Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρατείνεται για 4 μήνες η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά – Ποια προειδοποίηση απευθύνει η Ρωσία

Παρατείνεται για 4 μήνες η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά – Ποια προειδοποίηση απευθύνει η Ρωσία
Θα καταστείλουμε οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης του ανθρωπιστικού διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς αναφέρει η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Την παράταση για τέσσερις μήνες της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ισχύς της συμφωνίας που συνήφθη τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, επρόκειτο να λήξει αύριο Παρασκευή 19/11.
«Η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραταθεί για 120 ημέρες ακόμα με τους ίδιους όρους.
Δεν υπήρξαν αντιρρήσεις.
Η ρωσική πλευρά επιτρέπει την παράταση της συμφωνίας στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς αλλαγές σε όρους και σε εύρος» επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως αναμένει και την εφαρμογή του δεύτερου σκέλους της συμφωνίας που επιτρέπει και τις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Προειδοποιήσεις

Επιπλέον, η Ρωσία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαύρη Θάλασσα για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως έπραξε η Ουκρανία με την επίθεση μέσω drones στο ναύσταθμο της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαύρη Θάλασσα για προκλητικούς στρατιωτικούς σκοπούς θα κατασταλεί άμεσα και αποφασιστικά» επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει ότι άρχισαν οι προσπάθειες για να ξεμπλοκάρουν οι περίπου 300.000 τόνοι ρωσικών λιπασμάτων που παραμένουν ακόμα σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Τι έχει επιτευχθεί

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 11,08 εκατ. τόνοι αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων 4,5 εκατ. τόνων καλαμποκιού.
Οι αποστολές σιταριού ανέρχονται σε 3,2 εκατ. τόνους, ή στο 29% του συνόλου.
Στα εμπορεύματα που έχουν μεταφερθεί περιλαμβάνονται επίσης η ελαιοκράμβη, το ηλιέλαιο και το κριθάρι.
Πάντως, η Ρωσία επισημαίνει ότι ένα μικρό μέρος αυτών των ποσοτήτων κατευθύνεται στις φτωχές αφρικανικές χώρες που το έχουν ανάγκη, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στα πλούσια κράτη της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης