Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Χαμηλό το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα - Buy στα ομόλογα, αργεί η επενδυτική βαθμίδα

JP Morgan: Χαμηλό το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα - Buy στα ομόλογα, αργεί η επενδυτική βαθμίδα
Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει στα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024
Χαμηλό θεωρεί το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, η JP Morgan, ενόψει των εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Ιουλίου 2023.
Μετά τις εκλογές, η JP Morgan συστήνει overweight στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, έναντι των ιταλικά, ενώ εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει στα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024, λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών προοπτικών στην Ευρώπη.

OW στα ελληνικά ομόλογα μετά τις ελληνικές εκλογές

Ο πολιτικός κίνδυνος στη ζώνη του ευρώ είναι περιορισμένος, κατά την JP Morgan, με αφορμή τις εκλογές στη Φινλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Παρόμοια με την Ιταλία, οι ελληνικοί τίτλοι είναι αρκετά φτηνοί.
Η αδύναμη κατάταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του κρατικού κινδύνου οφείλεται κυρίως στο βαρύ φορτίο χρέους.
Ωστόσο, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους είναι στον επίσημο τομέα (>70%), η πραγματική έκθεση στο χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι αρκετά περιορισμένη.
Εικόνα
Ως εκ τούτου, η JP Morgan υποβαθμίζει την ασθενέστερη κατάταξη με βάση θεμελιώδεις εκτιμήσεις και παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων ισχυρών μακροοικονομικών/δημοσιονομικών επιδόσεων.
Εικόνα
Προβλέπει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα διαπραγματεύονται σταθερά έως ελαφρώς στενότερα από την Ιταλία έως το τέλος του 2023.
Αναμένει πάντως ότι τα ελληνικά ομόλογα θα δεχθούν πιέσεις πέριξ των εκλογών γύρω στα μέσα του 2023, γεγονός που κατά την άποψή της θα αποτελέσει ελκυστική ευκαιρία για να λάβει κάποιος OW θέσης, δεδομένης του βασικού σεναρίου ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από την τρέχουσα πορεία πολιτικής.
Εικόνα
Τα 2 σενάρια των εκλογών

Στην Ελλάδα, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το τέλος Ιουλίου 2023.
Αυτές οι θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχει μπόνους εδρών (50 έδρες) για το κόμμα που κερδίζει την πλειοψηφία των ψήφων.
Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περίπου 35% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό των εκλογών του 2019 - ωστόσο, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα δεν θα έφτανε την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις επερχόμενες εκλογές του 2023, σύμφωνα με την JP Morgan.
Η προσδοκία της είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές και ενδεχομένως να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.
Ωστόσο, βλέπει κινδύνους ότι ο σχηματισμός του πλειοψηφικού συνασπισμού θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο, καθώς ο αριθμός των πιθανών συμμαχικών κομμάτων είναι περιορισμένος.
Επίσης, υπάρχει το σενάριο η Νέα Δημοκρατία να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Εικόνα

Αργεί η επενδυτική βαθμίδα

Η JP Morgan βλέπει περιορισμένες ενέργειες αξιολόγησης το 2023, με τη επενδυτική βαθμίδα (IG) είναι πιθανή στα τέλη του 2023 μετά τις εκλογές.
Το 2022 υπήρξαν αρκετές θετικές ενέργειες αξιολόγησης στην περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έλαβαν αναβαθμίσεις, ενώ οι οίκοι αναβάθμισαν επίσης τις προοπτικές για λίγες χώρες της περιφέρειας.
Η μόνη εξαίρεση ήταν η Ιταλία, η οποία έλαβε υποβάθμιση των προοπτικών από την S&P και τη Moody's.
Στις χώρες του πυρήνα, οι ενέργειες αξιολόγησης ήταν μικτές: η αξιολόγηση της Ιρλανδίας αναβαθμίστηκε (Moody's και Fitch) με αναβάθμιση των προοπτικών (S&P), ενώ το Βέλγιο έλαβε αξιολόγηση υποβάθμισης (DBRS) και η Αυστρία υποβάθμιση των προοπτικών (Fitch).
Στα πρόσφατα σχόλιά τους, οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι, ενώ οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης παρέχουν στήριξη στα κράτη της ζώνης του ευρώ, υπάρχουν κίνδυνοι υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας που συνδέονται με την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την ενεργειακή κρίση.
Εικόνα
Συνεπώς, για το 2023, η JP Morgan αναμένει ότι οι ενέργειες αξιολόγησης για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα είναι περιορισμένες, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ήδη υπάρξει αρκετές θετικές αξιολογήσεις το 2022, ιδίως για τα περιφερειακά κράτη.
Οι κίνδυνοι των δράσεων αξιολόγησης παραμένουν ισορροπημένοι: οι πιθανότητες αναβάθμισης θα μπορούσαν να προέλθουν από καλύτερες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, χάρη στις υποστηρικτικές πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ.
Από την άλλη, οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονα από το αναμενόμενο μακροοικονομικά σοκ ή απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους.
Η JP Morgan τονίζει ότι, σύμφωνα με τη βασική της υπόθεση, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κυβέρνηση, η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, ενδεχομένως μετά τις εκλογές στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.
Κατά την άποψή της, η Ιταλία είναι απίθανο να αποκτήσει αρνητική αξιολόγηση, δεδομένης της άποψης ότι η κυβέρνηση Meloni θα πρέπει να διατηρήσει μια συνετή στάση όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και με την ΕΕ.
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης