Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σαγκάη – Εξαπλώνεται το κίνημα πολιτικής ανυπακοής

Κίνα: Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σαγκάη – Εξαπλώνεται το κίνημα πολιτικής ανυπακοής
Oι διαδηλώσεις για τους αυστηρούς περιορισμούς της Κίνας για τον COVID ξέσπασαν για τρίτη ημέρα και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις
Σχετικά Άρθρα

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, καθώς οι διαδηλώσεις για τους αυστηρούς περιορισμούς της Κίνας για τον COVID ξέσπασαν για τρίτη ημέρα και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις μετά τη φονική πυρκαγιά στα δυτικά συνορα της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το κύμα πολιτικής ανυπακοής είναι πρωτοφανές στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ο Πρόεδρος Xi Jinping ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία, καθώς η απογοήτευση αυξάνεται για την πολιτική του Zero Covid σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία.
Τα lockdowns επιφέρουν επίσης βαρύ τίμημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
“Είμαι εδώ γιατί αγαπώ τη χώρα μου, αλλά δεν αγαπώ την κυβέρνησή μου...
Θέλω να μπορώ να βγαίνω ελεύθερα, αλλά δεν μπορώ. Η πολιτική μας για τον COVID-19 είναι ένα παιχνίδι και δεν βασίζεται για την επιστήμη ή την πραγματικότητα», σήλωσε ένας διαδηλωτής στο οικονομικό κέντρο με το όνομα Shaun Xiao.
Οι διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους στις πόλεις Γουχάν και Τσενγκντού την Κυριακή (27/22), ενώ φοιτητές σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Κίνα συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν το Σαββατοκύριακο (26-27/11).

Ανθρώπινα δικαιώματα  και συλλήψεις

Την Κυριακή στη Σαγκάη, η αστυνομία διατήρησε έντονη παρουσία στην οδό Wulumuqi, η οποία φέρει το όνομα του Urumqi, και όπου η αγρυπνία με τα κεριά την προηγούμενη μέρα μετατράπηκε σε διαμαρτυρίες.
«Θέλουμε απλώς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας.
Δεν μπορούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε εξετάσεις.
Το δυστύχημα στη Σιντζιάνγκ που ώθησε την οργή των ανθρώπων πολύ μακριά», είπε ένας 26χρονος διαδηλωτής στη Σαγκάη που αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του.
«Οι άνθρωποι εδώ δεν είναι βίαιοι, αλλά η αστυνομία τους συλλαμβάνει χωρίς λόγο.
Προσπάθησαν να με αρπάξουν, αλλά οι άνθρωποι γύρω μου άρπαξαν τα χέρια μου τόσο δυνατά και με τράβηξαν πίσω για να μπορέσω να ξεφύγω».
Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή. Κάποιοι συγκρούστηαν με την αστυνομία προσπαθώντας να τους διαλύσει.
Οι άνθρωποι κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού ως έκφραση διαμαρτυρίας.
Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε την αστυνομία να συνοδεύει ανθρώπους σε ένα λεωφορείο το οποίο αργότερα απομακρύνθηκε μέσα από το πλήθος με μερικές δεκάδες επιβαίνοντες.
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, η αγρυπνία στη Σαγκάη για τα θύματα της πυρκαγιάς σε διαμέρισμα μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά του περιορισμού του COVID, με το πλήθος να φωνάζει εκκλήσεις για άρση των Lockdowns.
«Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, κάτω ο Xi», μια μεγάλη ομάδα φώναξε τα ξημερώματα της Κυριακής 27/11, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία κατά της ηγεσίας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης