Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα διατεθούν τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα διατεθούν τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Η ΕΕ και οι σύμμαχοί της δέσμευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων που είχε σταθμεύσει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό η ρωσική κεντρική τράπεζα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέτρεψε τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τις συνομιλίες για τη χρήση κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας 300 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς το μέγεθος της καταστροφής αυξάνεται στην εμπόλεμη χώρα.
Ο Charles Michel, ο οποίος εκπροσωπεί τους 27 εθνικούς ηγέτες του μπλοκ, δήλωσε ότι θέλει να διερευνήσει την ιδέα της ενεργού διαχείρισης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την παραγωγή κερδών, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να διατεθούν για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.
"Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης", δήλωσε ο Michel σε συνέντευξή του στους Financial Times.
"Πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις νομικές αρχές - αυτό είναι πολύ σαφές".
Ο Michel δήλωσε ότι αναμένει από τους ηγέτες της ΕΕ να "προωθήσουν" στις συζητήσεις.
Πρόσθεσε ότι, παρά τα νομικά εμπόδια για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, υπάρχει "σοβαρό πολιτικό ενδιαφέρον για να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα και να επιτευχθούν αποτελέσματα στο ζήτημα".

Δεσμεύτηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια

Η ΕΕ και οι σύμμαχοί της δέσμευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων που είχε σταθμεύσει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό η ρωσική κεντρική τράπεζα στις αρχές της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.
Η Μόσχα δήλωσε στη συνέχεια ότι οι κυρώσεις της κεντρικής τράπεζας είχαν παγώσει περίπου 300 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Αξιωματούχοι από όλη την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Josep Borrell, του κορυφαίου διπλωμάτη της, έθεσαν στη συνέχεια την ιδέα της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων για χρήση στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών της Ουκρανίας.
Το κόστος της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης στην Ουκρανία εκτιμήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε λίγο κάτω από 350 δισ. ευρώ από την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το πιθανό απαιτούμενο ποσό έχει αυξηθεί από τότε, καθώς οι εβδομαδιαίες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κατοικίες.
"Κάθε μέρα καταστρέφονται όλο και περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας.
Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι... που θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία και αυτή η τιμή για την ανοικοδόμηση της χώρας αυξάνεται κάθε μέρα", δήλωσε στους Financial Times, ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, στο περιθώριο του Νταβός την περασμένη Τετάρτη.
"Αυτές οι εικασίες ότι δεν θα είμαστε σε θέση, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, με φοβίζουν πραγματικά, διότι πιστεύω ότι η Ρωσία πρέπει να έχει πλήρη ευθύνη", πρόσθεσε.
"Η χώρα που πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι η Ρωσία".

Δημιουργία ταμείου

Στα τέλη του περασμένου έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την ιδέα της μετατόπισης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους σε ένα ταμείο, όπου θα μπορούσαν να διαχειρίζονται ενεργά για να παράγουν κέρδη που θα βοηθούσαν στην πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Οι Βρυξέλλες πρότειναν ότι τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία δεν θα κατασχεθούν μόνιμα στο πλαίσιο του σχεδίου, αλλά θα επιστραφούν στο ρωσικό κράτος εάν υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία.
Η έκκληση του Michel για κίνηση στον τομέα αυτό έρχεται παρά τον έντονο σκεπτικισμό ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη συμβατότητα της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων με το κράτος δικαίου και τις προειδοποιήσεις ότι οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να συντονιστεί προσεκτικά μεταξύ των συμμάχων.
Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αναζωπυρώνοντας τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Μπορεί επίσης να απαιτήσει νέα νομοθεσία στις δικαιοδοσίες που εμπλέκονται στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
"Φυσικά, πρέπει να είναι νόμιμο", δήλωσε ο Sinkevičius την περασμένη εβδομάδα.
"Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λάβουμε την έγκριση των κρατών μελών αλλά και της διεθνούς κοινότητας".
"Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι μόνο η ΕΕ", πρόσθεσε.
"Οι υπόλοιπες χώρες της G7 τουλάχιστον θα πρέπει να μας ακολουθήσουν σε αυτό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης