Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπικίνδυνη στροφή στον πόλεμο της Ουκρανίας οι επιθέσεις σε ρωσικές βάσεις - Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ

Eπικίνδυνη στροφή στον πόλεμο της Ουκρανίας οι επιθέσεις σε ρωσικές βάσεις - Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ
Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, αν και δεν την έχει αποποιηθεί τονίζει ο ναύαρχος εν αποστρατεία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Για μια νέα και εξόχως επικίνδυνη στροφή του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Τζέιμς Σταυρίδης, ναύαρχος εν αποστρατεία του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις με drones σε αεροπορικές βάσεις στο ρωσικό έδαφος.
«Οι αναφορές για σημαντικές επιθέσεις κατά δύο ρωσικών αεροπορικών βάσεων είναι μια νέα και επικίνδυνη εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Μια από τις εκρήξεις καταγράφηκε στην αεροπορική βάση Engels στην περιοχή του Saratov, η άλλη στο Dyagilevo, στην περιοχή του Ryazan – και οι δύο περιοχές βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Ουκρανίας» αναφέρει σε άρθρο του ο Σταυρίδης, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής το Κίεβο ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων ούτε όμως και την έχει αποποιηθεί.
Σημειώνεται πως σήμερα 6/12 ακολούθησε και τρίτη ουκρανική επίθεση με drone σε δεξαμενή καυσίμων κοντά σε αεροπορική βάση στο Kursk, ρωσική επαρχία που συνορεύει με την Ουκρανία.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί ερωτήματα αφενός για την ικανότητα της Ρωσίας να προστατεύσει το έδαφος της από τέτοιου είδους επιθέσεις και αφετέρου για το ποια θα είναι η αντίδραση της.
Πάντως, μέχρι στιγμής η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις.


Θα αρνείται το Κίεβο

Κατά την εκτίμηση του Τζέιμς Σταυρίδη, η Ουκρανία θα συνεχίσει να αρνείται την ευθύνη για αυτά τα χτυπήματα, αλλά κάποια στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα προχωρήσει ανοιχτά σε μια τέτοια κίνηση.
«Αυτά τα πλήγματα αποτελούν απλά μια επίδειξη των δυνατοτήτων των Ουκρανών.
Μελλοντικά, το Κίεβο μπορεί να πάει σε ακόμα πιο ισχυρά χτυπήματα, αλλά θα είναι προσεκτικό ώστε να στοχεύσει μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» επισημαίνει ο Σταυρίδης.
Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν πως από τη στιγμή που οι Ουκρανοί μπορούν να χτυπήσουν τόσο μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, τότε ενδεχομένως να είναι σε θέση ακόμα και να πλήξουν τη Μόσχα.
Πέρα όμως από το συμβολισμό που κρύβει αυτό το χτύπημα, υπάρχει και σημαντικός αντίκτυπος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση του Engels για να εξαπολύουν τις αεροπορικές επιθέσεις με τα βομβαρδιστικά Tupolev κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.

Θα τους συγκρατήσουν οι Δυτικοί

«Οι Δυτικοί θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τους Ουκρανούς από το να διεξάγουν μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις, ευελπιστώντας να μειώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω εξέλιξης της στρατιωτικής σύγκρουσης που θα μπορούσε να εμπλέξει και το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να μετριάσει τους τόνους των Ουκρανών προσφέροντας τους περισσότερα και καλύτερα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους εδάφους – αέρος για να προστατεύουν τις πόλεις τους, ενώ θα εξετάσουν σοβαρά να τους προμηθεύσουν και με μαχητικά αεροσκάφη» αναφέρει ο Σταυρίδης.

Ρωσικά πυρά

Σημειώνεται πως η Ρωσία κατηγορεί ευθέως την Ουκρανία για τις δύο επιθέσεις με drones σε αεροπορικές βάσεις στο ρωσικό έδαφος, κάνοντας λόγο για τρομοκρατικές ενέργειες.
Σήμερα 6/12 αναφέρθηκε μια ακόμα ουκρανική επίθεση σε δεξαμενή καυσίμων κοντά σε μια ακόμα αεροπορική βάση στη ρωσική επαρχία Kursk.
Όπως αναφέρεται, το Κίεβο χρησιμοποίησε για τις επιθέσεις αυτές, σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να πλήξει τις δύο αεροπορικές βάσεις.
«Μια δεξαμενή καυσίμων τυλίχθηκε στις φλόγες ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης drone κοντά στην αεροπορική βάση του Kursk.
Δεν υπάρχουν απώλειες.
Η φωτιά έχει περιοριστεί» ανέφερε σε μήνυμα του στο Telegram ο Roman Starovoit, κυβερνήτης της επαρχίας του Kursk, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο του Kursk έχει παύσει να λειτουργεί από τις 24 Φεβρουαρίου λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε πολλά αεροδρόμια της δυτικής και νότιας Ρωσίας.
222_7.JPG
Σειρήνες ξανά στην ανατολική Ουκρανία

Μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones σε τρεις αεροπορικές βάσεις σε ρωσικό έδαφος, η Ρωσία απαντά με νέες πυραυλικές επιθέσεις.
Νωρίτερα σήμερα Τρίτη 6/12 το πρωί ήχησαν και πάλι οι σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορικές επιθέσεις σε Kharkiv και Dnepropetrovsk .
Αναφέρεται μάλιστα ότι σειρήνες ήχησαν και στην επαρχία του Donetsk, στο τμήμα που ελέγχει η Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως και χθες Δευτέρα 5/12 σήμαναν οι αντιαεροπορικές σειρήνες σε όλη την Ουκρανία καθώς η Ρωσία προχώρησε σε νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, οι περισσότεροι από τους 70 και πλέον πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, κατερρίφθησαν, αν και οι υπόλοιποι επέφεραν πλήγματα στις ήδη επιβαρυμένες από τους προηγούμενους βομβαρδισμούς, ενεργειακές υποδομές.
Συνέπεια των πυραυλικών αυτών επιθέσεων είναι να αναμένονται νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλη σχεδόν την Ουκρανία.
Μάλιστα η ουκρανική πλευρά αναφέρει πως στην τελευταία πυραυλική επίθεση, οι Ρώσοι στρατηγοί πρέπει να συμβουλεύτηκαν και Ρώσους ειδικούς στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, εάν κρίνει κανείς, όπως είπαν, από τη στόχευση των πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης