Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρέμουν οι τράπεζες την απόφαση της ΕΚΤ για τα TLTROs - Έρχεται μείωση ισολογισμού 28 δισ. ανά μήνα

Τρέμουν οι τράπεζες την απόφαση της ΕΚΤ για τα TLTROs - Έρχεται μείωση ισολογισμού 28 δισ. ανά μήνα

Αναμενόμενη η αύξηση 75 μ.β. των επιτοκίων της ΕΚΤ

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να ανακοινώσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022, οι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο σε δύο άλλα εργαλεία πολιτικής, καθώς η περιοχή οδεύει προς την ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ελέγξει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά σε μια οικονομία που επιβραδύνεται, με πολλούς οικονομολόγους να προβλέπουν ύφεση πριν από το τέλος του έτους.
Εάν η ΕΚΤ υιοθετήσει μια πολύ επιθετική στάση στην αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, υπάρχουν κίνδυνοι να οδηγήσει την οικονομία σε περαιτέρω προβλήματα.

Η αύξηση των 75 μονάδων βάσης

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θεωρείται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Αυτή θα είναι η δεύτερη διαδοχική jumbo αύξηση και η τρίτη αύξηση φέτος.
"Η ΕΚΤ πιθανότατα θα αυξήσει τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και θα υποδηλώσει ότι θα προχωρήσει περαιτέρω στις επόμενες συνεδριάσεις πολιτικής της, χωρίς να δώσει σαφείς οδηγίες για το μέγεθος και τον αριθμό των βημάτων που θα ακολουθήσουν", ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων - ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 10% - οι αναλυτές τιμολογούν τουλάχιστον άλλη μία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.
Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας βρίσκεται επί του παρόντος στο 0,75%.
"Μια αυξανόμενη συναίνεση φαίνεται να είναι υπέρ του να έχει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% μέχρι το τέλος του έτους, που συνεπάγεται μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, με επαναξιολόγηση των οικονομικών και πληθωριστικών προοπτικών στις αρχές του 2023", δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management.

Δύο μεγάλα ερωτήματα

Πέρα από τις τιμές, υπάρχουν δύο ερωτήματα στο μυαλό των παικτών της αγοράς που χρειάζονται απάντηση: Πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ να μειώνει τον ισολογισμό της, σε μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, και τι θα συμβεί με τους όρους δανεισμού για τις τράπεζες στο εγγύς μέλλον.
Η ΕΚΤ έχει προβεί σε πολυετή ποσοτική χαλάρωση, κατά την οποία αγοράζει περιουσιακά στοιχεία, όπως κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει τη ζήτηση, μετά την κρίση του ευρώ το 2011 και το ξέσπασμα του Covid-19 το 2020.

Το QT

"Όταν πρόκειται για QT, το βαρετό είναι όμορφο", δήλωσε ο Ducrozet, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Το QT αναμένεται "να είναι προβλέψιμο, σταδιακό και παθητικό, ξεκινώντας με το τέλος των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), αλλά χωρίς να πωλούνται ενεργά ομόλογα", είπε.
Ο Camille De Courcel, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων στην BNP Paribas, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το QT, αλλά ότι είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της κατά περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο ανά μήνα, όταν αυτό συμβεί.

Οι τράπεζες

Αλλά ίσως η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε αυτό το στάδιο είναι αν θα αλλάξουν οι συνθήκες δανεισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Πιστεύουμε ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ θα παρουσιάσει μια απόφαση σχετικά με το TLTRO, είτε την αμοιβή του, είτε το κόστος του.
Πιστεύουμε ότι το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο De Courcel.
Οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, ή TLTROs, είναι ένα εργαλείο που παρέχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες ελκυστικούς όρους δανεισμού - ελπίζοντας ότι θα δώσει στα ιδρύματα αυτά περισσότερα κίνητρα για να δανείσουν στην πραγματική οικονομία.
Επειδή η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι αρχικά ανέμενε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελούνται από τα ελκυστικά επιτόκια δανεισμού μέσω των TLTROs, ενώ παράλληλα κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τα υψηλότερα επιτόκια.
"Η οπτική είναι κακή στο πλαίσιο ενός ιστορικού σοκ στο εισόδημα των νοικοκυριών και η πολιτική πίεση δεν μπορεί να αγνοηθεί", δήλωσε ο Ducrozet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης