Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο φόβος της ύφεσης σκιάζει το outlook του πετρελαίου - Κάτω από τα 90 δολ. το βαρέλι το brent το 2023

Ο φόβος της ύφεσης σκιάζει το outlook του πετρελαίου - Κάτω από τα 90 δολ. το βαρέλι το brent το 2023
Μικρά κέρδη για το πετρέλαιο το 2023 «βλέπουν» 30 οικονομολόγοι και αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν μικρά κέρδη το 2023, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό επιδεινώνετα και η έξαρση της COVID-19 στην Κίνα απειλεί την αύξηση της ζήτησης και αντισταθμίζει τον αντίκτυπο της έλλειψης προσφοράς που προκαλείται από τις κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Έρευνα 30 οικονομολόγων και αναλυτών προέβλεψε ότι το αργό τύπου Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 89,37 δολάρια το βαρέλι το 2023, περίπου 4,6% χαμηλότερα από το consesus των 93,65 δολαρίων σε έρευνα του Νοεμβρίου.
Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς είχε διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 99 δολάρια ανά βαρέλι το 2022.
Το αμερικανικό αργό προβλέπεται στα 84,84 δολάρια ανά βαρέλι το 2023, έναντι της εκτίμησης 87,80 δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.
"Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση στις αρχές του 2023, καθώς θα γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων", δήλωσε ο Bradley Saunders, βοηθός οικονομολόγος της Capital Economics.
Το brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% από τις αρχές Νοεμβρίου,  καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα συμπίεσε τις προοπτικές για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
"Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι σφιχτή, παρά την αποδυνάμωση των προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς οι φόβοι για ύφεση οργιάζουν", δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της OANDA, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα αποτελέσει το κύριο σημείο εστίασης κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αύξηση της ζήτησης

Οι περισσότεροι αναλυτές δήλωσαν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών COVID-19 στην Κίνα και της υιοθέτησης λιγότερο επιθετικής προσέγγισης των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια.
Ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να είναι ελάχιστος, έδειξε η δημοσκόπηση.
"Δεν αναμένουμε αντίκτυπο από το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο σχεδιάστηκε για να δώσει διαπραγματευτική δύναμη στους αγοραστές τρίτων χωρών", ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs .
Η Μόσχα υπέγραψε αυτή την εβδομάδα διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε χώρες που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο τιμών της Ομάδας των Επτά (G7) από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες.
"Σε περίπτωση σοβαρής πτώσης των ρωσικών εξαγωγών (που δεν περιμένουμε να συμβεί), ο OPEC+ θα είναι πιθανότατα έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή για να αποτρέψει την άνοδο των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα", δήλωσε η εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων Kpler.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης