύεται και λέει, 'Το έχασα. Νόμιζα ότι θα έπεφτε άλλο ένα 15%".
Ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι".
Πρόκειται για μια μεταστροφή του κλίματος κατά 180 μοίρες σε σχέση με μόλις πέντε εβδομάδες πριν, όταν σχεδόν όλη η Wall Street ανέμενε μια δύσκολη αρχή του έτους πριν από μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι συναλλαγές που έγιναν δημοφιλείς στη φρενίτιδα του 2021 είχαν σχεδόν πεθάνει, ενώ οι επαγγελματίες κερδοσκόποι είχαν μειώσει τις τοποθετήσεις σε μετοχές.
Τα ομόλογα, περιζήτητα για την ανθεκτικότητά τους σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, ήταν το μόνο πράγμα που ήθελε κανείς.

Ποιοι οδηγούν το ράλι

Οι κερδοσκοπικές μετοχές είναι αυτές που έχουν οδηγήσει τα κέρδη μέχρι στιγμής.
Οι επενδυτές των ημερήσιων συναλλαγών έχουν επιστρέψει μαζικά.
Σύμφωνα τουλάχιστον με ένα μέτρο, δοκιμάζουν τις κινήσεις τους στην αγορά περισσότερο από ποτέ.
Οι εντολές λιανικής διαπραγμάτευσης σε μετοχές και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια αντιπροσώπευαν το 23% του συνολικού όγκου της αγοράς στα τέλη Ιανουαρίου, πάνω από το προηγούμενο υψηλό που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan.
Η ταχύτητα του ράλι δεν μπορεί παρά να προκαλέσει παύση, όχι μόνο επειδή κάθε προσπάθεια για μια διαρκή πρόοδο των μετοχών κατά το προηγούμενο έτος έχει ναυαγήσει.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση και ο Powell δήλωσε ότι επίκεινται "μερικές ακόμη" αυξήσεις.
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι προσλήψεις μειώνονται σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.
Μια προβλεπόμενη πτώση των κερδών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Περίπου στα μισά της περιόδου υποβολής εκθέσεων του τέταρτου τριμήνου, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 2%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Και για όλη τη ζημιά που προκλήθηκε στα χαρτοφυλάκια μετοχών πέρυσι, οι αποτιμήσεις εξακολουθούσαν να φαίνονται αυξημένες σε σχέση με την ιστορία όταν ξεκίνησε το 2023.
Έχουν γίνει μόνο πιο διογκωμένες, με τον Nasdaq να διαπραγματεύεται τώρα 27 φορές τα κέρδη.

Βραχυπρόθεσμες κινήσεις

Ούτε το βραχυπρόθεσμο μέλλον φαίνεται τόσο ελπιδοφόρο.
Η ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος προβλέπεται να είναι κάτω από 1% το 2023, πριν ανακάμψει στο 1,2% το επόμενο έτος.
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών μετοχών τοποθετούν την αύξηση των κερδών στον S&P 500 φέτος επίσης κάτω από το 1% - και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό.
Οι προσδοκίες των πωλητών για το πού θα καταλήξει ο S&P 500 το 2023 είναι οι πιο απαισιόδοξες εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.
"Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι οι μετοχές βγαίνουν πολύ μπροστά από τους πολλαπλασιαστές κερδών και δεν υποστηρίζουν επίπεδα υψηλότερα από εδώ", δήλωσε ο George Catrambone, επικεφαλής του Americas Trading της DWS.
"Οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι η Fed εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια".
Και όμως, οι επενδυτές που στήριξαν τις αποφάσεις τους σε αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές έπρεπε να παρακολουθήσουν την αγορά να εκτοξεύεται υψηλότερα.
Ένα καλάθι της Goldman Sachs με τις μετοχές με τις περισσότερες σορταρισμένες μετοχές σημείωσε άνοδο άνω του 30% το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ την άνοδο του S&P 500 κατά σχεδόν 9%.
Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι οι ανοδικές επιλογές υπερτροφοδοτούν επίσης το ράλι, σύμφωνα με τον George Pearkes, παγκόσμιο στρατηγικό αναλυτή μακροοικονομικών θεμάτων στην Bespoke Investment Group.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η αύξηση του όγκου των call θυμίζει την ακμή των μετοχών-meme, όταν οι μικροεπενδυτές χρησιμοποιούσαν παράγωγα για να ενισχύσουν τις αποδόσεις.

Πως αποδίδεται το ράλι

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θεμελιώδης εξήγηση για την ανάκαμψη των μετοχών.
Όπως συμβαίνει συχνά, οι αναλυτές γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι όσο πιο μακριά πηγαίνεις στο χρόνο.
Για το 2024, το εισόδημα αναμένεται να ανακάμψει κατά 11%.
Αυτή είναι η άποψη στην οποία οι ταύροι των μετοχών προφανώς πιστεύουν.
Στην κορυφή του μυαλού των ταύρων βρίσκεται επίσης το γεγονός ότι η Fed αναγνώρισε την πρόοδο στη μάχη της κατά του πληθωρισμού, παραλείποντας κυρίως προηγούμενες αναφορές στις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στην τελευταία της δήλωση.
Επιπλέον, η αγορά swaps τιμολογεί τώρα μια μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αργότερα μέσα στο έτος, το δολάριο αποδυναμώνεται και οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.
Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, η ιδέα μιας ήπιας προσγείωσης έχει μετατραπεί από αδύνατη σε πιθανή έκβαση για ορισμένους στη Wall Street.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια του ράλι της πανδημίας έχουν περικόψει θέσεις και υπόσχονται να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους.
Ταυτόχρονα, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας δείχνουν συνεχή ανθεκτικότητα, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.
Η Meta Platforms ενίσχυσε την αισιοδοξία ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να αποφύγουν να συντριβούν από τον στραγγαλισμό της οικονομίας από τη Fed.
Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας του Facebook εκτινάχθηκαν κατά 23% αφού η εταιρεία δήλωσε ότι θα γίνει πιο λιτή, ακόμη και μετά την αύξηση των πωλήσεων που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης