Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ώθηση στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών λόγω ΕΚΤ, αλλά σοκ στην ανάπτυξη από +6,2% το 2022 στο +1,1% το 2023

Morgan Stanley: Ώθηση στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών λόγω ΕΚΤ, αλλά σοκ στην ανάπτυξη από +6,2% το 2022 στο +1,1% το 2023
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,1%, από 6,2% το 2022, ενώ ο πληθωρισμός φέτος θα κλείσει σε διψήφια ποσοστά, ήτοι στο 10,2%

Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, με αύξηση 15% στα έσοδα από τόκους, θα δώσει το 2023 η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, σύμφωνα με την Morgan Stanley, με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω μικρότερων κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη σχέση απόδοσης κινδύνου στην κάλυψή της κατά: +40% σε σχέση με το βασικό σενάριο, +69% σε σχέση με το bull case σενάριο και -48% σε σχέση με το bear case.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με την Morgan Stanley να αναμένει σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτιμά τις ελληνικές έναντι των ουγγρικών και πολωνικών τραπεζών λόγω: 

  • Χαμηλότερη έκθεση στην επιβράδυνση στην Ευρώπη
  • Υποστηρικτικές προοπτικές για την ανάπτυξη των μακροοικονομικών μεγεθών και των δανείων
  • Επέκταση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίων (NIM), λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ (2,5% το 2023)
  • Διασπορά απόδοσης κινδύνου: +40% σε σχέση με το βασικό σενάριο, +69% σε σχέση με το αισιόδοξο σενάριο και -48% σε σχέση με το χειρότερο σενάριο.

Διπλή αναβάθμιση για Πειραιώς

Η Morgan Stanley προχωρά σε διπλή αναβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς σε «overweight» από «underweight», ενώ διατηρεί ανάλογη σύσταση και για τη Eurobank, με την Alpha Bank να λαμβάνει σύσταση «equal weight». 
Ο οίκος δίνει τιμή – στόχο για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς τα 1,96 ευρώ, δηλαδή υπάρχει περιθώριο ανόδου 45% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, για τη Eurobank στα 1,38 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 33% και για την Alpha Bank στα 1,34 ευρώ με περιθώριο ανόδου 42%.
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν επωφεληθεί από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ:
Εικόνα
Πλέον όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν μονοψήφιο δείκτη NPE
Εικόνα
... και υψηλά επίπεδα κάλυψης
Εικόνα
... είδαν όμως μια μικρή άνοδο στο κόστος κινδύνου (COR) το γ' 3μηνο του 2022, δεδομένης της αποδυνάμωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, αλλά η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική
Εικόνα
...οι δείκτες CET1 είναι σε μια πιο άνετη θέση έναντι προηγούμενων περιόδων κρίσης
Εικόνα

Η "περίπτωση" Πειραιώς

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι πρόσφατα ήταν η λιγότερο ελκυστική μετοχή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς διέθετε μεγαλύτερο επίπεδο ΝΡΕ (12,6% το 2021) και χαμηλότερο CET1 (8,8% για το 2021). 
Όμως αυτά τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς υπάρχει ισχυρή βελτίωση σε αρκετά δεδομένα: 

  • Τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) μετά την πτώση 2% στο β’ τρίμηνο, ανέκαμψαν με αύξηση 8% στο γ’ τρίμηνο και αναμένεται ότι θα βελτιωθούν περαιτέρω, λόγω των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ. 
  • Τα εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 2,3 δισ. στο 9μηνο, με θετικές προοπτικές για περαιτέρω αύξησή τους και το 2023. 
  • Η δυναμική των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες είναι ισχυρή (+20% σε ετήσια βάση το 9μηνο του 22
  • Ο δείκτης ΝΡΕ είναι, πλέον, μονοψήφιος στο 8,7% για το 9μηνο, 
  • Ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε στο 10,4% στο γ’ τρίμηνο του 2022 και εκτιμάται ότι θα φθάσει κοντά στο 11% έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 
  • Η αποτίμηση παραμένει ελκυστική στο 0,3 φορές το προβλεπόμενο για το 2023 P/BV.


Σοκ στην ανάπτυξη από +6,2% το 2022 στο +1,1% το 2023

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,1%, από 6,2% το 2022, ενώ ο πληθωρισμός φέτος θα κλείσει σε διψήφια ποσοστά, ήτοι στο 10,2%.

Εικόνα
Και αυτό διότι βλέπει επιδείνωση των πρόδρομων δεικτών της οικονομίας:
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης