Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα δέσμευση Biden σε Erdogan για τα F16 με το... βλέμμα στη Σουηδία: Θα συνεχίσω να στηρίζω την αγορά των αεροσκαφών

tags :
Νέα δέσμευση Biden σε Erdogan για τα F16 με το... βλέμμα στη Σουηδία: Θα συνεχίσω να στηρίζω την αγορά των αεροσκαφών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε πως η Τουρκία είναι «σημαντικός παράγοντας» στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Νέα δέσμευση για την αγορά των αμερικανικών F-16 φαίνεται πως απέσπασε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, o Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου του G-20 στο Μπαλί.
Ωστόσο, όπως προκύπτει η νέα στήριξη Biden στη συμφωνία συνοδεύεται από την... υποχώρηση της Τουρκίας όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και κυρίως την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «ο Biden επεσήμανε στον Erdogan ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την πώληση στην Άγκυρα των αμερικανών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι "σημαντικός παράγοτας" στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο Biden φέρεται να ευχαρίστησε τον Erdogan για τη συμβολή στην αναβίωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά και την επανεκκίνηση των εξαγωγών.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλληπητήρια του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu, είχε δηλώσει πως η Άγκυρα δεν δέχεται τα συλληπητήρια των ΗΠΑ.

H συνάντηση Biden με Erdogan

Παρά τις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Erdogan απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά «απομονωμένος» είναι. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση περί απομόνωσης του Erdogan, ο Τούρκος πρόεδρος εκπλήρωσε τον στόχο του: μια συνάντηση με τον Biden.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η συνάντηση Erdogan με Biden πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ενώ παρόντες ήταν οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών (Mevlut Cavusoglu), Οικονομικών (Nureddin Nebati) και Άμυνας (Hulusi Akar).
Υπενθυμίζεται ότι τη συνάντηση Erdogan με Biden στο Μπαλί είχε προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, στις αρχές Νοεμβρίου. «Ο πρόεδρος μας και ο Biden θα συναντηθούν στο G-20. Πρόσωπο με πρόσωπο, ο Erdogan θα εξηγήσει τα πάντα (σχετικά με την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά)» είχε δηλώσει ο Kalin μιλώντας στο CNN Turk.
Ο ίδιος είχε αναφερθεί και στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F-16, εκτιμώντας μάλιστα ότι η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ, πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.
Σύμφωνα με το CNN Turk, o Kalin δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Joe Biden καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για το θέμα.
«Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον επόμενο μήνα ή δύο», ανέφερε ο Kalin ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία.
«Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021 για να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη, προκειμένου να αναβαθμίσει την πολεμική της αεροπορία, αφού η αγορά των F-35 έπεσε στο κενό.

Συνάντηση Erdogan με Macron

Εν τω μεταξύ, μετά τον Biden, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron. Στο... μενού της συνάντησης περιλαμβανόταν και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Erdogan επεσήμανε πως στον Macron πως «η

Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί να έχει ειλικρινή, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο», τονίζοντας ότι η συνεργασία Άγκυρας και Παρισιού είναι προς το κοινό συμφέρον.
Ο Erdogan αναφέρθηκε και στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά ψέγοντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά επαναλήφθηκε έπειτα από έντονες προσπάθειες. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναλάβει τον ρόλο της» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, BİDEN VE MACRON İLE GÖRÜŞTÜ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης