Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολοσσιαίες οι αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες - Πρωτοπόρος η Τουρκία

Κολοσσιαίες οι αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες - Πρωτοπόρος η Τουρκία
Οι κεντρικές τράπεζες απορρόφησαν χρυσό με ιστορικό ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022
Η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το 2022, τροφοδοτούμενη από τις "κολοσσιαίες" αγορές των κεντρικών τραπεζών που κατέφυγαν στην ελκυστικότητα του ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου σε περιόδους γεωπολιτικής αναταραχής.
Η ετήσια ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά 18% πέρυσι σε 4.741 τόνους, τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2011, λόγω του υψηλού επιπέδου στις αγορές των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι κεντρικές τράπεζες απορρόφησαν χρυσό με ιστορικό ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μια κίνηση που πολλοί αναλυτές αποδίδουν στην επιθυμία τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα μακριά από το δολάριο, αφού οι ΗΠΑ πάγωσαν τα αποθέματα της Ρωσίας που εκφράζονταν στο νόμισμα ως μέρος των κυρώσεων που επέβαλαν κατά της Μόσχας.
Οι μικροεπενδυτές επίσης συσσωρεύτηκαν στο κίτρινο μέταλλο σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τον υψηλό πληθωρισμό.

Σε υψηλά 55 ετών

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έφθασαν τους 417 τόνους τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, περίπου 12 φορές υψηλότερες από το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.
Αυτό οδήγησε το ετήσιο σύνολο σε υπερδιπλάσιο του προηγούμενου έτους, στους 1.136 τόνους.
Ο Krishan Gopaul, ανώτερος αναλυτής της WGC, δήλωσε ότι οι "κολοσσιαίες" αγορές των κεντρικών τραπεζών είναι "τεράστιο θετικό στοιχείο για την αγορά χρυσού", ακόμη και αν η ομάδα του κλάδου προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι περσινές αγορές λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης των συνολικών αποθεμάτων.
"Από το 2010 οι κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί αγοραστές χρυσού μετά από δύο δεκαετίες καθαρών πωλήσεων.
Αυτό που έχουμε δει πρόσφατα σε αυτό το περιβάλλον είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις αγορές τους σε υψηλό πολλών δεκαετιών", δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η έλλειψη "κινδύνου αντισυμβαλλομένου" ήταν ένα από τα βασικά θέλγητρα του μετάλλου για τις κεντρικές τράπεζες, σε σύγκριση με τα νομίσματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων.

Πρωτοπόρος η Τουρκία

Μόνο το ένα τέταρτο περίπου των αγορών των κεντρικών τραπεζών του τέταρτου τριμήνου αναφέρθηκε στο ΔΝΤ.
Οι αναφερόμενες αγορές το 2022 καθοδηγήθηκαν από την Τουρκία που έλαβε σχεδόν 400 τόνους, την Κίνα, η οποία ανέφερε αγορές 62 τόνων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Οι αναλυτές του κλάδου του χρυσού πιστεύουν ευρέως ότι το υπόλοιπο αντιπροσωπεύεται από κεντρικές τράπεζες και κυβερνητικούς οργανισμούς στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Ο James Steel, βετεράνος αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην HSBC, δήλωσε ότι "η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου είναι ο κύριος λόγος" για τις κεντρικές τράπεζες που είναι φορτωμένες με δολάρια ΗΠΑ και αγοράζουν χρυσό.
Προσθέτει ότι "ένας βασικός λόγος για την επιλογή του χρυσού είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι περιορισμένες ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατέχουν και μπορεί να είναι απρόθυμες να δεσμευτούν σε άλλα νομίσματα".
Η ζήτηση μεταξύ των μικροεπενδυτών για ράβδους και κέρματα εκτινάχθηκε επίσης σε υψηλό εννέα ετών το 2022 πάνω από τους 1.200 τόνους, με την ισχυρή ζήτηση στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζει την αδυναμία στην Κίνα, όπου οι αγοραστές ήταν δέσμιοι των κλειδαριών του Covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης