Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εμπρηστικός Erdogan κατά Ελλάδας: Αφήνουν τους μετανάστες να πεθάνουν στο Αιγαίο - Eπιστολή Δένδια σε Borrell για ατύχημα

Εμπρηστικός Erdogan κατά Ελλάδας: Αφήνουν τους μετανάστες να πεθάνουν στο Αιγαίο - Eπιστολή Δένδια σε Borrell για ατύχημα
Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Σουηδία ή στην Ελλάδα, ο Erdogan άφησε σαφείς αιχμές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και τη διαχείριση του μεταναστευτικού
Σχετικά Άρθρα
Την ένταση με την Ελλάδα συντηρεί η Τουρκία, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
Για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στη χώρα μας. Στο στόχαστρο του Erdogan μπήκε και η Σουηδία λόγω της άρνησης της να προχωρήσει στην έκδοση Τούρκων, οι οποίοι έχουν λάβει πολιτικό άσυλο.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell, υπογραμμίζει την τουρκική προκλητικότητα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ατυχήματος. Ο κ. Δένδιας καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα οικονομικού κόστους για την Τουρκία.
«Χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ ή υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ έχουν γίνει καταφύγια για φυγάδες που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη» ισχυρίστηκε και προειδοποίησε πως «οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν μέτρα κατά των υποστηρικτών της τρομοκρατίας», διαφορετικά η τρομοκρατία θα εξαπλωθεί σαν «καρκίνος».
Στο στόχαστρο του Erdogan βρέθηκε και η Ελλάδα, αν και ο ίδιος απέφυγε να κάνει συγκεκριμένη αναφορά. «Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τις χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στο Αιγαίο ή ακόμη και τους σκοτώνουν σκόπιμα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει θέσει βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Σουηδία που εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τις απαιτήσεις της Τουρκίας, που επιμένει να ζητά την έκδοση ανθρώπων, που κατά την Άγκυρα είναι τρομοκράτες. Η υπόθεση του δημοσιογράφου, Bülent Keneş, ο οποίος έχει εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, ενώ η Άγκυρα τον κατηγορεί για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και για συμμετοχή στην οργάνωση του Fethullah Gülen.

Η επιστολή Δένδια σε Borrell

Την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις ίδιες πρακτικές, με φόντο το πρόσφατο περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, αλλά και την επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εκτοξεύουν απειλές κατά της Ελλάδας, ζητά ο Νίκος Δένδιας, με επιστολή του προς τον Josep Borrell.
Την επιστολή αναφορικά με την πρόσφατη παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι, απέστειλε χθες (10/1) ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την οποία κοινοποιεί επίσης στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και στον επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius.
Στην επιστολή του, ο κ. Δένδιας κάνει αναφορά στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, «κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό», σημείωναν διπλωματικές πηγές. «H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα "ατυχήματος", το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ακόμη, στην επιστολή επισημαίνεται «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».
«Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται, στη συνέχεια, στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας», που «σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και 'Αναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής».

Το αίτημα Δένδια για μέτρα

Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως "μη συνεργαζόμενη" και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».
«Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ, καταλήγει ο κ. Δένδιας, θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην 'Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης