Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Ενεργοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για Ελλάδα – Ρυθμιστής το φυσικό αέριο και το κόστος δανεισμού

Fitch Ratings: Ενεργοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για Ελλάδα – Ρυθμιστής το φυσικό αέριο και το κόστος δανεισμού
Η υπεραπόδοση των εσόδων μέχρι στιγμής έχει περιορίσει τη δημοσιονομική επιδείνωση, λέει η Fitch
Σχετικά Άρθρα

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για τα κράτη της ευρωζώνης, λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα παραμείνουν ενεργοί ως το 2023, αναφέρει η Fitch Ratings.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού συνεπάγεται αργή μείωση του ελλείμματος σε σχέση τόσο με το 2021-2022, με την Ελλάδα να προσαρμόζει τις απαντήσεις της για να αντιμετωπίσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ.
Παρά τις διαφορές στις προβλέψεις με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το εθνικό προσχέδιο υπογραμμίζει πώς η ενεργειακή κρίση θα εμποδίσει την ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τη μετακύλιση των υψηλών τιμών ενέργειας από τη χονδρική στους οικιακούς λογαριασμούς.
Η υπεραπόδοση των εσόδων μέχρι στιγμής έχει περιορίσει τη δημοσιονομική επιδείνωση, λέει η Fitch, που όμως επισημαίνει πως οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τα προσχέδια γενικότερα στα κράτη μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το παραγωγικό κενό, υποδεικνύοντας μια συσταλτική δημοσιονομική στάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η έκδοση ομολόγων στην Ελλάδας εξακολουθεί να στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος το 2023, ενώ σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ λαμβάνει πτωτική τροχιά.
Σε κάθε περίπτωση, η επαλήθευση των προβλέψεων θα εξαρτηθεί από την εξαιρετικά αβέβαιη πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και τον αντίκτυπό τους στο εισόδημα και στην ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, η αυστηροποίηση της ΕΚΤ αύξησε το κόστος κρατικού δανεισμού, με τη Fitch να αυξάνει τις προβλέψεις της για τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ το 2023.

Ευρωζώνη

Σε επίπεδο ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει συνολικό έλλειμμα 3,7% το 2022, έναντι 3,5% το 2022 – νούμερο το οποίο είναι ασθενέστερο αποτέλεσμα σε σχέση με το έλλειμμα 3,4% που υπονοείται από τα προσχέδια των προϋπολογισμών.
Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% το 2023, ενώ οι προβλέψεις της για τις μεμονωμένες οικονομίες είναι σχεδόν όλες πιο απαισιόδοξες από τα προσχέδια…
Για παράδειγμα, η ανάπτυξη 1,6% που υπονοείται από το προσχέδιο της Γερμανία για το 2023 ενσωματώνει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5%.
Ωστόσο, πρόσφατες προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης βλέπουν την παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,4% το επόμενο έτος, πιο κοντά στην πρόβλεψη της Επιτροπής (-0,6%).
Οι παραδοχές πολιτικής της Επιτροπής και της εθνικής κυβέρνησης διαφέρουν, επίσης.
Σύμφωνα με την προσέγγισή της «χωρίς αλλαγή πολιτικής», η Επιτροπή εξετάζει μέτρα που πιστεύει ότι έχουν ανακοινωθεί με επαρκείς λεπτομέρειες και εκτιμά το καθαρό δημοσιονομικό κόστος της ενεργειακής στήριξης το 2023 στο 0,9% του ΑΕΠ σε επίπεδο ΕΕ.
To ποσοστό αυτό είναι, κατ’ αρχάς, μικρότερο από ό,τι το 2022, ωστόσο η Επιτροπή προειδοποιεί ότι πολλά κράτη μέλη δεν έχουν ανακοινώσει ενεργειακά πακέτα που καλύπτουν πλήρως το 2023.
Εκτιμάται δε ότι η επέκταση των υφιστάμενων πακέτων στήριξης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους θα αύξανε το συνολικό καθαρό κόστος σε σχεδόν 2% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης