Τελευταία Νέα
Διεθνή

NASA: Στη Ρωσία σοδειά 5,8 εκατ. τόνων σιτηρών από ουκρανικά χωράφια

NASA: Στη Ρωσία σοδειά 5,8 εκατ. τόνων σιτηρών από ουκρανικά χωράφια

Η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στο 22% της ποσότητας αυτής, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, λόγω εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας

Σχετικά Άρθρα

Σε ρωσικά «χέρια» κατέληξαν 5,8 εκατ. τόνοι σιτηρών από ουκρανικά χωράφια, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, NASA.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εν λόγω υπηρεσίας για τη διατροφική ασφάλεια και τη γεωργία, το NASA Harvest, από τη Ρωσία έγινε σοδειά 5,8 εκατ. τόνων σιτηρών σε ουκρανικά χωράφια «που δεν βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο», κυρίως κατά μήκος των μετώπων.
Πρόκειται για έρευνα της υπηρεσίας, σε συνεργασία με διάφορους εταίρους της, που βασίστηκε σε εικόνες από δορυφόρους και μοντελοποίηση.
Πάντως, φέτος συνολικά η σοδειά από την ουκρανική επικράτεια ήταν περίπου 26,6 εκατ. τόνοι σιτηρών, ποσότητα τελικά μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά μικρότερη από αυτή του 2021 που ήταν 33 εκατ. τόνοι και αποτελούσε ρεκόρ. Παρ΄ όλα αυτά, φέτος βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που ήταν 27,9 εκατ. τόνοι.
Η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στο 22% της ποσότητας αυτής, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, λόγω εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου και του συνεχιζόμενου πολέμου.
Σύμφωνα με τη NASA, η συγκομιδή της σποράς του περασμένου χειμώνα έφθασε το 88% στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για χωράφια κυρίως κατά μήκος των μετώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης