Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan συνομίλησε με Biden στο Μπαλί - Η συνάντηση στη σκιά της σύσφιξης σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας

tags :
Ο Erdogan συνομίλησε με Biden στο Μπαλί - Η συνάντηση στη σκιά της σύσφιξης σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας
Η συνάντηση Erdogan με Biden πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του G20
Σχετικά Άρθρα
«Παγωμάρα» προκαλεί στην Αθήνα η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί.
Παρά τις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Erdogan απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά «απομονωμένος» είναι. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση περί απομόνωσης του Erdogan, ο Τούρκος πρόεδρος εκπλήρωσε τον στόχο του: μια συνάντηση με τον Biden.

Κι όλα αυτά στη σκιά της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan διαλαλεί ότι είναι ο μοναδικός ηγέτης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin. Και βέβαια δεν πρέπει λησμονηθεί η πρόταση του Putin στον Erdogan, ώστε η Τουρκία να μετατραπεί σε ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εξάλλου, το Κρεμλίνο είχε πλέξει το εγκώμιο της Τουρκίας για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αναβίωση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

 

Πέραν των σχέσεων με τη Ρωσία, στη συνάντηση Biden με Erdogan αναμένεται να βρεθεί το το αίτημα των Τούρκων για αγορά και αναβάθμιση των F-16, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

 

Τη συνάντηση Erdogan με Biden στο Μπαλί είχε προαναγγείλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, στις αρχές Νοεμβρίου.
«Ο πρόεδρος μας και ο Biden θα συναντηθούν στο G-20. Πρόσωπο με πρόσωπο, ο Erdogan θα εξηγήσει τα πάντα (σχετικά με την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά)» είχε δηλώσει ο Kalin μιλώντας στο CNN Turk.

Η συνάντηση στο Μπαλί

Τα τουρκικά μέσα ενημέωσης μεταδίδουν ότι η συνάντηση Erdogan με Biden πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.
Επίσης, παρόντες ήταν οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών (Mevlut Cavusoglu), Οικονομικών (Nureddin Nebati) και Άμυνας (Hulusi Akar).

Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16


Στη συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Kalin ειχε αναφερθεί και στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F-16, εκτιμώντας μάλιστα ότι η διαδικασία έγκρισης από τις ΗΠΑ, πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.
Σύμφωνα με το CNN Turk, o Kalin δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Joe Biden καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για το θέμα.
«Δεν είναι πολύ εύκολο να δώσουμε μια σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον επόμενο μήνα ή δύο», ανέφερε ο Kalin ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία.
«Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2021 για να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη, προκειμένου να αναβαθμίσει την πολεμική της αεροπορία, αφού η αγορά των F-35 έπεσε στο κενό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης