Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα – Πλήρης επάνοδος στις αγορές το 2023

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα – Πλήρης επάνοδος στις αγορές το 2023
Ευνοϊκό το προφίλ του ελληνικού Δημοσίου, λέει η Goldman Sachs...
Το ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο και η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια αυξάνουν την πιθανότητα το δημόσιο χρέος να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και η ελληνική οικονομία να επανέλθει πλήρως στις αγορές έως τις αρχές του 2023, αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά για την Ελλάδα η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, η ενεργειακή κρίση επιβραδύνει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού προγράμματος, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Στην πραγματικότητα, καθώς τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης πλέον μεταβαίνουν από το στάδιο των οροσήμων στο στάδιο της ολοκλήρωσης «στόχων», ο ρυθμός υλοποίησης του RRF επιβραδύνεται.
Την ίδια στιγμή, η Νότια Ευρώπη –η κύρια περιοχή στόχος του προγράμματος– παραμένει ο σημαντικότερος μοχλός απορρόφησης RRF και έκδοσης χρέους της ΕΕ.
Με τη θέσπιση του RRF, η ΕΕ πέρασε σε μια εποχή «διαφοροποιημένης» χρηματοδότησης, πυροδοτώντας την ανάπτυξη μιας νέας και μεγαλύτερης αγοράς για το χρέος της ΕΕ.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς ήταν πιο αργή από το αναμενόμενο, με λιγότερο από 140 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους της ΕΕ, που έχουν εκδόθηκαν μεταξύ 2021 και 2022, να σχετίζονται με RRF.
1_601.JPG

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι εκδόσεις χρέους θα επιταχυνθούν το 2023, στα 113 δισ. ευρώ, αλλά θα παραμείνει κάτω από τα 150 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρειαστούν για να απορροφηθούν τα κονδύλια του RRF (723,8 δισ. ευρώ) έως το 2026.
2_453.JPG
Ελληνική οικονομία

Παράλληλα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα το δημόσιο χρέος της να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να επανέλθει πλήρως στις κρατικές αγορές έως τις αρχές του 2023.
3_302.JPG
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση μεταξύ των χωρών στη ζώνη του ευρώ το 2023, με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% σε σύγκριση με την πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας για ύφεση -0,1% για τη ζώνη του ευρώ.
4_221.JPG
Χάρη σε σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) που είναι πιθανό να επεκταθούν το 2023, ο μετρικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στην Ελλάδα, ενώ ο βασικός πληθωρισμός πάνω από το μέσο ευρώ συνάδει με μια επίμονη ώθηση σε ονομαστική ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το σχετικά ισχυρότερο μακροοικονομικό υπόβαθρο και η μακρά διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα περιορίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων στις πληρωμές ελληνικών τόκων κάτω από το 3% του ΑΕΠ και θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ, που πρόκειται να φτάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2025.
5_172.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης